Proizvodni park Torpedo

Dogovoreno na Torpedo Dayu: Rijeka i Kočevje usko će surađivati na području robotike

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Susret poduzetnika iz Slovenije i Hrvatske označio je početak uspješnje suraadnjeTorpedo Day, treća po redu poduzetnička, ali i znanstveno-obrazovna manifestacija, koja povezuje inovativne poduzetmike i agilnu akademski zajednicu s novim tehnologijama, održana je u Proizvodnom parku Torpedo.


Ovogodišnja tema konferencije bila je robotika i automatizacija, a okupila je riječke i slovenske poduzetnike iz Podjetniškog inkubatora Kočevje.


Na samom početku manifestacije potpisan je i Ugovor o suradnju Riječke razvojne agencije Porin i Podjetniškog inkubatora Kočevje.
Foto Vladimir Mrvoš


– S kolegama iz Kočevja surađujemo već dugi niz godina, a formalnim potpisivanjem Ugovora samo ćemo ojačati našu suradnju, kazao je direktor Riječke razvojne agencije Porin, Dario Zorić.


Pogon japanske tvrtke Yaskawa


Naglasio je da Proizvodni park Torpedo ima industrijsku opremu za 3D printanje, 3D modeliranje, 3D skeniranje očekuje da će razvijati uspješne suradnje s tvrtkama koje se bave robotikom, poput japanske tvrtke Yaskawa Electrics, koja ima proizvodni pogon baš u Kočevju.


Direktor Podjetniškog inkubatora Kočevje Marko Stijepić, rekao je da su Rijeka i Kočevje udaljeni manje od 90 kilometara, da su su blizu i prirodni partneri te vjeruje u uspješnu suradnju i u budućnosti, kao i u lokalno povezivati jer od izmjene znanja i međusobnih iskustava svi mogu imati koristi.


Iako ima samo nešto više od 15.000 stanovnika, Kočevje ima proizvodni pogon jednog od vodećih svjetskih proizvođača na području pogonske tehnologije, industrijske automatizacije i robotike, tvrtke Yaskawa iz Japana.


Voditelj razvoja Yaskawa Europe, Dominik Jazeršek pisutnim poduzetnicima predstavio je tvrtku, napomenuvši da je Yaskawa Electric Corporation najveći proizvođač industrijskih robota na svijetu, s godišnjom prodajom od preko tri milijarde eura.


Korporacija je osnovana 1915. godine i u više od stotinu godina izrasla je u jednu od vodećih multinacionalnih kompanija u područjima pogonske tehnologije, robotike, sistemskog inženjerstva i industrijske automatizacije u svijetu s 15.000 zaposlenih.


Više od 330.000 robota diljem svijeta


Tvrtka je odabrala Kočevje kao prvu lokaciju u Europi za proizvodnju robota, a probni rad započeo je krajem 2018. godine. Sada je proizvodnja robota i ugradnja kontrolera u punom jeku.


Tvrtka se konstantno širi i na lokaciji u Ribnici, gdje registrirana tvrtka Yasawa Ristro, koja integrira robotske proizvodne linije za krajnje kupce.


Foto Vladimir Mrvoš


Yaskawa je instalirala više od 330.000 različitih robota diljem svijeta, uključujući robote za specifične primjene poput onih za zavarivanje, paletiranje, posluživanje, bojanje i čišćenje, rješenja sustava za zavarivanje po principu “ključ u ruke” itd..


U Kočevju se odvija proizvodnja robotskih ruku koje čine većinu prodaje na tržištima Europe, Bliskog istoka i Afrike.


To je prva tvornica industrijskih robota japanske korporacije izvan Japana i Kine, koja trenutačno u Kočevju zapošljava 150 s tedencijom širenja, za pedesetak novih radnih mesta do kraja godine.


Sve kreće od najmlađih kadrova


U suprotnosti s međunarodnim smjernicama svjetskih korporacija, koji svoje tehnološko znanje i proizvodnju sele iz Europe u Aziju, Yaskawa ima zanimljivu proizvodnu politiku i svoj vlastiti poslovni put, ne samo proizvodnje već i razvoja izvan svog središta u Japanu.


Tako je na okruglom stolu, nakon prezentacije tvrtke bio riječi o obrazovanju kadrova, koji će sutra raditi na razvoju robotike, pa tako i na Sveučilištu u Rijeci, o čemu je govorio Zlatan Car.


Da sve kreće od najmlađih kadrova, pokazala je i demonstracija prvih koraka u obrazovanju budućih stručnjaka, već od vrtićke dobi u organizaciji Europe Direct Rijeka i Podjetniškog inkubatora Kočevje.


U sklopu prezentacije projekta Kubo robotike nastoji potaknuti interes djece za robotiku.


Gradonačelnik Marko Filipović kazao je kako ulazak Hrvatske u Eurozonu i Schengen još će više doprinijeti još boljoj suradnji hrvatskih i slovenskih poduzetnika.


– Novo financijsko razdoblje EU do 2027. godine u središte stavlja teme digitalizacije i robotike s ciljem konkurentnosti Europe, jer su SAD i Azija sjedište globalnih tvrtki iz tog područja istaknuo je Filipović.