Nagrada Grada Rijeke

PGS zahvalio direktoru riječkoga škvera. Edi Kučan: ‘3. maj’ je moja kuća

Damir Cupać

Nikola Ivaniš, Edi Kučan i Franjo Butorac / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Nikola Ivaniš, Edi Kučan i Franjo Butorac / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš zahvalio se prvom čovjeku »3. maja« što je spasio riječku brodogradnju i osigurao kruh za više od tisuću obiteljiRIJEKA  PGS je predložio Edija Kučana za godišnju nagradu Grada Rijeke, Odbor za javna priznanja je prijedlog prihvatio, a počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš zahvalio se prvom čovjeku »3. maja« što je u jednom od najtežih trenutaka u povijesti riječkoga škvera spasio riječku brodogradnju i osigurao kruh za više od tisuću obitelji.– Edi i ja smo generacija iz Prve riječke gimnazije. Cijeli život surađujem s čelnim ljudima »3. maja« i mogu reći da je bitka koju vodimo desetljećima dobivena i da će brodogradnja u Rijeci opstati. Najteže je dobiti priznanje u svojoj sredini, a Edi ga je dobio, potpuno zasluženo. I dobro je da se Rijeka okreće Riječanima, kazao je Ivaniš.


 
Edi Kučan zahvalio se na prijedlogu PGS-a koji je prihvaćen, poručivši da mu je drago što će dobiti nagradu nakon što je odrađen vrlo težak i zahtjevan posao u gotovo nemogućim okolnostima.


– Ne volim govoriti o sebi, ali kada je već tako: nakon fakulteta dobio sam ponudu za zaposlenje u Vulkanu, Torpedu i »3. maju«. Nisam puno razmišljao jer sam se u brodove zaljubio još u Osnovnoj školi »Rudolf Tomšić«. Roditelji su htjeli da studiram medicinu, ali ja sam odabrao tehniku i nije mi žao. U »3. maju« sam od 1982. godine i prošao sam sve razine – od tehničkog i projektnog ureda do direktora u dva mandata. Ova nagrada je i nagrada mojim suradnicima, ali i svim trećemajcima koji su izdržali 427 dana blokade. U »3. maju« danas radi i zarađuje plaću oko 800 radnika i više od 200 kooperanata. Pokazali smo svima da je »3. maj« brend za koji se valja boriti. Naučili smo da vrijedimo, ali i da se moramo mijenjati i prilagoditi komercijalnim uvjetima tržišta, izjavio je Kučan. On je podsjetio da se na lokalitetu na Kantridi od 1870. godine grade brodovi.


– Zato je spas »3. maja« bila naša moralna obveza. Dio kadra smo u krizi izgubili i žao nam je zbog toga. Veseli nas što nam se kolege svakodnevno vraćaju i to najbolje pokazuje da imamo budućnost. Cijelo vrijeme krize više sam bio u »3. maju« nego doma, ali nije mi bilo teško jer je »3. maj« moja kuća, kazao je Kučan.


 


Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac pojasnio je da je bila potrebna hrabrost preuzeti u vrlo teškim trenucima riječki škver i odgovornost za tisuću obitelji te da je PGS zbog svega toga predložio Kučana za nagradu Grada Rijeke.