Drama na potoku

Vlasnici riječkog bara prekipjelo: Pa zar stvarno ne mogu naći bolje mjesto za te baje!? Gostima se uz kavu vrte rojevi muha!

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

U neposrednoj blizini Art kvarta Benčić nastala je drama zbog nejasnog tretmana "baja" za odlaganje otpadaU neposrednoj blizini sve jasnije formiranog riječkog Art kvarta, odnosno prostora Benčić koji bi trebao biti jedan od najvažnijih zamašnjaka transformacije Rijeke u grad specifične kulture i njoj bliskih turističkih formi – drama zbog nejasnog tretmana “baja” za odlaganje otpada!


Permanentni su problemi na tom dijelu Potoka na čijem se zapadnom krilu formirao zanimljivi ugostiteljski put. Riječ je o nizu kafića koji se i usred korona krize bore za preživljavanje, ali ono što je još važnije – daju tom središnjem dijelu Rijeke posebni kolorit.


No kako je riječ i o kvartu s nemalim brojem stanovnika, koncept čistoće Grada predviđa “bateriju” kontejnera za odlaganje otpada koji se postavljaju vrlo blizu terasa kafića.

Konkretni je problem iskrsnuo ispred Boom Baru kojeg godinama vodi Adriana Battistella, jedna od agilnijih promotorica Rijeke putem specifičnih ugostiteljskih aktivnosti.


Sam je Boom Bar kao zastupnik jedne od traženijih linija hrvatskih craft piva bitku za opstanak bio i usred najžešćeg prošlogodišnjeg lockdowna, dostavom piva na kućnu adresu.


U pred korona vremenima isticao se i organizacijom spektakularnog i odlično prihvaćenog festivala specifične pivske kulture i pripadajuće gastronomije Guver Picnic festival, eventa koji je u velikoj mjeri poslužio i kao predložak za Food Truck Festival koji u četvrtak počinje na Trsatu.– Silne molbe, direktne, ali i formalne na adrese nadležnih ne donose promjene. Borimo se za preživljavanje i uspješno poslovanje bez otpuštanja radnika, što nam je već dulje vrijeme moguće samo na terasama, ali kako kad se našim gostima vrlo blizu naručene kave – vrte rojevi muha pojačane ni najmanje ugodnim mirisom, pojašnjava nam Battistella.


Istina, kad je došla na sam rub izdržavanja takve situacije, kad je u konačnici informirala i medije, došlo je do pomicanja kanti za otpad.


– Je, ali pitam se do kada. Sad su maknute na neka druga parkirna mjesta, pa će ih se vratiti na neka treća i onda opet uz terase kafića.


I tako u nedogled, sve dok se ne riješi njihovo postavljenje na fiksnu poziciju koja će biti kompromisno rješenje za sve nas, ističe Battistella.I potpuno je u pravu jer situacija u kojoj se nalazi terasa često je estetsko-higijenski u najmanju ruku teška.


I nikako imanentna za predvorje novog centra Rijeke, mjesta na kojem će se slaviti kultura i sve njezine dobre i pozitivne vibracije. Još manje očekivana na putu okretanja Rijeke snažnijem turističkom razvoju.