27. akcija

EKO KOSTRENA Više od dvije stotine sudionika čistilo plaže i podmorje

Marinko Glavan

More volontera čistilo je kostrensko more / Snimio V. KARUZA

More volontera čistilo je kostrensko more / Snimio V. KARUZA

I ovaj put će kompletno podmorje, od uvale Žurkovo, do uvale Svežanj, biti očišćeno i uređeno, uz bacanje bio kugli, kako bismo povratili što uravnoteženiji eko sustav, rekao je Dražen Vranić, načelnik Općine KostrenaKOSTRENA– Više od dvije stotine sudionika, među kojima osamdeset ronilaca iz cijele Hrvatske, priključilo se 27. po redu akciji EKO Kostrena, čisteći plaže i podmorje od otpada, u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti (KPA) Kostrena. Ove su godine, u sklopu akcije, po prvi put u more bačene EM bio kugle s mikroorganizmima za čišćenje sedimenata u podmorju, u organizaciji Centra za kulturu Kostrena i INA-e.Sustavno provođenje eko akcije kroz gotovo tri desetljeća, prema riječima predsjednika KPA Kostrena, Josipa Bilića, rezultiralo je znatnim smanjenjem onečišćenja u podmorju i na plažama, ali i podizanjem svijesti posjetitelja kostrenskih plaža zbog čega je otpada na morskom dnu i na obali iz godine u godinu sve manje.

Foto galerija: Eko Kostrena - čišćenje podmorja i plaža Foto: Vedran Karuza
Rezultati


– Čistimo svake godine, uz odličan odaziv naših građana, kao i ronilaca iz raznih krajeva Hrvatske. Definitivno, posebno zadnjih godina, vidimo napredak. Otpada je u moru i na plažama sve manje, a ako ništa drugo, barem ovih, više od 200 ljudi koji danas čiste, sigurno neće bacati otpad u more i uz obalu. A i ostali se drugačije ponašaju, kad vide ovakve akcije, tako da smo zadovoljni jer naši dugogodišnji napori ipak donose rezultate, rekao je Bilić, kojeg smo pitali i o ekološkim kuglama koje su bačene u more.

– To su bio kugle koje sadrže enzime i mikroorganizme koji pomažu u čišćenju podmorja. Uzeli smo uzorke sedimenta s morskog dna, kao i s površine, te ih predali na analizu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Za tri mjeseca ponovno ćemo uzeti uzorke na istim mjestima, kako bismo vidjeli kakvi su rezultati, kako su te kugle utjecale na kvalitetu i čistoću mora, rekao je Bilić, izrazivši posebno zadovoljstvo činjenicom da su se akciji pridružili brojni klubovi podvodnih aktivnosti, ali i razni drugi klubovi i udruge iz cijele Hrvatske.
Akciji se odazvao i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, istaknuvši kako je riječ o iznimno važnom naporu za očuvanje mora i priobalja.
– Posebno mi je drago što nas se okupilo ovoliko, više od dvije stotine sudionika kojima zhavaljujem na dolasku i trudu. To nam puno znači. I ovaj put će kompletno podmorje, od uvale Žurkovo, do uvale Svežanj, biti očišćeno i uređeno, uz bacanje bio kugli, kako bismo povratili što uravnoteženiji eko sustav. To je najmanje što možemo učiniti da nam more bude ljepše i čišće, rekao je Vranić.


Osviješteni građani


Da su dosadašnje akcije itekako dale rezultate, potvrdilo nam je i nekoliko ronilaca, dugogodišnjih sudionika akcije, s kojima smo razgovarali neposredno prije zarona, upitavši ih koliko i kakvog otpada očekuju u podmorju.
– Kao i zadnjih godina, očekujemo u prvom redu plastiku, dakle boce, čaše, vrećice i slične stvari, iako je i njih, srećom, svake godine sve manje. Manje količine plastike, kao i to što više ne nalazimo stare automobilske gume, veš-mašine i sličan krupni otpad, pokazuju nam da svijest građana o potrebi očuvanja morskog okoliša ipak raste. Najbolje bi bilo kad za koju godinu više ne bismo imali što čistiti, rekli su nam sudionici akcije.
Nakon akcije EKO Kostrena održano je prvo kolo kupa Hrvatske u plivanju s perajama za sve kategorije, a podjela medalja i završno druženje organizirano je u Beach baru Quorum garden.
EKO Kostrenu sufinancirala je Općina Kostrena, a podršku akciji dali su i Komunalno društvo Kostrena, Turistička zajednica općine Kostrena, Centar kulture Kostrena, Dezinsekcija d.o.o. i Primorsko-goranska županija.