ĐIR PO TRŽNICI

Epidemiološke mjere i u »trbuhu grada«: Riječani ostali vjerni placi, ali prodaja i nije baš neka

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Robe je na placi nešto manje, no cijene su gotovo iste kao prije korone, tek ponegdje nešto veće. Jedna od prodavačica, koja cijene svojih proizvoda nije povećavala, smatra kako bi, da se situacija ne pogorša, obavezno nošenje maski trebalo uvesti i na otvorenim površinama poput tržnice



RIJEKA – S obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa koja ne posustaje i ima nove zamahe na državnoj, no i globalnoj razini, jasno je da takva situacija djeluje i na trgovanje općenito. Naravno, to se odnosi i na cjelokupne potrošačke navike. Jedna od stavki dnevne trgovine jest i kupovanje na riječkoj tržnici.


»Kultura kupnje«


Kakvo je trenutno stanje na Placi te utječe li početna, a posebice trenutna epidemiološka slika na »kulturu« kupnje i same cijene proizvoda, provjerili smo kratkim obilaskom tržnice. Protuepidemijske mjere koje od danas uključuju obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i trgovinama, ne vrijedi za otvorene javne površine kakva je i tržnica, no velik broj ljudi ipak nosi maske.


Riječka tržnica
Foto Marko Gracin


Na štandu kod susretljive prodavačice Rajne cijene su iste, ljudi i dalje kupuju, ali prodaja nije neka. Na njezinome štandu mogu se kupiti borovnice za 20 kuna, kilogram za 80 kuna, dok su šumske borovnice ipak nešto skuplje -100 kuna. »Mjerica« malina, kupina i ribiza je 15 kuna, dok je kilogram ovog voća 60 kuna.




Razna salata kod Nene je uvijek 10 kuna, pa tako i sada. Fažoleti su 30 kuna, no to je njihova uobičajena cijena na početku sezone, dok je kasnije malo niža. Cijene se nisu mijenjale zbog situacije s virusom ili smanjene kupovine, kaže naša sugovornica.


Jedna od prodavačica s kojom smo razgovarali nije povećavala cijene proizvoda, već su one iste. Smatra da ljudi kupuju jednako, bez obzira na situaciju s virusom, no, kako napominje, situacija će biti gora ukoliko se svi ne budu pridržavali mjera koje bi trebale uključiti obavezno nošenje maski i na otvorenim prostorima, gdje se kreće mnošto ljudi, kao što je to slučaj i s placom, napomenula je.


Prodavačica na riječkoj tržnici
Foto Marko Gracin


Za one koji su još uvijek željni trešanja koje su bile i ostale jedan od zaštitnih znakova predljetnog i ljetnog perioda, mogu se naći po cijeni od 30 kuna. Popularno ljetno povrće, krastavci, paprika i pomidori, mogu se naći po cijeni od desetak kuna, gotovo s identičnim cijenama na svakome štandu. Zatreba li vam domaćeg maslinovog ulja da začinite salatu, ono je 45 početnih kuna. Na oduševljenje sviju, lubenica je 5 kuna, no to je karakteristična srpanjska cijena, dok je u kolovozu već tradicionalno niža. Dinja je 10 kuna na više štandova.


Svježa riba


Za razliku od ostalih sugovonica, Ana smatra da su cijene mrvicu veće sad nego prije, jer je robe manje.


– U centrima je roba jeftinija, no ne znam kako se to isplati proizvođaču. Primjerice, povrće s cijenom od svega par kuna u centrima nikako se ne isplati onome koji proizvodi, uzmemo li u obzir sav posao oko toga.


Na ulazima u zatvorene dijelove tržnice, kao što je primjerice ribarnica, čeka vas dezinfekcija ruku, a u samome prostoru ribarnice prodavači su zaštićeni pleksiglasom. Iako poluprazna, takva je ribarnica prvoga dana u radnome tjednu, no svježe ulovljena riba može se naći.


– Ima ribe, ljudi nema, rekla nam je prodavačica Marina kod koje možete kupiti popularnu srdelu za 10 kuna, pišmolje i plavicu za 30 kuna, dok je raža snižena te je 50 kuna što je dodatan razlog za kupnju ove lisnate ribe. Od onih »egzotičnijih« riba, možete naći hobotnicu, škampe, dagnje, kozice i druge.