E-sjednica Općinskog vijeća

Do kraja godine pedijatrijska ambulanta u Viškovu

Slavica Kleva

Sanja Udović / Foto DAMIR ŠKOMRLJ

Sanja Udović / Foto DAMIR ŠKOMRLJ

Nalazit će se u općinskom prostoru površine 75 četvornih metara u prizemlju Doma Marinići koji je svojedobno bio u zakupu Nastavnog zavoda za javno zdravstvoVIŠKOVO  Stanovnici Općine Viškovo, koji na području te općine imaju prebivalište, a navršili su 65 godina, moći se ostvariti jednokratnu godišnju pomoć. Pravo na novčanu pomoć imat će osobe bez prihoda ili oni čiji je ukupni mjesečni prihod manji od tri tisuće kuna mjesečno. Korisnik za kojeg se utvrdi prosječna visina ukupnog mjesečnog prihoda iz prethodne godine u iznosu od 1.500 kuna, ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 kuna. Oni s prihodima između 1.500,01 kuna i 2.500 kuna dobit će 600 kuna, 400 kuna oni s prihodima između 2.500,01 i 3.000 kuna.


Samo početak


Pod ukupnim mjesečnim prihodima smatraju se prihodi propisani Zakonom, odnosno sva financijska i materijalna sredstva koja samac ostvari po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način. U ukupan mjesečni prihod ne ulazi prihod od zajamčene minimalne naknade i svi prihodi koje pojedinac ostvaruje temeljem već postojećih prava iz socijalne skrbi koja osigurava Općina Viškovo.
Samo za ovu namjenu Općina Viškovo će osigurati milijun kuna iz proračuna. Ovom odlukom bit će obuhvaćen nemali broj starijih osoba, njih oko 1.600, starosti iznad 65 godina.


Nagrade učenicima

Odluka o nagrađivanju učenika generacije 2019/2020 i odličnih učenika također je jednoglasno usvojena. Učenik generacije Osnovne škole Sveti Matej Viškovo, Antonijo Kinkela, nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od tri tisuće kuna. Nagrađeni su i učenici koji su tijekom svih godina školovanja postigli odličan uspjeh, riječ je o 22 učenika koji su svaki ponaosob nagrađeni s 1.500 kuna. Od njih 22-oje, 14 učenika pohađalo je osnovne škole izvan područja općine Viškovo. 


– Ovo je samo početak, a u narednim godinama sukladno mogućnostima, nastojat ćemo ove iznose i povećavati. Zahtjevi za ovu godinu primat će se iznimno od 1. listopada do 31. listopada, a u daljnem razdoblju, idućim godinama, od 15. veljače do 15. ožujka, kazala je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović na e-sjednici viškovskog Općinskog vijeća, gdje je ova odluka, baš kao i sve ostale, prihvaćena – jednoglasno.U obrazloženju odluke pojašnjeno je da je razvoj lokalne zajednice i rast standarda kvalitete života jedan od osnovnih strateških ciljeva Općine Viškovo. Svjesni su činjenice da brojni umirovljenici imaju niske mirovine, da su na granici siromaštva te da im je adekvatna zdravstvena zaštita nerijetko financijski nedostupna, da im nedostaje kvalitetna institucionalna i izvaninstitucionalna skrb te im i na ovaj način žele olakšati svakodnevicu. U konačnici, nakon dugo razmišljanja kako pomoći starijim osobama odlučili su vijećnici da je najprimjerenije isplatiti novčanu pomoć, a oni, rečeno je u obrazloženju, ionako znaju posložiti prioritete i donijeti odluku kako koristiti dodatna sredstva.


POMOĆ OSOBAMA +65 GODINA

– mjesečni prihod do 1.500 kuna – pomoć od 1.000 kuna
– mjesečni prihod od 1.500,01 do 2.500 kuna – pomoć od 600 kuna
– mjesečni prihod od 2.500,01 do 3.000 kuna – pomoć od 400 kuna

 


Prenamjena prostora


Razmatrala se na e-sjednici i odluka o namjeni poslovnog prostora u vlasništvu Općine. Riječ je o prizemnom prostoru u zgradi Doma Marinići koji je svojedobno bio u zakupu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Kako prostor više nije u zakupu niti jedne fizičke osobe, općina ga je odlučila urediti i namijeniti za potrebe djelatnosti zdravstvene zaštite na primarnoj razini. Tako su vijećnici su jednoglasno izglasali odluku o prenamjeni, a u prostoru od 75 »kvadrata« planira se urediti pedijatrijska ambulanta koju će Općina do kraja godine staviti u funkciju, sukladno važećim standardima.Izglasana je i odluka o imenovanju ravnateljice Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora. I u idućem četverogodišnjem razdoblju ustanovu će voditi Branka Miočić, jedini kandidat na natječaju. Aktualnu ravnateljicu podržao je općinski Odbor za izbor i imenovanja s obzirom da je i u dosadašnjem radu dokazala stručne i organizacijske kompetencije što je jamac da će i dalje uspješno voditi Javnu ustanovu Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora.