Državna nagrada

Dobitnice nagrade “Ivan Filipović” Emilia Mišćenić i Nada Kegalj primljene u Gradu Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Dobitnica u području znanstvenoga i stručnoga rada izv.prof.dr. Emilia Mišćenić s Pravnog fakulteta, a psihologinja OŠ Podmurvice Nada Kegalj dobitnica je godišnje nagrade u području osnovnog školstva.Državna nagrada “Ivan Filipović”, koju su ove godine dobile Nada Kegalj i Emilia Mišćenić nisu slučajno završile u njihovim rukama, jer obje su u svom radu dobile čitav niz nagrada. Nagrade su završile u pravim rukama.


To je zahvala za dosadašnji rad, ali sam siguran da će biti dodatan poticaj za daljnji angažman, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na primanju ovogodišnjih dobitnica najvećeg priznanja u području odgoja i obrazovanja.


Dodajući kako su njihova priznanja nagrade za cijelu Rijeku, Obersnel je kazao da o važnosti obrazovanja ne treba posebno govoriti, jer toga su svi svjesni, ali pitanje je pridržavaju li se toga i izdvajamo li kao društvo koliko treba za obrazovanje.


Najviše priznanje
Najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj dodjeljuje se za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu.


Tako je dobitnica godišnje nagrade u području znanstvenoga i stručnoga rada izv.prof.dr. Emilia Mišćenić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a psihologinja OŠ Podmurvice Nada Kegalj dobitnica je godišnje nagrade u području osnovnog školstva.


Navodeći kako je uvijek lijepo dobiti nagradu Kegalj se posebno osvrnula pozadinu nagrade.


– Svaka nagrada ima pozadinu, jer netko te mora predložiti. Koliko je ova nagrada velika najbolje govori to što je ovo jedina nagrada u Hrvatskoj koja ima svoj zakon, kazala je Kegalj.


Izazovna godina


Osvrnuvši se na prošlu godinu i pandemiju istaknula je da je godina bila izazovna te da osobno smatra kako je učionica jedino prirodno mjesto učenja te da škola treba biti najzabavnije mjesto u gradu.


Za postignute uspjehe u odgojno-obrazovnom radu, unaprjeđivanju komunikacijskih vještina u nastavi i pružanju psihološke pomoći učenicima Kegalj je nagrađena i Županijskom nagradom te je dobitnica priznanja gradonačelnika Rijeke 2001. godine za sudjelovanje i doprinosu projektu “Rijeka – zdravi grad”, dok je izv.prof.dr. Mišćenić dobitnica Državne nagrade za znanost u području društvenih znanosti, kao i nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci te ju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uvrstilo među najbolje znanstvene novake u zemlji 2013. godine.


Nagrada “Ivan Filipović” pripala joj je za udžbenik “Europsko privatno pravo: opći dio”, dok je drugi dio tog udžbenika nastao u suradnji s još pet autorica te je predstavljen ovog tjedna.


– Zahvalna sam na nagradi, ali još više zahvalna sam svojim studentima i učenicima, koji su mi poticaj za cijeli moj znanstveno-nastavnički rad, a rezultat toga je knjiga zbog koje mi je i pripala nagrada, zaključila je izv.prof.Mišćenić.