1,32 milijarde

Dosad najveći županijski proračun u četvrtak će se naći pred županijskim vijećnicima

Barbara Čalušić

Za dogradnju škole i izgradnju sportske dvorane u Dražicama planirano 11 milijuna kuna / Foto Roni Brmalj

Za dogradnju škole i izgradnju sportske dvorane u Dražicama planirano 11 milijuna kuna / Foto Roni Brmalj

Proračun iznosi 1,32 milijarde kuna te je u odnosu na ovogodišnji veći za 388 milijuna kuna, budući da čitav sustav prosvjete od iduće godine ulazi u konsolidirani dio županijskog proračuna. Županiji povjereni poslovi koji su bili pod Uredom državne uprave, što znači između 100 i 130 novih zaposlenika te 29 milijuna kuna višeRIJEKA – Usvajanje županijskog proračuna ključno je za provođenje Vladine reforme, ustvrdio je na jučerašnjem redovnom susretu s novinarima predsjednik županijske Skupštine Erik Fabijanić. Naime, županijski vijećnici u četvrtak bi trebali donijeti odluku o usvajanju dosad najvećeg županijskog proračuna koji iznosi 1,32 milijarde kuna te je u odnosu na ovogodišnji proračun veći za 388 milijuna kuna, budući da čitav sustav prosvjete od iduće godine ulazi u konsolidirani dio županijskog proračuna.


Proračun je dodatno povećan jer su, kako kaže Fabijanić, Županiji povjereni poslovi koji su bili pod Uredom državne uprave, što je za županijski proračun između sto i 130 novih zaposlenika te 29 milijuna kuna više.


Financiranje plaća


– U nacrtu državnog proračuna predviđeno je financiranje njihovih plaća, no pitanje je hoće li se to nastaviti i sa sljedećim proračunima, kako je svojevremeno jenjavalo i financiranje nekih drugih službi koje su povjerene Županiji, istaknuo je Fabijanić koji je županijski proračun za 2020. godinu nazvao opreznim jer je samo pitanje vremena kada će država neke od svojih obaveza prebaciti na županije. Upitan očekuje li usvajanje proračuna na sljedećoj sjednici na kojoj vladajuća koalicija nema dovoljno ruku, Fabijanić je ponovio da je potpora županijskom proračunu ujedno i potpora politici aktualne Vlade.
– Nemam staklenu kuglu, no očekujem da će proračun dobiti potporu s obzirom da njegovo prihvaćanje znači provođenje Vladine politike, smatra Fabijanić.


Najveći dio proračuna, točnije 75 posto, izdvaja se za sektore zdravstva i obrazovanja. Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin podsjetila je da je u obrazovnim ustanovama čiji je osnivač PGŽ zaposleno oko 3.200 ljudi, a kao kapitalne projekte u predstojećoj godini navela je dogradnju škole i izgradnju sportske dvorane u Dražicama za koju je planirano 11 milijuna kuna te dogradnju škole u Matuljima vrijednu 2,6 milijuna kuna. Do kraja iduće godine, prema njezinim riječima, započet će i realizacija projekata izgradnje dvorane u Medicinskoj školi te osnovne škole u Marinićima.


Stipendiranje studenata


– U ovom trenutku realizacija našeg proračuna je na 75 posto, a do kraja godine očekujemo realizaciju oko 97 posto. Objavljujemo natječaj za 13 studentskih stipendija za deficitarna zanimanja, a 24 stipendista su dokazala svoj kontinuitet, rekla je Stilin. Stipendije iznose tisuću kuna, a natječaj se raspisuje za studente elektrotehnike, logopedije, farmacije, strojarstva, biologije, geografije, matematike, računalstva, fizike, informatike i socijalne pedagogije. Stilin je komentirala i aktualni štrajk učitelja, napominjući kako PGŽ nije socijalni partner u štrajku, no podržava učitelje da ostvare svoja prava i kvalitetno nadoknade nastavu.


Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić dotaknula se povećanja plaća u zdravstvu, kazavši kako teret povećanja plaća na kraju gotovo uvijek snose osnivači, u konkretnom slučaju PGŽ.


– Velika je neizvjesnost zbog novih plaća u zdravstvu s obzirom da su povećanja često nesrazmjerna sredstvima od HZZO-a, a tu razliku kontinuirano snosi Županija kao osnivač, rekla je Malatestinić.