Dan u prirodi

Dvadesetak riječkih odgojitelja i nastavnika stječe kompetencije za vođenje planinarskih izleta

Bruna Matičić

Nikolina Dječaj i Damir Konestra / Foto Vedran Karuza

Nikolina Dječaj i Damir Konestra / Foto Vedran Karuza

Kod vođenja izleta u planinu treba poznavati niz specifičnosti, znanja, od poznavanja opasnosti do procjene napora za djecu i ostaleU sklopu EU projekta Dan u prirodi ovoga će se vikenda dvadesetak riječkih odgojitelja i nastavnika educirati i stjecati kompetencije za vođenje planinarskih izleta.


Riječ je o međunarodnom Erasmus + sport projektu što ga Planinarsko društvo Tuhobić provodi u suradnji s partnerima, ustanovnom L’Orma iz Italije i Kargenc Club iz Turske, a čiji je glavni cilj osposobiti odgojitelje, učitelje i nastavnike za vođenje organiziranih izleta djece u prirodu i na planinarenje, rečeno je na medijskoj konferenciji gdje su, uz predstavljanje projekta najavljene i projektne aktivnosti.


– Projekt “Dan u planini” namijenjen je upravo motiviranju, podizanju kompetencija te osposobljavanju što većeg broja odgojitelja i nastavnika za organizaciju i sigurno vođenje izleta s djecom u planinarska područja.
To nisu klasični izleti, već kod vođenja izleta u planinu treba poznavati niz specifičnosti, znanja, od poznavanja opasnosti do procjene napora za djecu i ostale, stoga ih je potrebno jako dobro isplanirati i strukturirati, istaknuo je Damir Konestra, koodinator projekta i predsjednik PD Tuhobić.


Uz osposobljavanje obrazovnih radnika, u sklopu projekta Dan u prirodi izradit će se Priručnik za organizaciju i vođenje izleta u prirodu namijenjen odgojiteljima i učiteljima, planinarskim udrugama i onima koji se bave organiziranjem slobodnog vremena djece i mladih, a u čijem će pisanju sudjelovati stručnjaci iz svih uključenih zemalja.


Također, dodatni cilj projekta, navodi Konestra, jest i povezivanje lokalnih zajednica ili drugih udruga u mrežu koje će međusobno surađivati i izmjenjivati iskustva te širiti aktivnosti odvođenja djece u prirodu.


– Dvadesetak prijavljenih odgojitelja i učitelja na sutrašnjim radionicama na Filozofskom fakultetu u Rijeci približit će se važnost boravka djece u prirodi na način kako to zahtjeva odgojno-obrazovna i planinarska struka, pojasnila je Nikolina Dječaj, članica projektnog tima te ujedno i odgojiteljica.


Prema njezinim riječima, radionice će obuhvatiti teme vezane s planiranjem izleta, upoznavanjem planinarskih vještina koje djeca mogu usvojiti tijekom izleta, odabir prihvatljivog puta izleta s djecom, odgojno-obrazovnih igara koje se mogu organizirati u prirodi te ostale edukativne aspekte izleta.


Osim toga, projektni tim u subotu će organizirati i praktični dio radionica na livadi Pribeniš, ispred Velikog doma na Platku, zajedno s tridesetak najmlađih članova PD Tuhobić i mentorima partnerskih zemalja.


U konačnici, ispunjavanje temeljnog cilja osposobljavanja odgojitelja i učitelja djeci predškolske i osnovnoškolske omogućit će da provode kvalitetno vrijeme u prirodi te uče kroz izravno iskustvo pod vodstvom posebno obučenih obrazovnih radnika.