Marko Boras Mandić

Dožupan: Potvrđeni novi slučajevi koronavirusa u PGŽ, čekamo objavu Nacionalnog stožera

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir ŠkomrljRUPA Načelnik promorsko-goranskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić izvijestio je u četvrtak da je taj stožer predložio Nacionalnom stožeru da se na tri tjedna, uz popratne mjere, prekine nastava u obrazovnim ustanovama na području županije.


Boras Mandić je izvijestio da su od epidemiologa dobili informaciju da su potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji, o čemu će informaciju objaviti Nacionalni stožer.


On je danas s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom obišao sanitarne inspektore i policiju na graničnome prijelazu Rupi.
Župan Komadina izjavio je kako nema razloga da se mjere koje su na snazi u Istarskoj županiji ne primijene i u Primorsko-goranskoj županiji “jer su obje jednako izložene zbog blizine Italije i fluktuacije ljudi”.


“Bitno je napomenuti da Nacionalni stožer donosi naredbe, a županijski uglavnom preporuke i sugestije jer ljudi nisu razumjeli zašto su se u Istri zatvorile škole, a kod nas nisu. Sad je i iz Primorsko-goranske županije upućen prijedlog”, dodao je.


Prekid nastave u cijeloj Hrvatskoj


Boras Mandić je rekao da su sa sjednice Županijskog stožera odlučili predložiti i da se ograniči rad ugostiteljskih objekata te financijsku pomoć poslodavcima za roditelje koji nemaju druge mogućnosti za čuvanje djece osim da s njima ostaju u kući. Slične mjere se provode u mnogim europskim državama a njihova primjena je najavljena s razine ministara EU, dodao je.


Ponovio je da sam prekid nastave, po procjeni, ne bi donio odgovarajuće rezultate u suzbijanju širenja bolesti jer bi učenici i studenti bili na ulici i u ugostiteljskim objektima te bi se pojačao kontakt manje djece s bakama i djedovima koji kao starije osobe pripadaju ugroženima.


Boras Mandić misli da se mjera s prekidom nastave treba donijeti u cijeloj Hrvatskoj.“Vjerujemo da takvih situacija ima i u Varaždinskoj županiji i gradu Zagrebu te svim izloženim zapadnim područjima, što ne znači da i druge županije ne mogu preventivno donijeti takve odluke. Mi smo premala zemlja da bismo imali različite mjere od županije do županije”, istaknuo je Boras Mandić.


Sanitarni inspektori rade u smjenama po 12 sati


Župan Komadina izjavio je na graničnome prijelazu Rupi da su na prijelaz došli kako bi od policajaca i sanitarnih inspektora čuli kakvo je stanje.


“Oni su prva linija obrane već dulje od tri tjedna. Zahvaljujući njima, imamo smanjenje rizika širenja koronavirusa”, ocijenio je.


Izvijestio je da sanitarni inspektori rade u smjenama po 12 sati, troje na Rupi, a četvero na graničnome prijelazu Pasjaku.“Naravno da ih nema dovoljno i tražili su pojačanje iz drugih dijelova Hrvatske. Oni predano rade svoj posao. Dogovorili smo se da nam daju popis potrebne opreme, poput dodatnih sanitarnih čvorova, odijela i sličnog”, rekao je Komadina.


Istaknuo je da im je u nadzoru širenja koronavirusa znatno pomoglo ono što se sad događa na granici jer je prije bilo mnogo više ulazaka Talijana.


“Iste mjere kao i za Italiju tražili smo od Nacionalnog stožera i za one koji dolaze iz Slovenije, Njemačke i Austrije jer je sedam zadnjih slučajeva u Zagrebu stiglo iz tih zemalja”, izvijestio je.