Akcija Knjige i sport

Dr. Matovinović viškovskim osnovcima pričao o knjigama, čudesnom Brazilu iz ’82. i čuvenom Sócratesu

Jasminka Bertović

Foto Vladimir Sušanj

Foto Vladimir Sušanj

U Godini čitanja nije bilo moguće zamisliti boljeg gosta od dr. Damira Matovinovića! Uglednog liječnika, profesora i jednog od najznačajnijih hrvatskih nogometnih sudacaMjesec hrvatske knjige tradicionalno je u knjižnici OŠ „Sveti Matej“ vrijeme za Akciju „Knjige i sport“, manifestaciju u kojoj se već devet godina družimo s članovima Hrvatskoga kluba olimpijaca te poznatim hrvatskim sportašima i sportskim djelatnicima.


Sama ideja druženja s poznatim hrvatskim sportašima potekla je od Vali Božić, nastavnice TZK-e, koja je uz školsku knjižničarku Jasminku Bertović, prof. glavni organizator druženja.


U Godini čitanja nismo mogli zamisliti boljeg gosta od dr. Damira Matovinovića! Ugledni liječnik i profesor te jedan od najznačajnijih hrvatskih nogometnih sudaca, idealan je gost za druženje u kojem spajamo (samo) naizgled nespojivo – knjige i sport!
Foto Vladimir Sušanj


U izuzetno ugodnom i vrlo poučnom druženju, učenici su uživali u zanimljivim pričama dr. Matovinovića. Saznali smo kako je student medicine završio u sudačkim vodama, dotakli se suđenja nekad i danas, popričali o poznatim nogometnim sucima i nogometašima i malo se vratili u prošlost, u doba nekog drugačijeg, romantičnijeg nogometa.


Naravno, naši su učenici gosta propisno „izrešetali“ pitanjima vezanim uz njegovo đačko doba, učenje i čitanje te dobili izuzetno dobar savjet da je „sve moguće, i učiti i baviti se sportom, ako postoji čvrsta volja!“.


Foto Vladimir Sušanj


Na samom kraju slijedilo je super iznenađenje – dr. Matovinović nam je donio snimku utakmice Brazil – Novi Zeland sa Svjetskog nogometnog prvenstva 1982. godine!


Bio je to šlag na tortu jer smo prekrasno druženje priveli kraju u društvu brazilskih nogometnih čarobnjaka te čak dva doktora na nogometnom terenu, dr. Socratesa i našeg dragog gosta, dr. Damira Matovinovića! Čisti dokaz da knjige i sport itekako idu zajedno!