
Foto Vedran Karuza
Neke je proizvode još teško pronaći
povezane vijesti
Iako se Uskrs bliži, na centralnoj riječkoj tržnici još uvijek nema u prodaji onoliko jaja koliko će ih biti idući tjedan, no cijena ovih koja se prodaju kreće se oko 2 eura za deset jaja. Zahvaljujući nekoliko kišnih dana, šparoga ima malo više nego prošlog tjedna, a cijena im je ista, 5 eura po macu. Pojavile su se i tikvice u manjim količinama, a prodavači savjetuju da se opet dođe idući tjedan, tada ih možda bude više.
Jučer nije bilo previše prodavača, a uglavnom su se svugdje prodavali isti proizvodi – mrkva za oko 1,60 eura po kilogramu, kapula za 1,30 i krumpir za manje od eura. Neke je proizvode još teško pronaći, primjerice papriku, no u središnjem dijelu tržnice je radilo nekoliko prodavača više, s većim izborom voća i povrća. Sada, izvan sezone, roga i babura se prodaju po poprilično visokoj cijeni, uglavnom za oko 3,30 eura po kilogramu. Cvjetna aleja nije bila pretjerano posjećena, a štandovi s cvijećem kod kazališnog parka izgledali su pomalo otužno na ovakav tmuran dan.
S obzirom na to da je ponovo zahladilo, a najavljuje se još hladnih i kišnih dana, odličan recept je za talijansku proljetnu juhu minestrone. Sve što je potrebno možete kupiti na placi: 1 nasjeckani luk, 2 sjeckana češnja češnjaka i 2 nasjeckane mrkve staviti u posudu s 1 žlicom maslinovog ulja i pržiti dok ne omekšaju. Dodati 1 nasjeckanu tikvicu, 1 nasjeckani korijen celera, 1 šalicu sjeckanog špinata i 2 šalice sjeckane blitve. Naliti 4 šalice povrtnog temeljca i kuhati dok povrće ne omekša. Dodati 1 šalicu kuhanog graha, 1 žlicu paste od rajčice i 1 žličicu sušenog bosiljka. Posoliti i popapriti po želji, zatim kuhati još 5 minuta. Poslužiti vruće sa svježim kruhom i naribanim parmezanom.