Veći standard

Energetska obnova: U šest objekata javne namjene Rijeka uložila 27,8 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Do sada su završene energetske obnove zgrada OŠ Eugena Kumičića, OŠ Gornja Vežica te vrtića Vidrice i Belveder, dok bi do kraja lipnja radovi trebali biti gotovi i na OŠ Pehlin te na Muzeju grada RijekeRIJEKA – U Osnovnoj školi Eugena Kumičića jučer je organizirano predstavljanje projekta energetske obnove objekata javne namjene koji provodi Grad Rijeka, a koji se financira i sredstvima iz EU fondova. Upravo je OŠ Eugena Kumičića jedan od objekata čija je energetska obnova dovršena i to, kako je istaknula pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina, s uloženih 6,3 milijuna kuna, od čega je Grad osigurao 4,1 milijun kuna.


Stvarna vrijednost


Paralelno s tom školom završena je i energetska obnova OŠ Gornja Vežica te vrtića Vidrice i Belveder, dok bi do kraja lipnja isti radovi trebali biti privedeni kraju i na OŠ Pehlin te Muzeju grada Rijeke. Prema riječima riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela ukupna vrijednost energetske obnove ovih šest gradskih objekata iznosi 27,8 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 9,2 milijuna kuna, dok je preostalih 18,6 milijuna kuna osigurao Grad Rijeka putem kreditnog zaduženja.


– Taj relativno nepovoljni odnos proizlazi iz činjenice da Ministarstvo graditeljstva smatra kako mi u primorskim krajevima ne trebamo dobiti onoliku potporu za energetsku učinkovitost koliku dobivaju kontinentalni krajevi. Je li to ispravno ili nije, o tome bi se dalo raspravljati. Grad Rijeka prednjači u povlačenju bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, ne samo u onom dijelu koji je u nadležnosti grada, nego su i građani prepoznali mogućnosti koje nudi ovaj natječaj, odnosno projekti energetske obnove, kazao je gradonačelnik.
Ujedno je dodao da će stvarna vrijednost tih radova biti u smanjenju potrošnje energenata, što bi u konkretnom slučaju OŠ Eugena Kumičića prema procjenama projektanata trebalo iznositi i do 60 posto. Radovi na energetskim obnovama u osnovnim školama Gornja Vežica i Eugena Kumičića obuhvatili su sanaciju vanjske ovojnice izvedbom Etics fasadnog sustava, sanaciju krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije energetski učinkovitijom stolarijom, ugradnju termostatskih ventila, zamjenu postojeće rasvjete učinkovitijom te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata.


Foto: D ŠKOMRLJ

Foto: D ŠKOMRLJ


Dugogodišnji projekti


U dječjim vrtićima Belveder i Vidrice radovi su obuhvatili sanaciju vanjskih zidova i krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata. Također, u vrtiću Vidrice radovi su obuhvatili i plinofikaciju kotlovnice.


– Ovo je samo nastavak dugogodišnjih projekata energetske obnove na 21 javnom objektu za što je osigurano 96,4 milijuna kuna. Također dobili smo i bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu 15 školskih objekata, kazao je gradonačelnik.


Ukupan iznos izrade projektne dokumentacije od 1,1 milijunh kuna financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u ukupnom iznosu od 96,4 milijuna kuna bespovratna sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iznose 50,4 milijuna kuna, dok je Grad Rijeka osigurao 46 milijuna kuna.


Navodeći kako je OŠ Eugena Kumičića sagrađena 1963. godine, ravnateljica Ana Anić Opašić zaključila je da su se projektom energetske obnove zgrade podigli standard i kvaliteta škole te je stvoreno energetski učinkovito mjesto boravka za učenike.