Odvajanje otpada

Dovršava se sortirnica u Mihačevoj Dragi

Sanja Gašpert

Hala sortirnice u Mihačevoj Dragi / Foto Grad Rijeka

Hala sortirnice u Mihačevoj Dragi / Foto Grad Rijeka

Građevinski objekti i okoliš poprimili su svoje završne konture te je započeto uređenje unutrašnjosti pogonaRadovi na dovršenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada – sortirnice u Mihačevoj Dragi, koji su započeli u ožujku prošle godine, polako se primiču kraju.


Građevinski objekti i okoliš poprimili su svoje završne konture te je započeto uređenje unutrašnjosti pogona.


U studenom prošle godine završena je hidroizolacija krova nadstrešnice, postavljen energetski kontejner i fotonaponski paneli. Prema informacijama iz Grada Rijeke, dovršena je odvodnja, postavljeni rubnjaci te travnate betonske rešetke.
Obavljeno je betoniranje ploče nadstrešnice za balirani materijal, ugrađeni su čelični stupovi te krovna konstrukcija s pokrovom. Postavljeni su zidni paneli sortirnice i izvedba ETICS sustava s kamenom vunom.


Također, tijekom prosinca prošle godine izvođeni su radovi na iskopima za elektroinstalaciju i vodovod do revizionog okna kao i radovi na armirano betonskim zidovima Z2.


Izrađivao se zeleni krov na hali i betonirani su temelji vage. Unutar hale u izvođeni su završni radovi bravarije, gletanje zidova te izrada pasice.


– Krajem prosinca, nakon obilaska gradilišta, ustanovljeno je da su u tijeku sljedeći radovi: prespoj vodovoda, izvedeno je vodovodno okno, obavljaju se elektroinstalacijski radovi.


Nadalje, izvedeno je 80 posto radova okoliša. Obavljaju se građevinski radovi na vagi, a fasaderski radovi su u fazi izrade fasade i sokla. U tijeku su radovi na armirano betonskoj konstrukciji nadstrešnice.


Na ravnom krovu nadstrešnice u tijeku je izrada podloge zelenog krova, dok se za, vegetaciju čekaju povoljniji uvjeti. Uz navedeno, zaključeno da je 95 posto opreme dopremljeno i montirano od strane izvršitelja – TEHNIX, ističu u Gradu Rijeci.


Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) u Mihačevoj Dragi gradi se na ukupnoj površini od 5.636 čevornih metara.


U hali sortirnice bit će smješteno postrojenje za reciklažu, u nadstrešnici za odlaganje baliranog materijala će se privremeno do odvoza, odlagati balirani sortirani reciklažni materijal, a postrojenje za vaganje služit će za vaganje vozila koja će dovoziti otpad i odvoziti balirani sortirani materijal pogodan za reciklažu.


Na krovu hale sortirnice predviđen je smještaj solarnih panela koje bi proizvodile električnu energiju za potrebe sortirnice i na taj način doprinosi ekološkom očuvanju okoliša i smanjuje troškove pogona. U sortirnici se planira izdvajanje sljedećih materijala: plastika, karton, papir, PET, MET, tekstil, staklo, metal.


Ukupna vrijednost projekta je 37.301.045 kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose 36.805.050 kuna, a sufinanciranje iz EU sredstava je 31.284.318 kuna, odnosno 85 posto iznosa prihvatljivih troškova.


U projektu sufinanciranjem preostalog dijela sredstava do ukupne vrijednosti sudjeluju jedinice lokalne samouprave, osnivači KD Čistoće, prema kriteriju procjene dosadašnjeg udjela pojedine jedinice lokalne samouprave u ukupnoj količini otpada.