MNOŠTVO KUPACA

Đir po riječkoj placi: Svježi proizvodi i paprene cijene

Katarina Bošnjak

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Placa je preplavljena svježim proizvodima, ali i paprenim cijenama, pa tako 250 do 300 grama cherry rajčica stoji čak 40 kuna, dok su obične rajčice 16, a domaće 24 kune.



Jučerašnje oblačno prijepodne uljepšalo je nekoliko uličnih svirača na Korzu, a centralnu riječku placu mnoštvo kupaca. Manje gužve u alejama i čekanje na red za kupovinu tikvica možda su upravo najbolji vjesnici nadolazeće sezone, no činjenica da se bez obzira na poskupljenja kupuje i bez upita o cijeni svakako je iznenađujuća. Placa je preplavljena svježim proizvodima, ali i paprenim cijenama, pa tako 250 do 300 grama cherry rajčica stoji čak 40 kuna, dok su obične rajčice 16, a domaće 24 kune.
Šareni grah trešnjevac prodaje se za 30 kuna po kilogramu, upravo kao bob, jedna od najzdravijih mahunarki. Stigao je i fini mladi krumpir koji možete kupiti za 5 kuna po kilogramu, a iste je cijene i kilogram korijena celera.


Mladi kupus nešto je skuplji te se prodaje za 14 kuna po kilogramu, a prije spomenute tikvice za 16. Od voća trenutno najatraktivnije izgledaju klementine koje možete kupiti za 12 kuna po kilogramu, a još uvijek se može naći i odličnih suhih šljiva bez koštice za 30 kuna po kilogramu.


Od svih navedenih namirnica može se sastaviti idealna obrok salata za tople dane, a u kombinaciji s bučinim uljem i acetom balsamicom svaki će zalogaj biti savršen. Ovisno o krajnjem okusu na koji ciljate, možete kombinirati cherry rajčice sa zeljastim biljkama poput potočarke ili tikvice s naribanim mladim kupusom, a za proteinski »težu« salatu uvijek možete ubaciti prokuhane mahunarke poput trešnjevca ili boba.




Kako bi se mladi krumpir iskoristio dok ga još ima, najbolje ga je pripremiti na sljedeći način. Nakon što je očišćen, potrebno ga je oprati hladnom vodom i zatim kuhati 15 do 20 minuta s nekoliko lovorovih listova. Za to vrijeme stavite maslac u tavu kako bi se otopio i dodajte nasjeckani mladi luk te dinstajte do dvije minute. Skuhani krumpir zatim dodajte u tavu i začinite po želji, a najbolje s morskom soli i crnim paprom. Prije serviranja možete dodati i nekoliko kapi maslinovog ulja ili nasjeckane slanine.