Krenuli punom snagom

Odličnom predstavom otvoren Art kvart Benčić, do kraja dana niz sjajnih događanja

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Cjelodnevno druženje s građanima Rijeke i gostima grada povodom zatvaranja FKK Kantrida odvija se uz bogat kulturno-umjetnički program inspiriran riječkom prošlošću i sadašnjošćuSjajna, elegantna predstava, niska žaoka na vrijeme i prostor u kojem živimo s posebnim naglaskom na položaj radništva, odnosno “igrokaz koji to nije” kako ga je definirao autor Marko Stamenković “S visina svjetlosti” bio je središnji događaj prvog dijela programa zatvaranja FKK Kantrida kao i inauguracije novog riječkog Art kvarta “Benčić”.


Autor se posebno osvrnuo na život radnika, “bauštelaca” koji grade “Benčić”, kao i odnos okoline prema njima. U dijelu koji se odnosi na riječku industrijsku prošlost posebno je zanimanje publike izazvao riječki plivač Lovro Draginić koji je skinuvši se u kupaće gaćice simbolizirao radnika koji od sredine šezdesetih godina na ulazu u “3. maj” u svom naručju – drži brod.


U igrokazu je sudjelovala i Aleksandra Majić Premec, transformiravši svoje ime i prezime u Laura Luger.

Stamenkoviću su se na kraju pridružili i radnici GP Krk, VG5 te Ingrada da bi se svi zajedno družili, kao pravi “bauštelci”, na roštilj ručku s pivom na samom gradilištu “Benčića”.


Novi Art kvart Benčić krenuo je tako punom snagom. Cjelodnevno druženje s građanima Rijeke i gostima grada povodom zatvaranja FKK Kantrida odvija se uz bogat kulturno-umjetnički program inspiriran riječkom prošlošću i sadašnjošću.Locirano je u tri susjedna objekta – novom klubu Jadran u Krešimirovoj ulici, u dvorištu PIK-a, koji je tim povodom otvorio svoju nvouređenu trgovinu, i u prostorima MMSU Rijeka.


Ono što je važnije, jer zatavranje označava kraj jednog jako dobro osmišljenog programa, je početak nove priče u čijem se središtu nalazi spomenuti klub Jadran kojeg je dizajnirala Tajči Čekada.


Projekt je to Damira Čargonje Čarlija u kojem će se nuditi sadržaji iz područja suvremene umjetnosti i alternativne kulture. Pa je tako sam početak obilježen u Maloj galeriji s izloškom Bitva s Golog otoka kipara Ivana Kožarića.U kinu Jadran koje se nalazi s vanjske strane objekta emitiran je dokumentarni film “Rikard Benčić, naprimjer” autorskog dvojca Nadija Mustapić i Marin Lukanović.


Slijede u 18 sati “Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka”, predstavljanje petog strip albuma, Vinko Barić, “Izvanredno stanje”, performans Gilda Bavčevića, potom “Rijeka, BigArt Violić band, netaktilna zvučna skulptura dimenzije – doseg čujnosti”, performans Žarka Violića, Bijenale industrijske umjetnosti, međunarodna izložba suvremene umjetnosti koju će dodatno uzdignuti koncert Izeta Medoševića, u organizaciji Labin Art Express da bi u dvorištu PIK-a sve završilo koncertom grupa Naporno Suicid, Sfumato i JeboTon ansambl.