Online konferencija

Ekonomski fakultet u Rijeci otvorio online konferenciju o “pametnim” vladama i gradovima

Bruna Matičić

Foto Bruna Matičić

Foto Bruna Matičić

Sve je okupljene u virtualnom svijetu pozdravio predsjednik Zoran Milanović koji je izrazio nadu da će se sljedeća konferencija ipak održati u OpatijiRIJEKA – Otvorena je treća međunarodna znanstvena konferencija o ekonomiji digitalne transformacije pod nazivom Smart Governments, Regions and Cities – Economics of Digital Transformation, koju zajedno sa svojim domaćim i inozemnim partnerima organizira Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci.


Međunarodna konferencija u svojem se izvornom obliku trebala održati u Opatiji, u hotelu Ambasador, ali zbog pandemije koronavirusa u potpunosti će se održati virtualnim putem i trajat će do petka, 26. lipnja.


Konferencija će tijekom tri dana okupiti etablirane međunarodne i domaće znanstvenike, ali i predstavnike institucija iz cijelog svijeta koji će predstaviti rezultate svojih istraživanja i znanstvene radove o važnosti korištenja novih tehnologija.


Brojne stručne teme
Na svečanom otvorenju pozdravne govore svim izlagačima i sudionicima konferencije uputili su dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Alen Host, predsjednik programskog odbora Konferencije prof. dr. Saša Drezgić, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samardžija te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.


– Više je nego simbolično da se konferencija o digitalizaciji odvija virtualnim putem. To je još jedna konfirmacija važnosti digitalizacije i organizacije poslovanja u stvarnome životu, posebno u ovim vremena i situaciji s pandemijom COVID-19.


Danas smo sve više svjesni značaja digitalne transformacije i njezina utjecaja na ekonomiju te potencijala koji pruža, odnosno mogućnost rasta i razvoja industrije, trgovine, usluga i ostalih djelatnosti, istaknuo je Zoran Milanović te je sudionicima i organizatorima ovogodišnje konferencije zaželio puno uspjeha, izrazivši nadu za ponovnim susretom dogodine, ali u Opatiji.


– Cilj konferencije je sve tradicionalne ekonomske, znanstvene i stručne teme prevesti u okvir novih tehnoloških promjena. U tom smislu svake godine razmatramo aktualnu temu, a ove godine to je »Monetarna i fiskalna politika na raskrižju«, posebnu pažnju posvetili smo pitanjima financijske, fiskalne te monetarne održivosti u doba pandemije.


Uz aktualne teme, dio programa konferencije vezan je uz pametne gradove, kazao je prof. dr. Saša Drezgić. Na konferenciji će tijekom trodnevnog programa izlagati tridesetak vrhunskih stručnjaka i znanstvenika podijeljenih u pet videosekcija, a nakon održanih predavanja predviđene su interaktivne panel diskusije.


Raspravljat će se o financijskoj tehnologiji, suvremenim pitanjima i izazovima pametnih gradova i pametnih vlada, monetarnoj i fiskalnoj politici i računovodstvu u eri digitalizacije, poduzećima i tržištu rada u digitalnom dobu te ekonomiji inovacija i dijeljenja, kao i mnogim suvremenim pitanjima u ekonomiji.


Jedna od tema pametni gradovi


Službeni dio konferencije započeo je izlaganjem jednog od najpoznatijih znanstvenika u domeni proučavanja interakcije fiskalne monetarne politike, Erica Leepera (University of Virginia) te Corrada Macchiarellija, mlade zvijezde monetarne politike u okviru Europske unije, kazao je Drezgić, dodavši kako će drugi dan biti posvećen pametnim gradovima i vladama, o čemu će govoriti glavni predavač, Ben Green s Harvarda.


Nakon predavanja uslijedit će transdisciplinarna panel diskusija sa skupinom američkih profesora o određenim društvenim učincima današnjih promjena vezanih za pametne gradove, a u okviru njega održat će se rasprava o učincima pandemije.


Treći dan konferencije predviđen je za održavanje radova brojnih sudionika konferencije, a svi zainteresirani konferenciji se mogu pridružiti virtualnim putem na platformi Zoom ili na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u Velikoj vijećnici.