Tko šalje neutemeljene dopise?

Dogradonačelnica Gospića Prša: Nemamo baš ništa protiv toga da se naš spomenik Tesli postavi u Rijeci

Edi Prodan

snimio Nenad Reberšak

snimio Nenad Reberšak

Ministarstvo kulture obavještava Rijeku kako Gospić zahtijeva da se Tesla vrati njemu. Rijeka to s mješavinom odobravanja, jer najvažnije je da spomenik ne bude u mraku depoa, ali i žaljenja, jer drago bi joj bilo da je dio EPK procesa 2020, legalistički i civilizirano prihvaća.Svejedno – možemo započeti tekst s “Džizs” ili “ljudi moji je li to moguće”, ali da je nešto čudno u zraku koji okružuje Ministarstvo kulture – svakako jeste. Naime, nakon odbijenice po pitanju dolaska spomenika Nikoli Tesli, replika rada Frana Kršinića, koju je, navodno, Grad Gospić uputio Ministarstvu kulture, a ono Gradu Rijeci stoji kako ništa od transporta goleme skulpture u Rijeku. Za što su inake na Kvarneru već bili pripremljeni posebni transport, osigurana sredstava za taj dio operacije kao i ona za postav Tesle na posebni plato ispred OŠ Nikola Tesla. Nakon svega, danas dolazi do fantastičnog obrata!


Portal Lika Club, nedavno predstavljen i na nacionalnoj sceni i svakako najambiciozniji novi medijski projekt u Lici, donosi intrigantni razgovor. Sa zamjenicom gradonačelnika Gospića Kristinom Prša. A ona ističe slijedeće:


“Naglašavam kako Grad Gospić poštuje inicijativu Grada Rijeke i u dopisu kojega smo uputili Ministarstvu kulture stoji da Gradu Gospiću nije nikakav problem da Rijeka privremeno za potrebe predstavljanja hrvatske kulturno – povijesne baštine na jednoj od najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi – Europskoj prijestolnici kulture – predstavi i i Teslin spomenik.”
Vratimo li čitavu priču unazad, o kojoj je i Novi list temeljito izvještavao, ispada da netko nešto ne radi kako treba. Nećemo rabiti teške riječi, mada….


Ministarstvo kulture obavještava Rijeku kako Gospić zahtijeva da se Tesla vrati njemu. Rijeka to s mješavinom odobravanja, jer najvažnije je da spomenik ne bude u mraku depoa, ali i žaljenja, jer drago bi joj bilo da je dio EPK procesa 2020, legalistički i civilizirano prihvaća.


Za potrebe teksta koji smo prije nekoliko dana objavili poslali smo bili i upit Ministarstvu kulture s molbom za proslijeđivanje dokumenta koji su dobili od strane Grada Gospića. Odgovaraju kako tako nešto moramo zatražiti od Grada Gospića. Drugim riječima, “o Džizs”, oni ga nemaju, ali Rijeku informiraju kao da ga – imaju?! Kao da su legalistički primorani po njemu postupiti. I na kraju – dogradonačelnica Gospića spominje dopis potpuno suprotnog sadržaja?! Rijeka? Neka ga slobodno uzme, ne zauvijek ali u EPK procesu i Gospiću bi bila čast da je Tesla u Rijeci!


Kad će već jednom Tesla iz mraka? I hoće li, kako je to i veliki znanstvenik činio simbolički i fizički, obasjati i neko novo vrijeme na hrvatskoj dužnosničkoj sceni. Vrijeme istine. Jer ovo što živimo je uistinu kaotično: jučer “frka” s danas ex ministrom Kujundžićem, sad i jedna totalno improvizirana, kako se čini ni na kakvim dokumentima utemeljena, prepiska Ministarstva kulture o tome gdje će Kršinićev Tesla.


Što kaže inicijator čitave priče dolaska Teslinog spomenika u Rijeku, riječki umjetnik Damir Čargonja Čarli?


– Zbunjen sam, ali u svijetlu novonastale situacije predlažem dizanje suradnje na relaciji Gospić Rijeka na jedan još viši novo. Mislim da je ovo idealna prilika da projekt, dan privremenog postavljanja posudbe skulpture Frana Kršinića Nikole Tesle u Rijeci bude i dan bratimljenja dva grada, Gospića i Rijeke. Dva grada koje vežu neraskidive veze zapečaćene prošlim ratom. Na kraju krajeva – mogu li rijeka i Kawasaki, pa zbog čega ne bi i Rijeka i Gospić, zaključuje Čargonja.


Zanimljivo razmišljanje. Znamo li da je godina EPK ujedno i godina u kojoj će se na posebno svečani način u Rijeci obilježiti 25 godina “Oluje” i 30 godina od prvih postsocijalističkih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, uistinu jako dobra inicijatva kao i prava renesanasa povezivanja unutar šire regije, prostora koji je nekad kao ZOR objedinjavao jedinice lokalne samouprave od Gračaca do Savudrije.