Božićni poklon

Dva električna autića za razonodu malih pacijenata Kantride

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kroz igru autićima djeci će se skratiti vrijeme između pretraga, a njima će se i sami moći odvesti na preglede ili do operacijske dvoraneRIJEKA – Gradska organizacija SDP-a Crikvenica ove godine odlučila je u povodu Božića darivati dječjem Onkološkom odjelu na Kantridi dva električna autića, marke mercedes i audi, a svečanost primopredaje održana je jučer ispred Klinike za pedijatriju na Kantridi.


Teška godina


– Za djecu koja se ondje liječe, ova je godina posebno teška zbog brojnih ograničenja posjeta koje nameću epidemiološke mjere. Bez mogućnosti stalne podrške i ohrabrenja roditelja, potrebno im je nešto što će ih »podići« i vratiti u djetinjstvo koje im je oduzeto. Na ideju smo došli kada smo pročitali članak o kupnji električnih autića mališanima u KBC-u Zagreb u povodu blagdana svetog Nikole. Čitao sam koliko je to oduševljenja izazvalo među djecom, koliko im je radosti donijelo u teškim trenucima koje prolaze i koliko im znači. Htio sam isto veselje vidjeti i na licima mališana u Dječjoj bolnici Kantrida te im makar na ovaj način donekle olakšati borbu i omogućiti da barem nakratko zaborave brige i probleme, istaknuo je Mario Kružić, predsjednik crikveničkog SDP-a. Kružić je dodao kako je riječ o dječim igračkama koje su modeli pravih automobila. Pokretani su na struju te njima mogu upravljati sama djeca. Omogućuje im da skrate vrijeme između pretraga ili se njima sami odvezu do operacijske dvorane. Radost koju jedan autić može izazvati u toj djeci barem na tih nekoliko minuta pomaže im da pobjegnu iz realnosti i uđu u svijet bezbrižnog djetinjstva, kakvo bi trebalo svima biti, ali nažalost nije.


– Na mjestu gdje dječji osmijeh znači više nego igdje drugdje, gdje jedan dječji osmijeh pruža optimizam i radost samoj djeci, njihovim roditeljima i cijelom medicinskom osoblju koje se brine za njih, nadamo se da će ovi autići pomoći u namjeri da izmame čim više takvih osmijeha, dodao je Kružić. Podsjetio je kako je crikvenički SDP prošle godine, također tijekom božićnih blagdana, Domu zdravlja Crikvenica donirao CP analizator.


Ispunjena želja
Dar je u ime Dječje bolnice Kantrida primila pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju na Kantridi prof. dr. sc. Jelena Roganović, dr. med., koja je zahvalila na donaciji, posebice jer je sama ideja kao i donacija potekla od donatora.


– Istaknula bih da sam u mnogim posjetima europskim bolnicama imala prilike gledati kako se djeca voze autićima i uvijek sam se potajno nadala da će se to dogoditi i u bolnici u kojoj ja radim. Ovom donacijom ta želja mi se ispunila, tako da će i naši mališani odsada u autićima moći odlaziti na mjesta i pretrage koji im nisu tako zanimljivi i dragi, istaknula je dr. Roganović.