Humanitarna akcija

Dječja onkologija Kantrida: Lions klub Opatija donirao rehabilitacijski bicikl

Sanja Gašpert

Frano Mika, dr. Jelena Roganović, Snježana Čačić, Jadranka Varljen / Foto: v. KARUZA

Frano Mika, dr. Jelena Roganović, Snježana Čačić, Jadranka Varljen / Foto: v. KARUZA

Predstojnica Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Jelena Roganović zahvalila se na vrijednoj donaciji te kazala kako su Lionsi dugi niz godina prijatelji Dječje bolnice Kantrida te kako rehabilitacijski bicikl nije prva donacija bolesnoj dječiciRIJEKA – Predstavnici Lions kluba Opatija uručili su Dječjoj onkologiji na Kantridi rehabilitacijski bicikl, kupljen sredstvima prikupljenim na donatorskom koncertu održanom sredinom siječnja ove godine u »Gervaisu« u Opatiji.


– Lions klub Opatija ima dugogodišnju suradnju s Dječjom bolnicom Kantrida, a upravo je jedan od naših ciljeva pomoć djeci koja se liječe od karcinoma. Na koncertu koji je dupkom ispunio »Gervais«, nastupilo je osamnaest izvođača i uspjeli smo prikupiti dovoljno financijskih sredstava za kupnju rehabilitacijskog bicikla, koji pomaže u rehabilitaciji djece koja nakon dugotrajnog ležanja moraju na vježbe.


Fizikalna terapija uz ovaj bicikl puno je brža i zabavnija djeci. Inače, bicikl smo kupili čim smo sakupili novce i odmah ga dali na korištenje dječici, ali zbog situacije s koronavirusom službenu smo primopredaju morali odgoditi, kazala je Snježana Čačić iz Lions kluba Opatija. Dodala je kako je uz bicikl Klub dječici koja se liječe na Onkologiji darivao i pedesetak slikovnica s bajkama i pričama, kojih je dio namijenjen za bolničku biblioteku.
Predstojnica Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Jelena Roganović zahvalila se na vrijednoj donaciji te kazala kako su Lionsi dugi niz godina prijatelji Dječje bolnice Kantrida te kako rehabilitacijski bicikl nije prva donacija bolesnoj dječici.


– Ovo se već pretvorilo u tradicionalno druženje. Lionsi su osjetljivi na djecu, a posebno na onu koja se liječe od malignih bolesti. Rehabilitacijski bicikl koji su nam ovoga puta donirali je jako vrijedan, velika pomoć djeci koja se liječe od malignih bolesti, djeci koja zbog toga imaju dugotrajan boravak u bolnici, koja tjednima leže u krevetima zbog prirode same bolesti, a zbog kemoterapije su im oštećeni mišići i periferni živci.


Njima jako puno pomažu programi na rehabilitacijskom biciklu, jer na njima vježbaju na jedan dopadljiv način i sigurno su im draži od vježbanja na krevetu, a ipak imaju jednu kvalitetnu rehabilitaciju, kazala je dr. Roganović.