Prijetnje HSP-a

Desničari zbog EPK prijete “mirnodopskom Olujom”: ‘Gradonačelniče, neće vam proći kako ste zamislili’

Damir Cupać

Zastava sa svastikom nikoga nije potaknula na prosvjede / Foto D. HERLJEVIĆ / Marko Gracin

Zastava sa svastikom nikoga nije potaknula na prosvjede / Foto D. HERLJEVIĆ / Marko Gracin

Za riječke pravaše i njihov »Stožer za obranu hrvatske Rijeke« problematično je postavljanje zvijezde petokrake na Riječki neboder, dijeljenje komunističkog manifesta i »Jugo joga«, a gradonačelnik tvrdi da je znakovito da im smeta zastava bivše države, dok zastavu sa svastikom očito ne doživljavaju kao problematičnuRIJEKA  Nikica Augustinović, koji se potpisao kao voditelj Stožera za obranu hrvatske Rijeke i predsjednik primorsko-goranskog HSP-a, poručio je riječkome gradonačelniku Vojku Obersnelu da njegova stranka podržava EPK 2020, a ne EPK 1945.


Bez imalo uvijanja Augustinović najavljuje mirnodopsku Oluju ako se realiziraju programi dijeljenja komunističkog manifesta, »Jugo joga« i postavljanje zvijezde petokrake na Riječki neboder, a riječ je o programima koji su dio programskog pravca Doba moći.


– Kako stvari stoje, za autora Nemanju (riječ je o Nemanji Cvijanoviću koji je autor ovog projekta, op.a.) čak je i petokraka nekakva umjetnost. Vidite, gradonačelniče Obersnel, petokraka je za nas upravo suprotno, petokraka nije nikakva umjetnost, ona je – simbol zla! Možete biti sigurni kako postavljanje petokrake na riječki neboder neće proći! Dijeljenje nekakvog »komunističkog manifesta« također neće proći kako ste zamislili, a niti performans nazvan »Jugo Joga«. Kako rekosmo, u to možete biti sigurni! I upravo kako smo najavili, u slučaju pokušaja realizacije navedenih besramnih kvazikulturnih aktivnosti, s partnerima iz raznih građanskih inicijativa, Hrvatska stranka prava će pokrenut akcije širokih razmjera o kojima će javnost biti pravovremeno obaviještena! Naša poruka je – No passaran! Na koncu, ako je još uvijek primjereno razgovarati na ovaj način, preporučamo vam da trezveno prosudite i odustanete od te tri navedene kvazi kulturne instalacije, jer u suprotnom – krenut će mirnodopska Oluja, zaprijetio je Augustinović.


Vi se bojite…
U HSP-u tvrde da gradske vlasti pod krinkom umjetničkih instalacija vraćaju bivšu Jugoslaviju u javni prostor ovoga grada. »Napominjemo da je Rijeka europski grad kulture za 2020. godinu i ovakav način predstavljanja Hrvatske u Europi i svijetu sramoti i ljude, i grad, i državu koju predstavljaju. Riječane, Rijeku i Hrvatsku«, navode u HSP-u.


Augustinović se nakon toga osvrće na Obersnelovo reagiranje u kojem je riječki gradonačelnik upozorio na »pojedince koji postaju sve agresivniji«, najavivši da će obavijestiti javne službe i policiju u cilju zaštite drugih od tih pojedinaca.


– Dobro je, gradonačelniče Obersnel, da ste reagirali, dobar je to znak. No, to što ste odlučili ne sučeliti se javno s nama, nego zagovarate slanje kordona policije na naše članstvo i aktiviste, još je bolji znak. Znači, vi se stvarno bojite. Za početak navodimo kako nas u Hrvatskoj stranci prava, koja je i osnovala Stožer za obranu hrvatske Rijeke, doista ne zanima zlouporaba procedure kako biste pogodovali poduzeću iz Srbije, čak sramotno do te mjere da ste i službene dokumente za milijunski posao pisali na srpskom jeziku, jer riječi poput »tačka«, »svetski« i »pozorište« nisu hrvatski nego srpski izričaj. Čak nas ne zanima niti činjenica kako je u međuvremenu državna komisija prihvatila žalbu tvrtke Eldra iz Bregane i poništila odabir novosadske tvrtke Studio Berar rental, jer vaša gradska tvrtka Rijeka 2020, gle čuda, nije dostavila dokaz kako ta, nama bratska, novosadska tvrtka nema u Hrvatskoj dugove po osnovi poreza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što je izričito bilo navedeno u propozicijama.


Nadamo se kako će za navedene radnje interes pokazati određene javne službe, DORH i policija, u cilju zaštite drugih od tih pojedinaca, navodi Augustinović. On naglašava da HSP ocjenjuje da je manifestacija EPK iznimno važna, pozitivna, dobrodošla i u turističkom smislu neprocjenjiva za brendiranje našega grada, što je danas u svijetu strahovite turističke konkurencije ključno. Predsjednik primorsko-goranskog HSP-a se kritički osvrće i na program svečanog otvorenja i ocjenjuje da je veći dio programa bio bezidejan i nezanimljiv, bez imalo tradicijskog i istinski zabavnog i zanimljivog sadržaja.


– Kakva je to umjetnička razina koja se običnim i jeftinim aktivizmom izruguje s hrvatskom kulturom? Totalno bez veze, promašeno, iritirajuće. Što ste htjeli postići s jugoslavenskom zastavom na Korzu? Kakva je to umjetnost uzeti grb ili zastavu bilo kakve države, propale ili ne propale, pa tako privlačiti pozornost publike, posebice iritirati ljude zastavom bivšeg zločinačkog režima. Je li vam poznato da su majke mnogih Riječana i Riječanki ostale bez svojih sinova koji su se borili upravo protiv tih zločinačkih simbola, a sada vaših umjetničkih eksponata ili instalacije. Nemaštovito i bezidejno, uvjeren je Augustinović koji je zaboravio navesti da je jugoslavenska zastava bila na Korzu zajedno sa svim ostalim zastavama država čiji je Rijeka bila dio.


**** Cijeli tekst i odgovor gradonačelnika Obersnela pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…