Ivan Baumgartner i Elvira Zajimović

Donosimo pozitivnu i uspješnu riječku priču o biciklu: Oni su svom gradu ponudili sasvim novu uslugu

Ervin Pavleković

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Turisti u Rijeku dolaze iz raznih europskih i svjetskih gradova koji zasigurno imaju uslugu iznajmljivanja bicikala u ponudi već dugo vremena. To je razlog više zašto i Rijeka uopće treba imati ovakvu uslugu na raspolaganju - i turistima i RiječanimaU Križanićevoj ulici, u skrovitosti prolaza koji se nalazi blizu popularnog okupljališta Kont i hotela Continental krije se jedna pozitivna i uspješna riječka priča; ona o biciklu.
Rent a bike BRi tvrtka je koja pruža uslugu iznajmljivanja bicikla, a osnovana je 2016. godine na inicijativu jednog studentskog para.


Ivan Baumgartner, vlasnik tvrtke, jednoga je dana odlučio kupiti 17 bicikala, a odgovor na pitanje što s njima, dala je njegova djevojka i voditeljica Elvira Zajimović. Složivši se oko ideje započela je realizacija ove hvalevrijedne riječke usluge.


Vrijedan sadržaj


Ove godine, Rent a bike BRi obilježava pet godina na zadovoljstvo svih korisnika, a tim povodom odlučili smo pobliže predstaviti ovu, drukčiju stranu našega grada.
Prve reakcije poznanika, prijatelja i raznih organizacija u gradu nisu baš bile pozitivne.
Većina je unaprijed bila skeptična prema pokušaju da se Rijeci doda još jedan vrijedan sadržaj, upravo zbog topografije grada i njegovog reljefa koji je sve, samo ne za vožnju biciklom. Uz to, Rijeka nema uređene biciklističke staze, no ta činjenica nije spriječila mlad i uspješan par da ostvari svoje želje, već im je samo dala dodatan poticaj.


U rušenju predrasuda i stereotipa o Rijeci kao gradu kojim se ne mogu voziti bicikli, vodila se posebice Elvira, imajući na umu sve veće težnje raznih europskih i svjetskih gradova da se potakne sugrađane na zdrav život, osvijesti činjenica o ekološkom učinku korištenja ovog svima znanog prijevoznog sredstva koji se danas više koristi u rekreativne svrhe.


Baš zato ona smatra da je ovakva incijativa potrebna i našem gradu čiju turističku ponudu ova usluga na neki način nadograđuje i nadopunjuje, kaže Elvira.


O toj činjenici svjedoče brojni turisti koji su većinski korisnici usluge, dobra posjećenost BRija, dobri i redom pozitivni komentari na društvenim mrežama ili platformama kao što su Tripadvisor i službena Facebook stranica.– Zajedničku ideju dobro provodimo, posjećenost je dobra, kao i povratne informacije naših korisnika, a to je i dokaz da inicijalna predrasuda o Rijeci kao gradu koji nije terenski pogodan za bicikliranje, ne stoji jer par uzbrdica ili nizbrdica nisu razlog zbog kojeg ne bismo mogli sjesti na bicikl.


Turisti koji posjećuju Rijeku dolaze iz raznih europskih i svjetskih gradova koji zasigurno imaju ovakvu uslugu u ponudi već dugo vremena. To je razlog više zašto Rijeka uopće treba usluga iznajmljivanja bicikla – pojasnila je voditeljica BRija.


Praktično i jeftino


Brojni turisti u svojim komentarima ili povratnim informacijama rekli su nam kako im je iznajmljivanje bicikla praktično i jeftino, a njime mogu posjetiti okolicu grada, plaže, parkove, Učku, Platak i slično, nadodala je voditeljica Elvira.


Rent a bike BRi inicijativa prepoznata je od strane organizacija kao što su MO Hartera s kojom su bili dio nedavne manifestacije »U Harteru na Kvarneru« (2020), zatim su sudjelovali u Reliju po galerijama u 2018. godini, a 2016. godine bili su dio Europskog tjedna mobilnosti kad su predstavili svoju ideju o bicikliranju i njegovu utjecaju na okoliš.


U ovoj godini, usluga BRija se proširuje pa tako u suradnji s Markom Smoljanom, magistrom edukacije povijesti i povijesti umjetnosti te licenciranim vodičem, organiziraju cikloture po gradu i okolici.


Kombinacijom vlastitog hobija i znanja stečenog obrazovanjem, Marko je osmislio šest biciklističkih tura koje pokazuju razne dijelove grada s povijesne strane, njegovu industrijsku baštinu i arhitekturu.


S obzirom na to da turisti često bivaju obeshrabreni nedostatkom biciklističke infrastrukture te se zadovoljavaju šetnjom po Korzu, samim turama spojeno je razgledavanje grada i rekreacija, istaknuo je naš sugovornik.


Edukativno osvježenje


– Tri ture su gradske i uključuju obilazak užeg ili šireg centra grada: prva se tiče lučke povijesti grada, druga prolazi sušačkim dijelom grada koji uključuje kvartove kao što su Pećine, Trsat, Bulevard koji su bitni jer svjedoče o urbanističkome razvoju istočnoga dijela grada, dok treća prikazuje industrijsku baštinu grada koja je napuštena i u propadanju, počevši od Hartere pa sve do Torpeda.Ostale tri rute duže su i usmjerene na prolazak širim područjem grada, od one prve koja uključuje obilazak raznih vidikovaca na potezu zapad – istok grada, zatim druge koja uključuje Volosko, Opatiju, Iku te moguće Kastav ili Mošćeničku Dragu, sve do posljednje koja prati tok Rječine, od grada do njezinog ušća, pojasnio nam je vodič Smoljan.


Vlasnik BRija Ivan Baumgartner ovom je prigodom pozvao ne samo turiste koji su većinski korisnici ove usluge, već i građane Rijeke da bar ponekad zamijene autobuse i automobile biciklom, a vozače da budu obzirni prema biciklistima u prometu.


Na to se nadovezao i vodič koji je izrazio želju za oslobađanjem nekih zona u centru grada koje bi mogle postati biciklističke staze, a sve željne bicikliranja pozvao je na svoje cikloture kojima se obnavlja iskustvo bicikliranja, stječe se biciklistička praksa te se ujedno dobiva i edukativno osvježenje, povijesno i kulturno.


Razmjena knjiga u kutku za knjige


U sklopu BRija osmišljen je i kutak za knjige osmišljen kao mjesto za razmjenu knjiga, pa tako svi oni koji ostave neku svoju knjigu mogu odabrati neki od naslova koji im se sviđa.


– Zadovoljan sam uslugom i pristupačnošću cijene, ali i želim naglasiti da Rijeci trebaju biciklističke staze – kazao nam je Marko Kustić