Ograničenja

Epidemiološke mjere za PGŽ produljuju se do 18. veljače, evo na što se sve odnose

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Početkom idućeg tjedna u Nastavni zavod za javno zdravstvo trebalo bi stići oko tisuću doza cjepiva. Kako kaže Rončević, epidemiolozi računaju s istom isporukom kakva je bila dosadPotpredsjednik Vlade Davor Božinović jučer je izvijestio da je Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku o produljenju nužnih epidemioloških mjera za Primorsko-goransku županiju do 18. veljače.


Produljenje mjera odnosi se na ograničen broj osoba na umjetničkim izvedbama i kinoprojekcijama te preporuku da osobe starije dobi i rizične skupine ne koriste gradski i prigradski prijevoz od šest do 8 i 30 ujutro. Preporuka se odnosi i na posjete domovima za starije osobe. Nacionalni stožer tu je odluku donio na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.


Primorsko-goranska županija jučer je zabilježila blagi porast broja dnevnih slučajeva u odnosu na prethodne dane te je na 566 obrađenih testova zabilježeno 70 novih slučajeva zaraze. S obzirom na nizak broj oporavljenih od zaraze, njih svega 12, broj aktivnih slučajeva u PGŽ-u se povećao te je iznosio 707 osoba. Glavni županijski epidmeiolog dr. Dobrica Rončević objašnjava da je broj ozdravljenih sve manji s obzirom na to da je trend pada broja novih slučajeva prisutan već oko dva tjedna.


Manje ozdravljenih
– Postoji pretpostavka da se radi o tome da je broj ozdravljenih osoba ovih dana manji jer je prije deset do 15 dana krenuo ozbiljan trend pada novooboljelih. Dakle, imamo manje ozdravljenih osoba, a na dnevnoj bazi se dogodio i nešto veći udio pozitvnih među testiranima. To znači da je odnos između ozdravljenih i novozaraženih osoba promijenjen, jer sada ozdravljaju osobe koje su oboljele na početku trenda smanjenja, a kojih je već prije desetak dana bilo vrlo malo, tumači Rončević.


Sada već svakodnevno, smanjuje se i broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Jučer ih se u riječkoj bolnici liječilo 57, od čega je samo jedan pacijent trebao pomoć respiratora. Nažalost, nakon što je u srijedu prekinut višednevni trend bez smrtnih ishoda, u riječkoj su bolnici jučer su zabilježene dvije smrti od posljedica COVID-19.


U PGŽ-u je do jučer prvom dozom cjepiva protiv COVID-19 cijepljeno 4.911 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 587. Nakon što je 39 građana starije dobi i kroničnih bolesnika cijepljeno u srijedu na Vežici, isti broj građana iz iste skupine populacije koje su odredili njihovi izabrani liječnici obiteljske medicine cijepljen je jučer na Zametu. Ovom malom kampanjom cijepljenja u PGŽ-u je testiran sustav za masovno cijepljenje koji će proraditi po dolasku većih doza cjepiva.


– U slučaju Vežice i Zameta radi se o simboličkim količinama cjepiva koje su namijenjene kategoriji stanovnika koji će biti obuhvaćeni u drugoj fazi cijepljenja. Koliko god nam je ta kategorija stanovnika bitna, ona je zasad zastupljena u jednom malom, simboličnom broju kako bi se testirao sustav i njegova organizacija. Taj će sustav, kada količine cjepiva budu dostatne, preuzeti cijepljenje svih pacijenata obiteljskih liječnika koji imaju prioritet. U tom cilju pozivaju se sve osobe starije životne dobi i kronični bolesnici da se kod svojih liječnika prijave kao zainteresirani za cijepljenje. Cijepljenje će se centralizirano obavljati na već navedenim i nekim drugim lokalitetima, neovisno o tome kojem obiteljskom liječniku pacijenti pripadaju. Takva je organizacija povoljna zbog racionalnog trošenja cjepiva, ali i zbog racionalnijeg angažmana kadrova koji su u zdravstvu ionako preopterećeni. Na ovaj će način participacija timova primarne zdravstvene zaštite u tom procesu organiziranog cijepljenja biti relativno mala, a učinak će biti znatno veći nego da se građani cijepe isključivo po ambulantama kojima pripadaju, ističe Rončević.


Nuspojave i docjepljivanje


Nuspojave kod cijepljenih u drugoj fazi na Vežici zasad nisu zabilježene. Inače, među dosad cijepljenjima u PGŽ-u bilo je nuspojava, no, kako kaže Rončević, sve su bile prolaznog karaktera.


– Neke su od njih možda bile i neugodne, ali su u svakom slučaju bile kratkotrajne. Među najčešćim nuspojavama kod prve doze navode se bolnost na mjestu uboda u ramenu, osjećaj umora i eventualno bolovi u zglobovima. Kod druge doze se nešto češće navode nuspojave koje su vezane za probavne tegobe, između ostalog i glavobolju, možda nešto povišenu temperaturu, no koliko god znaju biti prilično neugodne, radi se o nuspojavama koje su navedene u dokumentaciji o cjepivu i traju kratko, obično jedan do dva dana, a mogu potrajati i do tri dana. Težih nuspojava kao što su anafilaktične reakcije ili teške alergijske reakcije koje bi dovele do bolničkog liječenja ili pružanja zdravstvene zaštite dosad nije kod nas bilo niti u jednom slučaju, poručio je Rončević.


Početkom idućeg tjedna u Nastavni zavod za javno zdravstvo trebalo bi stići oko tisuću doza cjepiva. Kako kaže Rončević, epidemiolozi računaju s istom isporukom kakva je bila dosad, ali ne isključuju i mogućnost promjene, točnije smanjenje broja isporučenih doza.


– Naime, najavljena je mogućnost smanjenja broja doza cjepiva, ali nadam se da do toga neće doći da nam ne bi poremetilo cijepljenje drugom dozom. Mi bismo voljeli optimalnom dinamikom provesti cijepljenje drugom dozom, a to je u razmaku od tri tjedna od primanja prve doze. Ako bude manjka cjepiva i ako budemo morali odgađati aplikaciju druge doze, onda ćemo docjepljivanje napraviti isto u onom vremenu kad se smatra da je cijepljenje učinkovito, a to je nakon četiri tjedna od primjene prve doze, objasnio je Rončević.