Vrijeme je za akciju

Divljač nadomak Rijeke: Mještani Sušačke Drage u strahu od divljih svinja

Ljiljana Hlača

Ivana Kalčić Kuhač pokazuje svoju okućnicu koju često pohode divlje svinje / Foto Silvano JEŽINA

Ivana Kalčić Kuhač pokazuje svoju okućnicu koju često pohode divlje svinje / Foto Silvano JEŽINA

Lovci će domaćinstvima u Dragi podijeliti repelent, no to će samo ublažiti problem. Zato predlažu izvanredni noćni lov, a ta mjera je pokazala rezultate u Općini Kostrena i u Čavlima, no za to su potrebna dodatna sredstvaRIJEKA- Mještani Sušačke Drage su u strahu od divljih svinja koje se spuštaju u naselje s Kukuljanova. Iza naših kuća prava je šuma, a zbog gradnje Industrijske zone nešto se dogodilo s njihovim staništem, ukazuje na problem naša čitateljica Ivana Kalčić Kuhač čija je adresa Gušć 6a. Posjeti ove divljači nisu novost u ovom dijelu Rijeke, ali od ovog ljeta »bliski susreti« s ovom životinjom nešto su češći nego inače. Potrebno je nešto konkretno poduzeti jer draške kuće imaju vrtove pune jesenskih plodova i okružene su zelenilom, što predstavlja pravi eldorado za ove bliske rođake domaćih svinja, smatra Ivana Kalčić Kuhač.


– Ovog tjedna vidjela sam četiri divlje svinje kako bezbrižno rokću i prevrću zemlju ispred moje kuće. Bilo je rano jutro, u svakom slučaju vrlo, vrlo nezgodno, pokazuje nam sugovornica dio okućnice gdje je vidjela čopor divljih životinja u akciji, napomenuvši da sve to izaziva nelagodu jer su dani sve kraći, dolazi zima i uistinu nitko ne bi volio susresti čopor u šetnji.


Opasno doba parenja


– A ta krupna divljač izlazi s mrakom. Ne znam kako reagirati da ih sretnem, a bojim se i za svoju kćer. A osim što je već pomisao na susret s divljači nelagodna, uništavaju nam i naše povrtnjake. Strah mještana je sasvim opravdan i zbog toga što dolazi period njihovog parenja koji traje od studenog do veljače – ističe vidno zabrinuta mještanka Sušačke drage, apelirajući za rješavanje problema.
Za to područje je, kako saznajemo od Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, zaduženo Lovačko društvo Jelen Čavle čiji članovi potvrđuju da su upoznati s tim slučajem. Naglašavaju kako je na tom području divlja svinja čest gost, dijelom i zbog ograde na zaobilaznici koja joj onemogućava slobodan prolaz prema šumi. Lovci će ovih dana domaćinstvima u Dragi podijeliti repelent, a riječ je o tekućem sredstvu koje svojim karakterističnim neugodnim mirisom odvraća ovu divljač od vrtova i površina u blizini kuća.


Izvanredni noćni lov


Repelent se obično nakapa na pripremljenu tkaninu, koja se onda pričvršćuje na štapove ili špagu, a postupak se ponavlja svakih 7 do 10 dana, ovisno o vremenskim uvjetima. To sredstvo je dovoljno primijeniti samo na rubnom području branjene površine.


No, u Društvu navode da će to samo “ublažiti” ovaj problem, dok se za prave rezultate treba uključiti Grad Rijeka. I to tako da gradske službe od Ministarstva poljoprivrede zatraže dozvolu za tzv. izvanredni noćni lov, a ta mjera već je pokazala rezultate u Općini Kostrena i na Čavlima. No, da bi se to sve provelo, potrebno je osigurati i određena novčana sredstva.


– Tako smo u posljednje četiri godine noćnim lovom na području Općine Kostrena odstranili 23 svinje, a u godinu dana na Čavlima osam divljih svinja i jednog medvjeda – navode u LD Jelen Čavle. Društvo je već imalo sastanke na tu temu u Gradu Rijeci, ali sve je ostalo samo na riječima. Stoga upućuju građane da u slučajevima šteta nastalih od divljači i ponovnih susreta o tome obavještavaju i komunalne redare. Pa možda i to motivira nadležne na konkretno djelovanje.