Jubilej

Udruga žena operiranih dojki “Nada” obilježila 25 godina djelovanja

Bruna Matičić

Članice Udruge Nada obilježile vrijednu godišnjicu

Članice Udruge Nada obilježile vrijednu godišnjicu

Najvažniji cilj Udruge je prevencija, stoga je veliki broj aktivnosti usmjeren upravo ka prevenciji, odnosno upozoravanju i motiviranju žena da brinu o svome zdravlju, obavljaju samopreglede i odlaze na preventivne specijalističke pregledeUdruga žena operiranih dojki “Nada” – Rijeka koja svojim radom okuplja i pomaže ženama oboljelim i liječenim od malignih bolesti dojke obilježila je 25 godina djelovanja na području Primorsko-goranske županije.


Udrugu su 10. lipnja 1996. godine osnovalie Nadia Blašković-Morankić, ujedno i njezina prva predsjednica, i Elda Zamlić, tajnica, a njihovu radu volonterski se pridružio i neuropsihijatar Gino di Leonardi-Zamlić koji je pokrenuo grupu za psihološku pomoć.


Udruga tako od osnutka djeluje s ciljem okupljanja i pomoći ženama oboljelim i liječenim od karcinoma dojke te pruža psihološku pomoć i podršku, ali i edukacije te postoperativne vježbe i terapije, kazala nam je sadašnja predsjednica Udruge Miranda Zakarija uz riječi kako su jučerašnji dan obilježili posjetom posljenjem počivalištu osnivačica te skromnijim druženjem članica udruge, a svečaniju proslavu pripremaju u listopadu u sklopu sada već tradicionalnog humanitarnog koncerta “Pjesmom za Nadu”.


Vrijedne donacije
Kako bi ostvarili navedene ciljeve u Udruzi se niz godina provodi više projekata, govori nam predsjednica Zakarija, a jedan od njih je i projekt Vježbam s Nadom u kojem sudjeluje i njihov fizioterapet te, po potrebi, obavlja i limfnu drenažu i bandažu, a također, po potrebi i dogovoru ženama pružaju specijaliziranu psihološku pomoć.


Projekt kojim se izuzetno ponose, a koji posljednjih godinu i pol dana nisu bili u mogućnosti obavljati zbog covid situacije, jesu posjeti Odjelu kirurgije u KBC-u Rijeka kada članice udruge i volonterke koje su preboljele i pobijedile karcinom odjelu kirurgije davaju podršku ženama koje čekaju operaciju i svojim primjerom pokazuju da se i nakon karcinoma može lijepo i kvalitetno živjeti.


– Najveći cilj naše Udruge svakako jest prevencija, stoga je veliki broj aktivnosti usmjeren upravo ka prevenciji, odnosno upozoravanju i motiviranju žena da brinu o svome zdravlju, obavljaju samopreglede i odlaze na preventivne specijalističke preglede.


To svake godine činimo tijekom obilježavanja Dana narsica i Dana ružičastih vrpci, ali i dogovorenim organiziranim predavanjima s liječnicima i psihologom po općinama i gradovima, govori Zakarija.


Uz navedeno, riječka Udruga Nada svih 25 godina bavi se i humanitarnim radom, a u posljednjih nekoliko godina organizirajući razne akcije i projekte udruga i njezine članice realizirale su vrijedne donacije za kirurgiju i onkologiju KBC-a Rijeka kojemu su darovani madraci, bolesnički kreveti, TV prijemnici, ultrazvučni uređaj, ali i za Medicinsku školu u Rijeci kojoj su donirale dvije edukativne lutke.


Jedini projekt koji su u ovoj covid situaciji uspjele provoditi jest “Ruke Nade” tijekom kojeg su članice izrađivale vlastite rukotvorine te su u sklopu njega “Palčićima” donirale heklane hobotnice nastale u radionicama.


Humanitarni koncert


– Ove godine plan nam je realizirati obećano, prikupiti sredstva i kupiti kemofotelju Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, što je donacija koju jednostavno zbog nemogućnosti održavanja manifestacija nismo uspjeli ostvariti. Zbog toga, ali i svih ostalih aktivnosti, nadamo se da će sada život krenuti normalnim putem i da ćemo ponovno održavati vježbe i predavanja te mjesečne susrete s onkologom, ali i češća međusobna druženja, rekla je Zakarija.


Okrila je da tijekom ostatka godine pripremaju obilježavanje Dana ružičaste vrpce u listopadu, a 13. listopada imaju i termin za humanitarni koncert “Pjesmom za Nadu” u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te pripremaju rukotvorine i ukrase za božićni sajam.


Za kraj je pozvala građane, koji žele, pomognu radu udruge i doniraju njihove uratke te pomognu radu udruge, a svim ženama koje su preboljele ili se liječe od karcinoma dojke uputila je snažnu ohrabrujuću poruku.


– Rak treba shvatiti kao upozorenje da trebamo više misliti na sebe i više se brinuti o svom zdravlju te činiti ono što nas usrećuje. Jednostavno okrenuti se sebi i svojim željama, to uvijek savjetujem ženama koje su preboljele karcinom, a onim ženama, koje to prolaze, poručujem da vjeruju u sebe i svome liječniku te terapiji koju primaju jer ona spašava život, zaključila je Miranda Zakarija.