Informatička unaprjeđenja

Digitalizacija riječkog Sveučilišta: Sova URI odgovarat će na pitanja studenata

Ingrid Šestan Kučić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

U studenom je dovršen i projekt unaprjeđenja portala i portfelja djelatnika. Web-sjedište i portal usklađeni su s novim vizualnim identitetom Sveučilišta, koji utjelovljava inkluzivnost, kreativnost, društvenu odgovornost i zelenu orijentacijuRIJEKA – Sveučilište u Rijeci nastoji kroz funkcionlanu integraciju informacijskih sustava (IS) za sve svoje sastavnice pronaći najkvalitetnija unaprjeđenja postojećih IS-a kao i potpuno nova rješenja koja će ujedno biti i financijski najpovoljnija. Fokusirana odgovornost, temeljito i informirano promišljanje, uvijek i isključivo na korist svih djelatnika pojedinačno i svih sastavnica Sveučilišta nit su vodilja svih odluka, a prorektorica za informatizaciju i organizaciju, prof. dr. Senka Maćešić, najavljuje da je u planu rješenje za praćenje alumnija Sveučilišta, otvaranje portala za karijere, nova aplikacija za prijave na sveučilišne i Erasmus stipendije te dugoročno unaprjeđenje digitalizacije svih poslovnih procesa.


Optimalna rješenja


– Posebno raduje chatbot URI kojim će od prosinca biti obogaćeno web-sjedište Sveučilišta. Naime, simpatična sova URI odgovarat će studentima na sva pitanja vezana za studiranje i studentski život, najavljuje prorektorica.
Ujedno dodaje da je jedan od osnovnih elemenata racionalnog i integriranog promišljanja i pred više godina za sve djelatnike i studente uveden sveučilišni elektronički identitet unutar autentikacijske i autorizacijske infrastrukture [email protected]


– Zatim su niz godina od uvođenja postojali dvostruki identiteti, onaj koje daje sastavnica i onaj koji daje Sveučilište, no s vremenom se pokazalo da pored 7 sastavnica koje već koriste samo sveučilišni e-identitet još 8 sastavnica također više prednosti vidi u jednom zajedničkom e-identitetu nego dvojnom te je uz pomoć i potpore Srca u tijeku projekt uređenja e-identiteta na Sveučilištu. Dodatno, do polovice prosinca bit će dovršen projekt prelaska s on premises usluge elektroničke pošte na elektroničku poštu u oblaku. Usluge u oblaku potiskuju on premises rješenja jer povećavaju dostupnost i sigurnost podataka, malware i spam zaštitu, a briga o održavanju infrastrukture, hardvera i softvera prenosi se na pružatelja usluge. Kad tomu dodamo činjenicu da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovog ljeta već treći put zaredom potpisalo trogodišnji ugovor koji omogućava svima u osnovnom, srednjem školstvu te znanosti i visokom obrazovanju korištenje Microsftova oblaka Azurea jasno je da je takvo rješenje i financijski optimalno. Dodatno, taj prelazak donosi i dragocjeno povećanje kvalitete za danas neophodnu online nastavu, objašnjava prof. dr. Maćešić.
Što se tiče vidljivosti, dodaje, Sveučilište je 2018. i 2019. godine obnovilo web-sjedište i sada integrirano provodi projekt za nova web-sjedišta 11 sastavnica i dva sveučilišna studija. Upravo u studenom ove godine dovršen je i projekt unaprjeđenja portala i portfelja djelatnika. Web-sjedište i portal usklađeni su s novim vizualnim identitetom Sveučilišta, koji u jednom umjetničkom izričaju utjelovljava vrijednosti inkluzivnosti, kreativnosti, društvene odgovornosti i zelene orijentacije Sveučilišta. Dovršava se i projekt obnove zaposleničkih kartica. Pored novog vizuala, s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) bolje su uređene funkcionalnosti kartice.


Prvo e-glasanje studenata

Sveučilište donosi i novu Strategiju za razdoblje 2021. – 2025. koju će pratiti i puštanje u produkciju potpuno novog Informacijskog sustava za integrirano praćenje institucijskih indikatora In4Ri.


–Ta intranet aplikacija omogućit će pojednostavljeno prikupljanje svih podataka važnih za strateško upravljanje Sveučilištem, osiguravanje podataka za programsko financiranje od Vlade te za sve podatke potrebne za prisutnost i napredovanje Sveučilišta na svjetskim rang-listama, navodi prof. dr. Maćešić.


Ujedno podsjeća i da je zbog epidemioloških mjera Sveučlište u Rijeci postavilo je i informacijski sustav koji je omogućio elektroničko glasanje na izborima za studentski zbor sastavnica i Sveučilišta.


– Jezgru tog sustava čini aplikacija za e-glasanje koja je razvijena u Srcu. Studentski zbor postavio je web-sučelje za sve glasačke jedinice, a zahvaljujući dvostrukoj [email protected] autentikaciji koju su također razvili u Srcu i implementaciji dodatne provjere putem mobitela za koju je rješenje pružio Infobip razina provjere identiteta glasača i sigurnosti i tajnosti postupka glasanja u tom je sustavu u potpunosti zadovoljena.


Ovaj je projekt razvijen u kratkom roku u kolovozu, a s vremenom bi uz adekvatne partnere i ulaganja mogao biti razvijen do sustava za lokalne ili nacionalne izbore. Uskoro se očekuju veći poslovi oko integracije IS Sveučilišta s virtualnim kampusom Sveučilišnog saveza Young Universities for Future of Europe (YUFE) čime će se osigurati da iskustvo svih studenata Sveučilišta u Rijeci kao YUFE studenata učini i informacijski elegantnim, najavljuje prorektorica.

Potpisani certifikat


– Najatraktivnija je mogućnost izrade kartice s potpisnim certifikatom za članove uprava sastavnica te korištenje AKD Intranet aplikacije za adminsitrativno vođenje kartica. Već niz godina Sveučilište razvija i svoj Informacijski sustav za praćenje nastave – ISVURI, koji je nadogradnja nacionalnog Informacijskog sustava visokih učilišta ISVU. Ovaj IS je također rješenje oko kojeg su se okupile sve sastavnice Sveučilišta pa se definiranje specifikacija tog sustava i financiranje razvoja i održavanja događa kroz zajednička razmišljanja i zajedničkim ulaganjem. Isto je i s informacijskim sustavom za natječaje za sveučilišne potpore znanstvenoj i umjetničkoj djelatnosti na Sveučilištu, zaključuje prorektorica.
Ingrid ŠESTAN KUČIĆ