Međunarodni festival

Dvije večeri filmova koji mijenjaju perspektivu: Uhvati film otvara se u 19 sati u HKD-u

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Tridesetak filmova iz 17 zemalja, svi s hrvatskim titlovima, ovogodišnji su ulov međunarodnog žirija Uhvati film, koje u ova dva dana moći pogledati riječka publikaU HKD-u na Sušaku večeras se otvara Uhvati film, jedan od najoriginalnijih festivala u regiji, posvećen osobama s invaliditetom. Riječko izdanje ovog međunarodnog festivala organizira Udruga Spirit, a u HKD-u će večeras i sutra od 19 sati prikazati tridesetak vrhunskih kratkih filmova, koji će, obećavaju, gledatelje ostaviti bez daha.


“Ovi filmovi pomoći će vam da poboljšate sustav razmišljanja o sebi i drugima. Još danima ćete sami sa sobom pretresati neke važne teme o kojima ovi filmovi govore. Umjetnost bi tome i trebala služiti”, poruka je organizatora iz Udruge Spirit.


30-tak filmova iz 17 zemalja


Tridesetak filmova iz 17 zemalja, svi s hrvatskim titlovima, ovogodišnji su ulov međunarodnog žirija Uhvati film, koje u ova dva dana moći pogledati riječka publika. Neki govore o uobičajenim temama: ljubav, ljudski odnosi, sport, ples, svakodnevne radosti i izazovi…
Drugi pak otvaraju zabranjene i zanemarene teme: nasilje, odbacivanja, višestruka diskriminacija. Zajedničko im je što ne ostavljaju ravnodušnim i u umovima posjetitelja mijenjaju perspektive.


Ulaz u HKD na Sušaku na Uhvati film limitiran je na oko 50 mjesta zbog osiguravanja sigurnih epidemioloških uvjeta. Stoga svi oni koji filmove žele pogledati uživo moraju rezervirati svoje mjesto OVDJE.Razmatra se i opcija online video streama, kako svi oni kojima HKD na Sušaku nije blizu ne bi ostali kratkih rukava. Svi zainteresirani pozvani su postaviti upit na mail [email protected] i mogu očekivati povratnu informaciju o tome kad će biti omogućeno online emitiranje filmova.


Jedan takav online događaj nedavno je održan za otoke Krk i Rab, uz projekciju filmova u kinu Krk.


Uhvati film već godinama slovi za jedan od najoriginalnijih i najkvalitetnijih ovakvih programa u regiji, suorganizira se između četiri države, a prezentiran je već u pedesetak gradova. Riječka


Udruga Spirit već je godinama hrvatski partner i organizator ovog međunarodnog festivala, kojeg je pokrenula udruga KAO Parnas u Novom Sadu. Zahvaljujući njima riječka publika redovito može uživati u filmovima koji mijenjaju perspektivu gledatelja.


O filmovima


I’m so far (Fra)- Najdomljivija minijatura prikazuje naoko banalne pogreške i nepažnju, međutim nekome je to ‘to be or not to be’.


Down to earth (Špa)- Tužni veseli svemirko usamljeni, no tu je s nama. Sto nam poručuje svojom originalnom pričom?


Coexist (Iran) – ‘Bitno je očima nevidljivo’ iz staračkog pogleda na svijet koji nadilazi i svoju pitoresknu Zaljevsku doku -ispovijed.


Man of the trees (Ita)- Gotovo nepojmljivo, svrsishodno iskustvo na ekranu direktno iz daleke ruralne divljine.


Sense of cacoa (Špa)- Nešto ovako jos nismo vidjeli, ktomu kvalitete ‘organic geografica’; kako se može probuditi ljepotu i funkcionalnost usnulog organizma ljudskog bića. Čokolada? Razlog za dolazak u kino!


Iktamuli (Njem)- Umjetnička animacija neobične iskrenosti, skica osjećaja životne istine jedne majke.Gando (Iran)– ne znate tko je on? Saznajte! Igra i rad, suživot s prirodom bez obzira na teške ozljede. Slatkiš iz istočnih pustinja.


My brother (Koreja)- Izvrsne dječje uloge u snažnoj, realnoj obiteljskoj drami, sjajne filmske dinamike.


Malou (Njem) – Vrhunski režiran isjećak životne drame hrabre tinejdžerice na putu do svoga cilja.


larpege (Kanada)- Skladni glumacki duet. Suosjećajno damski prenosi romansjersku muzičku ispovijest o padanju i uzdizanju.


Quest of love (Aust)- Slojeviti uradak s burnim junakom u centru. primjer za dobru raspravu nakon gledanja.


Deaf love (Ita)- Posebnim, komedioznim duhom prokazuje zidove i ono suprotno, osvajanjem preko sedam mora…Broccoli (Fra)- Crnohumorna ekranizacija apsurda koji daje realniju sliku svijeta. Paradoks? Hm, mogucnost učenja o stvarnosti iz filmskog medija je takodjer paradoks?


One fine day (Ind) – Sedam minuta bude nam zahvalnost i toplinu boja, u indiji ili bilo gdje drugdje, u nama.


Darkness bright (Špa)- Fantastični, no sasvim ovozemaljski triler borbe svjetla i tame. Odlični mali glumac!


1:100 (UK)- Kako obznaniti svijetu sebe s ne baš vidljivim ili nedefiniranim poteškoćama..? Bolje rečeno- koliko želimo vidjeti i kako se odnositi prema sebi i društvu? Hvalevrijedna tema efikasno iskadrirane muke.


Josser (Njem)- Primjer kako srčano kamerom ne samo zabilježiti nego i stvoriti nove prilike, istraživanjem izvući najbolje. Iz običnih ljudi.


Jorge sindrom (Špa) – Budimo iskreni, i nama bi bilo ok da se, kada nas netko tlači, barem ponekad, okrenu uloge. E pa Jorgeu je to filmski uspjelo, sto je odlična metoda, čak gotovo jedini način za sistemski ljudski um, da preispitamo nastojanja o ispravnosti ispravljanja neispravnih.