Svečanost u Domu

Dani bošnjačke kulture u Viškovu: Priređena večer za pamćenje

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir ŠkomrljOvogodišnji Dani bošnjačke kulture sinoć su završili u prepunom Domu hrvatskih branitelja u Viškovu. Uz pomoć Općine Viškovo, večer za pamćenje kojom je obilježen 25. studeni – Dan državnosti BiH, organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Općine Viškovo.


Novoizabrana predsjednica Vijeća Nura Kurtović rekla je kako neće pričati o povijesti nego uputiti jasnu poruku – budimo dobri ljudi, stvarajmo bolju budućnost da bi iza sebe ostavili ljepšu povijest. Zahvalila se Općini Viškovo, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci na financijskoj potpori bez koje ne bi bilo moguće organizirati brojne manifestacije bošnjačke kulture.


Općinska načelnica Sanja Udović koju je pratio i zamjenik Denis Mladenić, poručila je kako je rođendan svake države prilika za podsjetnik na zajedništvo i podsjetnik na potrebu međusobnog poštovanja i razumijevanja.
„Naše nacionalne manjine su duboko integrirane u društvo Viškova. Ja osobno, a uvjerena sam, ni velika većina mještana Viškova ne radimo razliku između većinskog naroda i manjinskih zajednica. Mislim da imamo dobru suradnju i da svjedočimo toj multikulturalnosti i multietičnosti te da ne dijelimo ljude po vjeri i naciji.


Različitost je dobra i daje potencijal određenoj sredini u kojoj postoji, a na nama je da ga iskoristimo. Družimo se, upoznajmo još bolje, nadopunimo jedni druge. Nešto će se iz toga izroditi, neka ideja, širenje vidika, mogućnost suradnje.


Zajedno možemo svakako više! U meni kao načelnici i općinskim službama uvijek ćete imati suradnika kojem se možete obratiti. Sukladno mogućnostima, pomažemo i kroz financiranje rada udruga radi očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta, ali i osiguravamo sredstva za rad predstavnika u radnim tijelima Općinskog vijeća. Podržavat ćemo vas i dalje.“, poručila je Udović.


Pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc rekao je kako su Općina Viškovo i Primorsko-goranska županija poznate po kvalitetnom suživotu i suradnji većinskog naroda i manjinskih zajednica koje zajedno stvaraju sretniju i bolju budućnost.


Uz bogat zabavni program u prepunom Domu hrvatskih branitelja sinoć se približila Bosna i Hercegovina kroz sevdah, tradicionalne igre i ples, poeziju i povijest te neizostavne sevdalinke. Publika je zaista uživala u izvedbama Kulturno-umjetničkog društva Sevdah iz Rijeke te kulturnom stvaralaštvu Bošnjaka i njihovih prijatelja iz BiH, Crikvenice, Kastva i Rijeke.