Prigodan program

Djeca djeci u parku Mlaka odaslala ljubav i podršku u borbi protiv malignih bolesti

Bruna Matičić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLERRIJEKA – Javnozdravstvenom akcijom »Djeca za djecu« i prigodnim programom obilježen je Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti. Akciji koju je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizirao s ciljem skretanja pozornosti na dragocjenost dječjeg života, priključili su se KBC Rijeka, Udruga Portić te djeca iz OŠ – SE Gelsi koja su djeci oboljeloj od malignih bolesti napisala zanimljiva pisma i odaslala poruke podrške.


Ravnatelj NZZJZ-a doc. dr. Željko Linšak kazao je da je cilj ovoga obilježavanja skrenuti pozornost na svu hrabru djecu koja vode borbu s malignim bolestima.


– Godišnje u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli 150 do 180 djece, a u 2020. godini na području PGŽ-a oboljelo je njih desetero. Važna uloga Zavoda, ali i svih zdravstvenih ustanova jest pružanje potpore oboljeloj djeci i njihovim obiteljima, ali podizanje svjesnosti među širom zajednicom o važnosti brige i potpore djeci koja imaju maligne bolesti, rekao je Linšak, dok je voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ-a Helena Glibotić Kresina istaknula kako je sve veći broj djece oboljele od malignih bolesti.

– Nažalost, potrebno je osvijestiti činjenicu da se maligne bolesti ne javljaju samo u starijoj, već i u mlađoj životnoj dobi. Na sreću, ishodi liječenja u mlađoj dobi puno su povoljniji i pozitivniji, a petogodišnje preživljavanje od bolesti poput limfoma ili leukemije su iznad 80, odnosno 90 posto. Međutim, važno je sjetiti se te djece, pružiti i odaslati ljubav i želju za boljim oporavkom, rekla je Glibotić Kresina naglašavajući da svi okupljeni nose zlatne vrpce koje simboliziraju borbu protiv zloćudnih bolesti u dječjoj dobi, ali i potrebu suradnje svih slojeva društva u pružanju podrške malim bolesnicima. Akciju su podržali i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, ali i prof. dr. Jelena Roganović, pročelnica Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.


– Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježavamo već dugi niz godina s ciljem podizanja svjesnosti o postojanju malignih bolesti i svim problemima koji prate bolest i liječenje, a ovakve lokalne akcije korisne su i raduju, rekla je Roganović.