Divljač

Divlje svinje snimljene na riječkoj obilaznici, pogledajte kakvu su kolonu stvorile

Portal Novi list

Snimio čitatelj

Snimio čitatelj

Populacija divljih svinja u PGŽ očito je posljednjih godina doživjela pravu eksploziju. Sve se češće spuštaju u naseljaDivlje svinje snimljene su kako se kreću riječkom obilaznicom 7. rujna 2022. godine oko 23.30 sati.


Stvorile su kolonu vozila iza sebe, vidi se na videu koji je snimio naš čitatelj.

Sva sreća da nije došlo do prometne nesreće.


Populacija divljih svinja u Primorsko-goranskoj županiji očito je posljednjih godina doživjela pravu eksploziju. Sve se češće spuštaju i do mora.


Više nisu rijetka pojava i na riječkim cestama, ali ni po riječkim naseljima.


Podsjetimo, lanjskog listopada cijelo krdo divljih svinja kretalo se cestom kod riječkog Tower centra. Kasnije su snimljene mrtve na obližnjoj željezničkoj pruzi, nakon što je na njih naletio vlak.


VIDEO Divlje svinje u Rijeci! Krdo životinja u ranim satima snimljeno blizu Tower centraZašto se divlje svinje spuštaju u grad? Prošle godine razgovarali smo s lovnikom Lovačkog društva Jelen Čavle Zoranom Lukićem, koji je potvrdio da sve više naselja ima problem s divljim svinjama.


Lovci pokušavaju divljač otjerati iz naseljenog mjesta u lovišta gdje nikome ne smetaju, čak ih i dodatno hrane, kako bi ih pokušali odvući od naselja. Međutim, zasad bezuspješno.


“Upravo ih dodatnom prihranom pokušavamo odvući od naselja. Lovimo ih i gore, ali ih nema. U gradu nemaju hrane, tako da mislim da se spuštaju u naselja isključivo zbog sigurnosti.


Naime, divlje svinje strahovito su inteligentne i pamte jako brzo, brzo zaključuju, jako su oprezne, znaju da su u naselju sigurne, vjerojatno zaziru i od naših pušaka, ali i od predatora, zbog toga bježe u grad i naselje, međutim, u gradu će teško pronaći hranu, kaže Lukić.


U Primorsko-goranskoj županiji Lukić je lani vidio pet naraštaja prasadi, znače najmanje dva puta godišnje se prase.


“Prije su se parile krajem studenog ili početkom prosinca i u ožujku bi oprasile prve praščiće. Sada ih ima i u ožujku, i u travnju, lipnju, kolovozu, rujnu. To je pojava u cijeloj Hrvatskoj”, ispričao nam je tada Lukić.