Adapriturano cjepivo

Epidemiologinje izvijestile kako u PGŽ teče docjepljivanje, najavile novosti

Sanja Gašpert

Tatjana Čulina i Andrea Petaros Šuran / Foto Sergej Drechsler

Tatjana Čulina i Andrea Petaros Šuran / Foto Sergej Drechsler

Docjepljivanje se preporučuje osobama starijima od 60 godina te mlađima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-a, odnosno kroničarimaOd ponedjeljka, 12.rujna do zaključno s četvrtkom, 15. rujna u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije s adaptiranim/varijantnim cjepivom Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer protiv COVID-19 bolesti cijepljeno je 680 osoba, a za usporedbu, tjedan dana ranije, od 5. do 11. rujna protiv COVID-19 osnovnim cjepivom cijepilo se 112 osoba, pa vidimo da interes za cijepljenje postoji i u ovom je tjednu pojačan.


S navedenim cjepivom moguća je isključivo provedba docjepljivanja, nakon prve ili druge docijepne doze i to najmanje tri mjeseca nakon prvog, odnosno drugog cijepljenja.


Za primarno cijepljenje dostupna su tri cjepiva – Comirnaty s originalnim wuhanskim sojem virusa (Pfizer), Spikevax (Moderna) i Jcovden (Janssen).
Docjepljivanje se preporučuje osobama starijima od 60 godina te mlađima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-a, odnosno kroničarima.


Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika COVID-a, kazala je na konferenciji za novinare zamjenica voditelja Epidemiološke službe NZZJZ PGŽ-a, epidemiologinja Andrea Petaros Šuran.


Novost od sljedećeg tjedna


Dodala je kako se cijepljenje u Zavodu provodi od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 19,30 sati, a novost je, istaknula je Petaros Šuran, što će se od sljedećeg tjedna, odnosno od ponedjeljka, 19. rujna testiranje na COVID-19 provoditi od ponedjeljka do subote od 8 do 11 sati, a isključivo uz narudžbu ili prijavu od ponedjeljka do petka testiranje će biti moguće i od 16 do 17 sati.


Zamjenica voditeljice Odjela školske i sveučilišne medicine NZZJZ PGŽ-a Tatjana Čulina izvjestila je novinare kako će Zavod osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima podijeliti oko deset tisuća brzih antigenskih testova (BAT), za učenike i nastavnike, a u planu je podjela BAT-ova i dječjim vrtićima te fakultetima.


– Nova školska godina dobro je počela s obzirom na broj novooboljelih, koji je, u odnosu na ljeto u blagom porastu, što smo i očekivali te je na području Primorsko-goranske županije 300 pozitivnih učenika, uglavnom s područja Rijeke i okolice, dok na otocima ima zanemariv broj novozaraženih učenika.


Učenici su se razveselili da više ne moraju nositi zaštitne maske, a nema više niti samoizolacije za cijele razrede, što je stvorilo dosta poteškoća u organizaciji nastave.


Također, prvi kontakt zaraženog učenika ne mora u samoizolaciju, učenik ostaje u školi, na nastavi, ali nakon petog dana treba napraviti test, naravno, ukoliko ima simptome i prije, kazala je Čulina.


U PGŽ 21 aktivan slučaj manje


U Primorsko-goranskoj županiji danas je bilo 118 novooboljelih od COVID-19, a 139 osoba je ozdravilo. Tako se broj aktivnih slučajeva smanjio za 21 osobu i iznosi 1.084.


Ukupno je tijekom dana laboratorijski obrađeno 447 uzoraka brisa, što čini udio od 26,40 posto pozitivnih. Iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena je 70 novooboljelih, osamnaest je iz Gorskog kotara, jedanaest s Liburnijskog područja, deset s područja otoka Krka i devet s Crikveničko-vinodolskog područja.


Od ukupnog broja, 64 novooboljele osobe pripadaju radno aktivnoj populaciji, 28 mlađim dobnim skupinama i 26 skupini starijoj od 65 godina.


Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka, ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti iznosi 31, što je isto u odnosu na dan ranije. Trenutno se niti jedna osoba ne liječi na respiratoru u jedinici intezivne skrbi KBC-a Rijeka.


Tijekom proteklog dana u KBC-u Rijeka nije preminula niti jedna osoba od COVID-19 bolesti. Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ-u u petak je iznosio 2,86 posto.


U PGŽ-u se broj novozaraženih kreće u prosjeku od 100 do 150 osoba dnevno i u blagom je padu.


U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 727 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u petak bio ukupno 4.890.


Među njima je 437 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru šesnaest pacijenata, a u proteklom danu preminulo je sedam osoba.