Kako se glasalo u Rijeci susjednim mjestima

Donosimo veliku analizu izbora u riječkom prstenu: Prvi krug bez promjena, u foteljama zasad svi (grado)načelnici

Barbara Čalušić, Bruna Matičić, Sanja Gašpert, Biljana Savić

Lokalni izbori provedeni u skladu s epidemiološkim mjerama / Snimio Sergej DRECHSLER

Lokalni izbori provedeni u skladu s epidemiološkim mjerama / Snimio Sergej DRECHSLER

Dalibor Čandrlić i Matej Mostarac idu u drugi, a Tomislav Klarić u peti gradonačelnički mandat u Kraljevici, Kastvu i Bakru, dok Željka Šarčević Grgić, Ivana Cvitan Polić i Robert Marčelja ulaze u drugi mandat na čelu Klane, Čavala i Jelenja. Situacija je još neizvjesna u Viškovu i Kostreni gdje će se 30. svibnja održati drugi krug izboraRIJEKA – Neće biti većih promjena u Gradskom vijeću Grada Kraljevice nakon nedjeljnih izbora – u Kraljevici ostaje isti gradonačelnik Dalibor Čandrlić, koji je nadomoćno, kao i na prošlim izborima, pobijedio u prvom krugu i osvojio najviše glasova od sviju kandidata iz Rijeke i riječkog prstena, čak 64,22 posto. HDZ će i u ovom mandatu, kao i dosad, imati 8 vijećnika, SDP će imati jednoga, a u prošlom sazivu ih je bilo dvoje, koalicija GLAS-PGS-HSU imat će tri vijećnika, a prije su imali dva, s tim da je i HSU imao vijećnika u prošlom mandatu, a sada u vijeće ulazi nezavisni Dino Jagić. Konstelacija snaga je gotovo pa jednaka, u prošlom je sazivu Gradskog vijeća Kraljevice isto je bilo pet oporbenih vijećnika – dvije iz SDP-a, dvije iz GLAS-a i jedan iz HSU-a, koji je, zapravo, uvijek glasao za HDZ.HDZ-ovi vijećnici bit će Sanjin Juričić, dosadašnja zamjenica gradonačelnika Paula Vučković, Jakov Dorić, Suzana Baus Rakić, Božidar Sotošek, Edi Kurlot i Mathea Burić. Budući da je prvi s liste, Čandrlić, opet postao gradonačelnik, u vijeće će ući još jedan HDZ-ov kandidat s liste, no o tome će se HDZ dogovoriti pri konstruiranju vijeća.


Ranko Frka, Larisa Juretić i Milan Bauk ulaze u vijeće kao koalicija PGD-GLAS-HSU, a SDP dobiva novu vijećnicu u Kraljevici Gordanu Černi umjesto dviju iz proteklog saziva, Sanje Ivetić i Lee Lekan.
Čandrlić je dobio najviše glasova na svim biračkim mjestima, u Kraljevici 1 – 419, Kraljevici 2 – 330, u Bakarcu 90, u Križišću 133, a u Šmriki 247 glasova. Ranko Frka na izbornim mjestima Kraljevica 1 i Kraljevica 2 dobio je 144, odnosno 183 glasa, u Bakarcu 45, Križišću 34, a u Šmriki 90 glasova. Šmričani su gotivili i Mihajla Mikića jer su mu dali 84 glasa a, primjerice, u Bakarcu je dobio samo 3, u Kraljevici 15, odnosno 6, a u Križišću 29 glasova.


Kastav – na izborima za članove Gradskog vijeća najveći broj glasova dobila lista SDP-PGS, 46,72 posto, odnosno 8 mandata / Snimio Sergej DRECHSLER

Kastav – na izborima za članove Gradskog vijeća najveći broj glasova dobila lista SDP-PGS, 46,72 posto, odnosno 8 mandata / Snimio Sergej DRECHSLER


 


Repriza u Viškovu


Baš kao i prije četiri godine, u drugom krugu borbe za načelničko mjesto Viškova su aktualna načelnica Sanja Udović (SDP) i uzdanica HDZ-a Marina Tomić Pujić. Prije četiri godine Udović je lagodno pobijedila u drugom krugu, no vidjet ćemo što će reći birači ove godine.
U Općinsko vijeće Viškova koalicija SDP-PGS-HSS-HSU ulazi sa sedam vijećnika, a to su bivša zamjenica načelnice Snježana Podobnik, Goran Janković, Sanjin Mladenić, Ivica Šanko, Daliborka Udović. Suzana Markanović Vezmar i Marina Petrc Tomić. No potonje dvije ulaze u vijeće samo u slučaju da Udović pobijedi u drugom krugu izbora, u protivnom u vijeće ulaze ona i kandidat za njezina zamjenika Denis Mladenić.
HDZ je dobio 4 vijećnička mandata pa u vijeće ulaze Marina Tomić Pujić, Dinko Beaković, Mateo Rajkovača i Duško Brkić. No ukoliko Tomić Pujić postane načelnica, a Beaković njezin zamjenik, utoliko će u vijeće ući Ivan Gržeta i Tune Balukčić. Akcija mladih dobila je tri vijećnika – Bojana Kurelića, Mirnu Međimorec i Tajanu Saršon, a vijećnički mandat dobila je i Tamara Smokvina (Kvarnerska inicijativa i Lista za Rijeku).
Dakle, koalicija SDP-PGS-HSS-HSU nema većinu u Gradskom vijeću Viškova, snage su 7 naspram 8. Kohabitacija je bila i u prošlom sazivu viškovskog Vijeća, SDP-ova koalicija nije imala većinu u Općinskom vijeću, nego ju je kreirala najprije s nezavisnom predsjednicom Vijeća Ksenijom Žauhar, koja ove godine nije sudjelovala u izborima, a kad je ta ljubav pukla, većinu su kreirali s odbjeglim predsjednikom kluba vijećnika HDZ-a Ervinom Tomićem.


Uvjerljiva pobjeda u Klani


Nakon nedjeljnih izbora u Klani neće biti većih promjena, a načelnica Željka Šarčević Grgić (SDP-PGS) nastavit će obavljati svoju načelničku dužnost. Za razliku od prošlih izbora kada je u drugom krugu pobijedila protukandidata Matiju Laginju (HDZ), Željka Šarčević Grgić na ovim je izborima nadmoćno pobijedila već u prvom krugu i osvojila najviše glasova, čak 59,97 posto. Međutim, za razliku od dosadašnjeg sastava Općinskog vijeća Općine Klana, koalicija SDP-PGS s osvojenih 53,75 glasova nakon ovih izbora imat će većinu u vijeću, i to ukupno 5 vijećnika, dok će preostala četiri oporbena vijećnička mjesta dijeliti HDZ te lista Akcije mladih i Kvarnerske inicijative, čiji su nositelji lista Matija Laginja i Igor Iskra nakon izbornih rezultata kazali da će biti oštra ali konstruktivna oporba. Vijećnici koalicije SDP-PGS bit će dosadašnji zamjenik načelnice Slavko Gauš te Dušan Štemberger, Izabela Šestan i Miloš Poklar, a budući da je prva s liste, Šarčević Grgić, postala načelnica, u vijeće će ući još jedna kandidatkinja SDP-PGS-ove liste, Marina Simčić.
– U pet vijećničkih mandata imamo zastupljenu Klanu, Studenu, Škalnicu i Lisac, jedino Breza nam nedostaje, ali zadovoljni smo jer je većina mjesta pokrivena. Što se tiče suradnje s Općinskim vijećem, uvijek sam otvorena za sve dobre prijedloge i sugestije. Dosad smo lijepo surađivali, a nadam se da ćemo nastaviti tu suradnju, komentirala je Šarčević Grgić.
Kandidati HDZ-ove liste još će se dogovoriti kojih će dvoje ući u vijeće, a s kandidacijske liste Akcije mladih i Kvarnerske inicijative u vijeće će ući Igor Iskra i Dražen Gajica, dok će se za predsjednika Općinskog vijeća na konstitucijskoj sjednici predložiti Dušana Štembergera.
​Željka Šarčević Grgić dobila je najviše glasova na svim biračkim mjestima, u dva biračka mjesta u Klani osvojila je ukupno 330 glasova, u Studeni 101, Škalnici 59, Liscu 30 i Brezi 15 glasova. Matija Laginja na izbornim mjestima u Klani osvojio je 130, u Studeni 50, Škalnici 18, Liscu 6 i u Brezi 3 glasa. Gledajući postotke, uz Šarčević Grgić s 44,77 posto, u Liscu je najviše glasova dobio Liščan Marko Marinac, i to 29 glasova, odnosno 43,28 posto, dok je u Klani dobio 73, u Studeni 16, Škalnici 5 i Brezi 4 glasa.


Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER


 


Nastavak vlasti u Čavlima


I sljedeće četiri godine Čavlima će vladati SDP sa svojom načelnicom Ivanom Cvitan Polić, koja je osvojila drugi mandat i sa svojom koalicijom koju ovoga puta uz SDP čine Unija Kvarnera i HSU. Sukladno izbornim rezultatima za Općinsko vijeće Čavle, od ukupno trinaest, koaliciji SDP-Unija-HSU pripalo je sedam vijećničkih mjesta, a imenom i prezimenom bit će to Norbert Mavrinac iz Unije Kvarnera, SDP-ovka Sandra Mohorić, Stanislava Bušljeta iz HSU-a, Alen Knežević iz SDP-a, Aljoša Žeželić iz Unije Kvrnera te SDP-ovci Petra Šuljić i Mirko Vukelić. Svoje mjesto u Vijeću izborila je i nova (stara) načelnica Ivana Cvitan Polić kao nositeljica liste, ali ona zbog svoje funkcije ne može biti vijećnica, pa je umjesto nje u Vijeće »upao« vijećnički veteran SDP-a Mirko Vukelić. HDZ-u su kao i na prethodnim lokalnim izborima pripala tri vijećnička mjesta, pa će tako i u sljedeće četiri godine u čavjanskom vijeću sjediti Stanislav Žeželić i Denis Čargonja, a novo lice je njihov stranački kolega Milan Milardović. PGS je također ponovio izborni rezultat od prije četiri godine – dva vijećnička mjesta, a popunit će ih novi (stari) vijećnici Marko Sobotinčić i Đurđica Fućak. I Akcija mladih, kojoj se ove godine pridružila novoosnovana Grobnička stranka, ostaje na jednakom broju vijećnika kao i u prethodnom mandatu – jedan, a riječ je o Goranu Mavrincu, koji je bio čavjanski vijećnik i u prošlim sazivima. Novi (stari) predsjednik Općinskog vijeća Čavle bit će, treći mandat zaredom, Norbert Mavrinac iz Unije Kvarnera. Ivana Cvitan Polić kao kandidatkinja za načelnicu, kao i njezina lista odnijeli su pobjedu na svih sedam biračkih mjesta.


Bez promjena u Jelenju


Kao i u Čavlima, niti izbori u susjednoj Općini Jelenje nisu donijeli promjene na političkoj sceni. Drugi mandat zaredom načelnik Općine Jelenje bit će PGS-ovac Robert Marčelja, a njegova je lista, koju čini i SDP, osvojila osam od ukupno trinaest vijećničkih mjesta. Novo Vijeće Jelenja tako će iz ove koalicije činiti PGS-ovci Dino Piljić, Robert Maršanić, Ivica Pilčić, Izabela Nemaz, Kristian Hlača i Martina Mičetić Davidić, kao i SDP-ovci Siniša Linić i Arsen Blažić. U Vijeće je ušao i načelnik Marčelja, ali zbog nespojivosti dviju funkcija povukao se i svoje mjesto prepustio Martini Mičetić Davidić. Novi predsjednik Općinskog vijeća Jelenja bit će Dino Piljić, koji je u proteklom mandatu bio zamjenik načelnika Roberta Marčelje. U oporbi će biti Nezavisna lista Fedora Dorčića, inače bivša lista Vande Radetić Tomić i nekadašnjeg načelnika Ervina Radetića, koja je osvojila dva mandata u Vijeću, pa će ponovo vijećnica biti Vanda Radetić Tomić, ali i Fedor Dorčić kao nositelj kandidacijske liste. Jedno vijećničko mjesto manje u odnosu na prethodni mandat osvojio je HDZ, pa će u jelenjskom Vijeću kao i prethodnih godina sjediti Ivoslav Ban. U Vijeće je uspjela ući i Unija Kvarnera s jednim mjestom, bit će to novi (stari) vijećnik Danko Baćac, kao i Akcija mladih, koju će kao vijećnik u sljedeće četiri godine predstavljati Marinko Grabar. I načelnik Robert Marčelja i njegova kandidacijska lista PGS-SDP odnijeli su pobjedu na svih devet biračkih mjesta u općini Jelenje.


Kontinuitet u Kastvu


Novi lokalni izbori u Kastvu potvrdili su mjesto dosadašnjeg gradonačelnika Mateja Mostarca (SDP), koji s osvojenih 53,60 posto glasova u prvom krugu ide u drugi mandat obnašanja gradonačelničke dužnosti. Gradonačelnik Matej Mostarac pobijedio je protivnike u gotovo svim kastavskim biračkim mjestima, njih sedam, a na izborima za članove Gradskog vijeća Grada Kastva najveći broj glasova dobila je i lista SDP-a u koaliciji s PGS-om, 46,72 posto. Akcija mladih u izborima za Gradsko vijeće osvojila je naklonost 30,43 posto birača s područja Grada Kastva, a koalicija HDZ, HSP i HDS osvojila je 14,96 posto glasova. Izuzetak na izborima bilo je biračko mjesto Dom braće Matešić, u kojem je Mostarac tijesno pobijedio protukandidata Davora Jurčića te su građani više glasova za Gradsko vijeće dali kandidatima liste Akcije mladih.
Sukladno izbornim rezultatima lista SDP-PGS u Gradskom vijeću Grada Kastva imat će većinu, odnosno osam od ukupno petnaest vijećnika, a u Vijeće ulaze Mirela Smojver, David Marot, Stanko Vučetić, Sandra Srdoč, Bruno Kraljić, Paola Car i Renato Jelovica te Željko Rolih umjesto nositelja liste Mateja Mostarca, koji je ponovo gradonačelnik. U kastavskom Vijeću pet vijećničkih oporbenih mjesta imat će kandidati Akcije mladih, a uz nositelja Davora Jurčića vijećnici će biti Vjekoslav Rubeša, Marin Rančić, Irena Šarlija i Marko Brašnić, dok će Davorin Šimunović i Irena Kukuljan ući u vijeće kao koalicija HDZ-HSP-HDS. Za predsjednika Gradskog vijeća Grada Kastva lista SDP-PGS predložit će Mirelu Smojver, kazao je gradonačelnik Matej Mostarac te je pobjedu u prvom krugu i većinu u Gradskom vijeću ocijenio važnom za nastavak realizacije trenutačnih planiranih i predloženih projekata.
– Novi su izbori osigurali kontinuitet i stabilnost rada u Gradu Kastvu. Sada treba svu volju, energiju i ogromnu odgovornost i povjerenje koju smo dobili od građana usmjeriti na realizaciju obećanih projekata. Sve koji budu uključivi i budu htjeli stvarati te donositi prijedloge za razvoj našeg grada, svakako ćemo slušati, a i kritika je dobro došla, ako je konstruktivna, zaključio je Mostarac.


Ništa novo u Bakru


Izbori nisu donijeli ništa novo u tome tko će vladati Bakrom – kao i u prethodnim mandatima bit će to HDZ, čiji je nositelj liste Tomislav Klarić osvojio peti mandat zaredom kao gradonačelnik Grada Bakra. HDZ-ova lista ponovo je pobijedila i u Gradskom vijeću, gdje će, sukladno izbornim rezultatima imati osam od ukupno trinaest vijećnika te zadržati svoje pravo na odlučivanje o važnim odlukama. U Gradsko vijeće Bakra tako ulaze HDZ-ovci Tomislav Dundović, Vice Sep, Dubravko Beretin, Alen Hoić, Mario Mavrić, Boris Petković i Bruno Sirotić, većina njih koji su bili i u prošlom sazivu bakarskog Vijeća, a umjesto nositelja liste Tomislava Klarića, koji je novi (stari) gradonačelnik, u Vijeće ulazi posljednji na listi Milan Rončević, koji će već peti mandat zaredom biti predsjednik Gradskog vijeća Bakra. Gradonačelnik Klarić i njegova lista pobijedili su protivnike u svih sedam bakarskih naselja, odnosno na svih osam biračkih mjesta jer je Hreljin imao dva biračka mjesta. Novost se pojavila u novim licima na političkoj sceni Bakra. Nakon godina pauze kada nisu bili u Gradskom vijeću, u sljedeće četiri godine bakarsko vijeće imat će čak tri PGS-ovca – Senku Šubat, koja je bila nositeljica liste i očito znala privući svoje birače, Snježanu Šubat i Krešimira Miškovića kao nezavisnog kandidata s PGS-ove liste. Iako novi na ovim izborima, PGS-ovci su uspjeli postići bolji izborni rezultat od SDP-a, koji je sa svojom koalicijom HSU-a i HSS-a osvojio dva vijećnička mandata, jedan manje nego u prethodnom sazivu. Iz njihovih redova u Gradskom vijeću Bakra sljedeće četiri godine bit će SDP-ovci Edi Golik i Tamara Kojić.


Rončević: Nismo dobili primjedbe na kršenje epidemioloških mjera


Nedjeljni lokalni izbori još su jedni izbori koji su organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite od koronavirusa, a provođenje tih mjera na proteklim izborima komentirao je jučer glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević.
– Nismo dobili primjedbe na kršenje epidemioloških mjera na izborima u nedjelju i nemam informaciju da je bilo nešto sporno. I sam sam glasao na ovim izborima te se na mojem biračkom mjestu činilo da se sve po tom pitanju radi izvanredno, a ne samo optimalno. Kad je riječ o poštivanju mjera u izbornim stožerima, mogu reći da sam odgovarajući na upite njihove organizacije imao priliku vidjeti da se zaista razmišlja o mjerama. Nemam povratnu informaciju, ali sam taj interes navodi me na zaključak da su organizatori praćenje izbornih rezultata proveli u skladu s prostornim mogućnostima i propisanim mjerama, zaključio je Rončević.

 


Veće šanse Bolje Kostrene


Sa 637 glasova birača Dražen Vranić i njegova lista Bolja Kostrena s osvojena čak četiri vijećnička mandata u drugi krug izbora za načelnika Kostrene ulaze s većim šansama od Mirele Marunić, kandidatkinje Akcije mladih i Unije Kvarnera koja je osvojila 542 glasa, a njezina lista tri vijećnička mjesta. Razlog tome čak i nije njezin rezultat, koji je prilično dobar, a bivša kostrenska načelnica još se jednom dokazala kao ozbiljna izazivačica, kao ni činjenica su Marunić i njezina Unija Kvarnera jedini uspjeli zadržati jednak broj vijećnika kao u prošlom sazivu Općinskog vijeća Kostrene, već činjenica joj je u drugom krugu vidljivo smanjen bazen njezinih potencijalnih birača, a njezini prijašnji partneri, u prvom redu HDZ vidljivo su podbacili na ovim izborima. Umjesto dosadašnja tri vijećnika, u Općinskom će vijeću HDZ imati samo dva predstavnika, a za većinu u kostrenskom Vijeću koje broji 13 vijećnika, potrebna je podrška sedmero vijećnika. Vraniću pak u startu svakako treba pribrojiti glasove nezavisne liste Milana Tićka koji je i ovaj put osvojio jedno vijećničko mjesto pa aktualni gradonačelnik u budućem sazivu vijeća praktički ima 4+1 vijećnika.
I dok su čak tri nezavisne liste na nedjeljnim izborima na neki način trijumfirale u Kostreni, SDP i HDZ u Kostreni su doživjeli potpuni fijasko te će ove stranke u sljedećem sazivu imati po dvoje vijećnika. U koaliciji SDP-PGS već znaju da će to biti kandidat za načelnika Zoran Rubinić i Željko Linšak dok se u HDZ-u još uvijek nisu izjasnili tko će od kandidata s liste ući u Vijeće. HDZ će vjerojatno podržati Mirelu Marunić, što još uvijek nije dovoljno za njezinu pobjedu, kao ni za većinu u Vijeću. U koaliciji SDP-PGS koja je u proteklom mandatu podržavala Vranića, a nikad nije podržavala Marunić, situacija je nešto složenija, budući da je velik dio PGS-ovih simpatizera prešao diektno na Vranićevu nezavisnu listu, što se može sagledavati kao jedan od uzroka lošeg rezultata SDP-a u Kostreni. No, možda još veći podbačaj ovaj se put dogodio HDZ-u koji se za ove izbore ojačao HSLS-om koji je na prošlim izborima zamalo prešao izborni prag u Kostreni. Ohrabreni rezultatima parlamentarnih izbora, HDZ-ovci su u Kostreni očekivali četiri vijećnička mandata.
U trenutnoj konstelaciji snaga poželjan partner i za Vranića i za Marunić, svakako je nezavisna lista Maše Smokrović koji je na nedjeljnim izborima osvojila 270 glasova za načelnicu Kostrene i jedan vijećnički mandat. Sama Smokrović koja je surađivala s Mirelom Marunić dok je bila načelnica na projektu doma za starije osobe jučer se nije izjasnila koga će podržati u drugom krugu kao ni tko će od kandidata s njezine liste ući u Općinsko vijeće.
– Mi u ovu priču nismo ušli kao političari, već građani željni promjene pa mi je u ovom trenutku još teško reći kako će se dalje razvijati situacija, istaknula Smokrović.  Biljana SAVIĆ
Snimio Sergej DRECHSLER