Grobnička jesen

Dvije stotine polaznika OŠ Čavle “zagrlilo” grobnički kaštel

Marin Bolić

Nesvakidašnja slika oko grobničkog kaštela / Foto A. MAKSIMOVIĆ

Nesvakidašnja slika oko grobničkog kaštela / Foto A. MAKSIMOVIĆ

"Volim i čuvam svoj kaštel" naziv je akcije kojom su učenici poslali poruku ljubavi prema svom kraju i kulturi koju baštine 


RIJEKA – Više od 200 učenica i učenika nižih razreda Osnovne škole »Čavle« uhvatilo se za ruke i okružilo, tj. »zagrlilo« kaštel Grada Grobnika, šaljući tako poruku ljubavi prema svom kraju i kulturi koju baštine. »Volim i čuvam svoj kaštel« naziv je manifestacije kojom se simbolično željelo označiti početak tradicionalne Grobničke jeseni, najdugovječnijeg projekta u organizaciji i provedbi Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Potonja je udruga, uz Općinu Čavle, organizator ovog događanja, uz potporu Primorsko-goranske županije.

Foto galerija: Učanici zagrlili Grobnički kaštel - Grobnička jesen Foto: Angela Maksimović– Ovo je za nas fantastičan početak Grobničke jeseni. Izuzetno nam je važan ovaj događaj, ne samo zbog otvaranja Grobničke jeseni, nego i kao početak jedne lijepe tradicije. U planu nam je i ubuduće dovoditi školsku djecu Grobnišćine koja će »grliti« kaštel i tako ga spasiti od strašnog zaborava, odnosno to je jedan način da djeca zavole i kasnije čuvaju svoju baštinu, rekao je o ovom događaju Marijan Zidarić, voditelj multimedijalnog centra kaštela u Gradu Grobniku.
U »grljenju« kaštela, učenicima je pomogla i Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle.


– Najvažnije je prenijeti ljubav prema kaštelu na naše najmlađe. Zahvaljujem Katedri Čakavskoga sabora Grobnišćine koja je osmislila ovaj događaj. Puno radimo za djecu te je većina naših programa koje provodimo u kaštelu namijenjena njima. Primarno nam je da ljubav prema baštini usadimo najmlađima, istaknula je Ivana Cvitan Polić.


Nakon pothvata prisutne je pozdravio Vjeko Alilović, idejni začetnik ovog događaja, a predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark, direktorica TZO-a Čavle Rea Čargonja i načelnica Ivana Cvitan Polić, donijele su notarima »Povelju čuvara Kaštela«. Navedene potvrde su oni zatim podijelili učenicama i učenicima, kao dokaz sudjelovanja u događaju i dodijelili im obavezu čuvara ovog povijesnog zdanja.


Zadovoljstvo ovom manifestacijom nije krila ni Silvana Demark te je ujedno najavila i nadolazeće aktivnosti u sklopu Grobničke jeseni, većina kojih će biti namijenjena djeci i mlađim uzrastima, a da su oni sretni s takvim programima, potvrdila nam je i mlada sugovornica Dorotea iz 2.a razreda koja je sudjelovala u »grljenju« kaštela te je pritom, kao i njezini prijatelji, napravila dobru gimnastiku.


– Sve su nas boljele ruke jer smo se morali dosta istegnuti, ali jako mi se sviđalo kad smo zagrlili kaštel. Bilo je super, veselo je rekla Dorotea.