Izborna skupština

Emil Baumgartner opet vodi riječku Maticu umirovljenika

Sanja GašpertEmil Baumgartner ponovo je izabran za predsjednika Matice umirovljenika grada Rijeke, dok je novom dopredsjednicom imenovana Ivančica Celevska, odlučeno je na izbornoj skupštini na kojoj je, među mnogim točkama, usvojeno usklađivanje Statuta Matice umirovljenika grada Rijeke sa Statutom Matice umirovljenika Hrvatske. Statut sa svim promjenama prihvaćen je jednoglasno, a na skupštini se, od 31 pozvanih odazvalo 29 predstavnika klubova i podružnica Matice.


Novi (stari) predsjednik Emil Baumgartner predstavio je program rada za razdoblje do 2022. godine te, između ostalog, istaknuo osnaživanje Matice osiguranjem potrebnih sredstava za stabilno i kvalitetno financiranje iz javnih, ali i iz drugih izvora, točnije međunarodnih fondova, kako bi omogućili kvalitetnu podršku umirovljenicima kroz programe i aktivnosti na nivou Matice, tako i u pojedinim klubovima i podružnicama


– Kroz suradnju s Maticom umirovljenika Hrvatske i Nacionalnim vijećem za umirovljenike i starije osobe pri Vladi Republike Hrvatske dat ćemo aktivan doprinos u poboljšanju materijalnog statusa umirovljenika s ciljem uvođenja pravednije raspodjele koja će osigurati smanjenje razlika između prosječne mirovine i prosječne plaće. Također, prioritet će biti i uvođenje novog modela obiteljske mirovine, tako da se na mirovinu preživjelog bračnog partnera dodaje dio mirovine preminulog. U planu je i uključivanje umirovljenika u programe cjelodnevnog učenja, kao i uključivanje organizacija civilnog društva u osmišljavanju i provedbi projekata i programa namijenjenih aktivnom starenju, kao što su škola stranih jezika, računalno opismenjavanje, pametni telefoni, elektroničko bankarstvo i slično. Program obuhvaća i provođenje programa zdravog starenja kao važan dio vaninstitucionalnih usluga Matice koje moraju biti dostupne svakom umirovljeniku kako bi što duže ostao u svom domu, kazao je Baumgartner, dodajući kako će se posebna pozornost posvetiti aktivnostima Matice koje se odnose na druženje, kao što su zborovi, koncerti, sportske aktivnosti. Težište ovih aktivnosti će biti na održanju fizičke spremnosti i pokretljivosti kao što su programi zajedničkog vježbanja, plivanja, uvođenja stalnog termina nordijskog hodanja, vježbe prevencije padova. Članovima Matice osigurat će se, u što kraćem roku, lakši pristup stručnim savjetima – zdravstvenom, socijalnom, psihološkom, pravnom. U planu je i nastavak informatizacije klubova i podružnica te osiguranje sigurne elektroničke komunikacije kako unutar Matice, tako i s drugim institucijama i organizacijama – istaknuo je Baumgartner i dodao kako će posebnu pozornost posvetiti informiranju članova i javnosti o aktivnostima i stavovima Matice putem lokalnih i nacionalnih medija.
Nastavit će se i aktivna suradnja s Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke s ciljem prezentacije programa i aktivnosti te sagledavanja svih specifičnosti položaja umirovljenika na širem riječkom području.