Bez granica i Dren

Dva milijuna kuna za Društveni centar Drenova

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječ je o dvogodišnjem projektu koji ima cilj uspostavljanje Društvenog centra Drenova vođenog lokalnom zajednicom te osnaživanje drenovskih udruga koje su do sada građanima pružale kulturna i društvena događanjaU Zavičajnom muzeju Drenova predstavljen je projekt Društveni centar Drenova te mnogobrojne aktivnosti koje uključuje, a za čiju realizaciju je osigurano gotovo 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.


Aktivnosti projekta predstavila je voditeljica Davorka Medved iz Udruge Bez granica te Vesna Lukanović u ime udruge Dren, u društvu gradonačelnika Vojka Obersnela, njegova zamjenika Marka Filipovića te pročelnika za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara.


Dvogodišnji projekt


Riječ je o dvogodišnjem projektu koji ima cilj uspostavljanje Društvenog centra Drenova vođenog lokalnom zajednicom te osnaživanje drenovskih udruga koje su do sada građanima pružale kulturna i društvena događanja, ali i omogućiti djelovanje ostalih organizacija civilnog društva, a sve sa svrhom doprinosa kvalitetnom ukupnom razvoju i obogaćivanju društveno-kulturnog života lokalne zajednice.
– Drenova, cijela lokalna zajednica i građani, ovim će projektom dobiti društveni prostor i dodatne sadržaje u većem obujmu no ranije.


Lokalna zajednica Drenova dosta je aktivna i uvijek se isticala kao dobar primjer gdje građani često i rado sudjeluju u volonterskim akcijama i programima koje organiziramo, one koje provodimo u suradnji s Gradom Rijekom poput Riječkog lokalnog partnerstva, ali i one koje naše udruge, Bez granica i Dren, od 2012. godine nude u ovom prostoru, kazala je voditeljica projekta Davorka Medved te istaknula kako će kroz projekt biti adaptirana zgrada društvenog centra Drenova, odnosno zamijenit će se krov i stolarija, popraviti i izolirati dio fasade te preurediti dio sanitarnog čvora.


Foto Sergej Drechsler


Ulaganje će tako omogućiti cjelogodišnji rad u Društvenom centru, a zgrada će biti energetski, ekološki i građevinski znatno unaprijeđena u odnosu na sadašnje stanje.


Partneri i financije


Uz Udrugu Bez granica koja je nositelj i vodeći partner, u projektu sudjeluju Udruga za razvoj i promicanje drenjule Dren, Udruga za razvoj civilnog društva SMART te Grad Rijeka koji im kao partner, u svrhu izvođenja programa projekta, na korištenje daje zgradu.


Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 1.989.150,74 kuna, od čega 85 posto sufinancira EU iz Programa Strukturni fondovi, dok 15 posto sufinancira Ured za udruge Vlade RH.


Osim obnove zgrade, partneri projekta tijekom dvogodišnjeg trajanja u planu imaju provesti ukupno 62 aktivnosti namijenjene građanima. U okviru projekta Udruga SMART provodit će obrazovne programe za provoditelje projekta i ostale zainteresirane civilne zajednice, dok je Udruga Bez granica pripremila niz aktivnosti.


Kvartovske priče, odnosno inidivualne i grupne rasprave o potrebama u lokalnoj zajednici, zatim program usmjeren na razvoj lokalne zajednice naziva Društveno korisno učenje i društveno korisni radovi u zajednici, brojne filmske i zabavne večeri, probe i koncert zbora, kao i ciklus edukativnih radionica Virtualna Drenova usmjeren na razumijevanje komunikacijskih i naprednih tehnologija, samo su neke od njih.


Deseta obljetnica


– Godina u kojoj obilježavamo desetu obljetnicu rada udruge bit će podcrtana sudjelovanjem u prvom europskom projektu koji ostvarujemo s partnerima. U naš dosadašnji rad unijeli smo strast prema drenjuli, ljubav prema našoj Drenovi i neizmjernu energiju i entuzijazam članova udruge i volontera, Drenovčana, susjeda i prijatelja, rekla je Vesna Lukanović.


Programi koje će Udruga Dren provoditi unutar projekta odnose se na produbljivanje znanja o biljci dren, zatim promicanje zdravlja i prevencije bolesti kroz stručna predavanja naziva Primorsko supervoće – dren, ali i organiziranje raznih radionica, volonterskih programa, ažuriranje postojećeg katastra drena te organizaciju manifestacije Dani drenjule.


– S udrugama Bez granica i Dren imamo izuzetno dobru suradnju i mislim da je njihov dosadašnji rad dobar primjer koliko se može napraviti kada postoji dobra volja i inicijativa.


Izborili su se za gotovo dva milijuna kuna bespovratnih sredstava, što će zasigurno unaprijediti rad cijelog ovog prostora i mislim da je ovo dobar putokaz ostalim udrugama, kako s dobro osmišljenim projektima mogu osigurati svoje dugoročno funkcioniranje, a da se pritom ne oslanjanju samo na gradski proračun, rekao je Vojko Obersnel.