Neizvjesno

Danas sjednica riječkog parlamenta. Akcija mladih i Unija Kvarnera sklone podržati kandidata PGS-a, ali ako to ne bude – Ivaniš

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Iako to nitko ne želi službeno potvrditi, Akciji mladih i Uniji Kvarnera nije neprihvatljiv prijedlog da predsjednik bude iz redova PGS-a, ali nisu spremni podržati Ivaniša, iako nije jasno kako je moguće da su bili spremni podržati ga kao gradonačelničkog kandidata, a nije prihvatljiv kao predsjednik VijećaRIJEKA – Nakon što konstituiranje Županijske skupštine nije uspjelo, vrlo je moguće da se sličan scenarij ponovi i na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća.


Prema našim informacijama izgledno je da će SDP-ova koalicija i PGS izaći s prijedlogom da predsjednik Gradskoga vijeća bude PGS-ovac Nikola Ivaniš, ali za sada taj prijedlog nema podršku apsolutne većine riječkoga predstavničkog tijela. Ivaniš nije prihvatljiv koaliciji Akcije mladih i Unije Kvarnera, a Davor Štimac je poručio da će on i njegova nezavisna lista podržati kandidata HDZ-a, iako HDZ najvjerojatnije neće ni ići ni sa kakvim prijedlogom jer su na Jadranskom trgu 1 zauzeli stav da je politički korektno da na prvoj konstituirajućoj sjednici relativan izborni pobjednik dobije priliku konstituirati Gradsko vijeće izborom predsjednika.


Birači rekli svoje


Birači su rekli svoje na zadnjim lokalnim izborima, a njihova volja se preračunala u vijećničke mandate na način da je relativan izborni pobjednik SDP-ova koalicija koja je dobila 10 mandata, dok je drugi HDZ sa šest mandata. No, distribicija ostalih mjesta je takva da je nemoguće konstituirati Gradsko vijeće bez dva vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera. Naime, lijevi centar ima ukupno 15 mandata jer uz SDP-ovih 10 tu treba svrstati tri mandata PGS-a i dva mandata političke platforme Možemo! Rijeka koja je na ovim izborima dobila parlamentarni status. A za izbor predsjednika Gradskog vijeća potrebna je apsolutna većina, što znači 16 ruku u zraku jer Gradsko vijeće u ovom sazivu broji 31 člana. Slično je i na poziciji centra, desnog centra i desnice. Uz HDZ-ovih šest mandata, tu su četiri mandata koje je dobio Most, četiri mandata nezavisne liste Davora Štimca, a to znači da njima nedostaje podrška dva vijećnika. Teško je zamisliti da bi prijedlog centrističko-desnog bloka podržala SDP-ova koalicija, PGS ili Možemo! Rijeka pa i takav scenarij zahtijeva podršku Akcije mladih i Unije Kvarnera.
Uvertira za konstituiranje Gradskoga vijeća bilo je konstituiranje Županijske skupštine koje je bilo neuspjelo. Naime, tamo je troje vijećnika Nezavisne liste Ive Rinčić, koja je derivat Nezavisne liste Davora Štimca, dala podršku SDP-ovom kandidatu za predsjednika Županijske skupštine Lorisu Raku, ali taj prijedlog nisu podržali ni koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera ni Možemo!.


Kada bi lista Davora Štimca postupila kao u Županijskoj skupštini, predsjednik Gradskoga vijeća iz redova lijevog centra bez problema bi bio izabran i bez Akcije mladih i Unije Kvarnera, ali ovaj put Davor Štimac i troje vijećnika njegove liste odlučili su odustati od načela da poštuju volju birača i da daju priliku relativnom izbornom pobjedniku da konstituira Gradsko vijeće. Štimac je poručio da će podržati prijedlog HDZ-a za predsjednika ako takav prijedlog uopće bude napisan. Zašto za Županijsku skupštinu vrijede jedna pravila kada je riječ o nezavisnoj listi Davora Štimca, a za Gradsko vijeće druga, teško je shvatljivo, bez obzira na Štimčeve elaboracije po društvenim mrežama.


– Glasat ćemo za konstituiranje Gradskog vijeća i to na prijedlog onih predlagača koji budu nasuprot SDP-u i PGS-u, ako takvog prijedloga uopće bude. Ako kažemo da smo se tim potezom upravo distancirali i od SDP-a i od HDZ-a, djelovat će zbunjujuće za one koji uopće nisu sagledali širu sliku. Što se to prvi put dogodilo u Gradu Rijeci? Nema ni većine oko SDP-a, ni većine oko HDZ-a bez naše nezavisne liste ili nekih drugih manjih stranaka. A mi je nećemo dati nijednoj strani – tumači Štimac koji očito nije pratio sve do kraja prošle godine ono što se događalo na riječkoj političkoj sceni.


Slično kao prije


Naime, vrlo slična situacija se dogodila i prije četiri godine, kada je nakon izbora osnovan neformalni politički savez Srednji blok, a za predsjednika Gradskoga vijeća izabran Tihomir Čordašev iz Akcije mladih.


– Što god da učinimo, nekome ćemo biti krivi, netko će nas nazivati izdajnicima i prevarantima. A čin konstituiranja diže se na razinu »koaliranja«, stajanje uz onog čijem kandidatu daješ glas, iako uopće nije tako. Zapravo velikim strankama je najbolje da propadnu sva tri pokušaja konstituiranja. Jer će se ponoviti izbori već u rujnu. Iz kojeg razloga? Zbog neuspjelog konstituiranja. Na koga će se uspješno svaljivati krivnja? Na nezavisne i male stranke kao »neodgovorne«. Koliko će birača u rujnu izaći na nekakve svima nebitne izbore za gradsko vijeće? Možda ni 20 posto. Tko će premoćno podijeliti gotovo sve mandate? SDP i HDZ. Nažalost, i neke male stranke uopće ne vide da je to win-win scenarij za SDP i HDZ. Ako konstituiranje Gradskog vijeća propadne zbog proceduralnih natezanja, razočaranje birača bit će s pravom neopisivo – postavlja ispravno političku dijagnozu Štimac.


No, politička terapija je potpuno drukčija za Gradsko vijeće u odnosu na Županijsku skupštinu.


– Budući da je na županijskoj i gradskoj razini potpuno identičan odnos snaga, odlučili smo primijeniti iste kriterije za konstituiranje Skupštine i Gradskog vijeća. Na jednoj konstituirajućoj sjednici prvu prednost dajemo jednoj, a na drugoj onoj suprotnoj strani. Prvo je sazvana Županijska skupština. I tu zapravo nismo imali velikog izbora, jer da smo bili suzdržani ili protiv, ne bismo uopće mogli otvoriti temu konstituiranja kao važnijeg čina od samog izbora strane. Konstituiranje je ključno za kasnije rasprave o sadržaju, meritumu, u konačnici proračunu. Zato smo na županijskoj razini na prvoj sjednici jedino mogli glasati za SDP-ov prijedlog. A drugog čak i nije bilo. Sasvim je jasno da ćemo na gradskoj razini krenuti obrnutim putem. Ako su spremni dogovoriti kandidata, čak i bez ikakve uspostave koalicije, većine, programske suradnje i nečeg četvrtog, unaprijed najavljujemo da će naši glasovi ići kandidatu kojeg predloži HDZ, Most i koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera. Ako takvog kandidata bude. Da ne bude zabune, glasat ćemo za bilo koga od šesnaest kandidata (ili njihovih zamjenika), uključujući i sebe same, ako se svi slože oko nekog od nas, za što nas ne trebaju ni pitati – imaju našu bjanko privolu i za takvu varijantu ako nitko drugi ne pristane biti kandidat, pojašnjava Štimac, a zaboravlja da je nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika kazao da njegovu listu ne zanima pozicija predsjednika Gradskoga vijeća.


Pat pozicija


Na kraju će ipak biti presudni glasovi Vedrana Vivode (Akcija mladih) i Roberta Salečića (Unija Kvarnera). Vivoda je poručio da u ovom trenutku nema komentara kada je riječ o konstituiranju Gradskoga vijeća.


Prema našim informacijama SDP-ova koalicija i PGS bi trebali ići s prijedlogom za predsjednika Gradskoga vijeća, a to bi trebao biti počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš. Iako to nitko ne želi službeno potvrditi, Akciji mladih i Uniji Kvarnera nije neprihvatljiv prijedlog da predsjednik Gradskoga vijeća bude iz redova PGS-a, ali nisu spremni podržati Ivaniša, iako nije jasno kako je moguće da su bili spremni podržati ga kao gradonačelničkog kandidata, a nije prihvatljiv kao predsjednik Gradskoga vijeća. Očito u Akciji mladih razmišljaju da je izborom Marka Filipovića došlo vrijeme za novu političku paradigmu, odnosno za mlađe ljude, pa bi im zato moglo biti prihvatljivo da na mjestu predsjednika radskoga vijeća bude netko mlađi.. No, problem je u tome što Ivaniš inzistira da on bude kandidat i za sada je riječ o pat poziciji koja će možda zahtijevati ozbiljan razgovor SDP-a i PGS-a kako bi se pronašao drugi kandidat.


Ostrogović: Korektno je SDP-u dati priliku


Kada je riječ o kandidatu desnog centra i desnice, odnosno HDZ-a i Mosta, za sada ne postoji inicijativa da oni predlože predsjednika. Potvrdio nam je to i predsjednik riječkoga HDZ-a Josip Ostrogović.


– Ocijenili smo da je politički korektno dati mogućnost relativnom izbornom pobjedniku, a to je SDP-ova koalicija, da svojim prijedlogom za predsjednika Gradskoga vijeća konstituira predstavničko tijelo. Što će biti, vidjet ćemo, kazao je Ostrogović.


To znači da se lopta opet vraća na noge Akciji mladih i Uniji Kvarnera, a i Davoru Štimcu. Bez njih nema konstituiranja Gradskoga vijeća. A ako ga ne bude, bit će još dvije prilike za konstituiranje, u srpnju i kolovozu. U slučaju da se u sljedeća dva mjeseca ne izabere predsjednik Gradskoga vijeća, raspisat će se novi izbori za riječko Gradsko vijeće, a novom riječkom gradonačelniku Marku Filipoviću valja čekati rasplet te situacije jer on neće na nove izbore.


Teško pratiti Štimčevu političku misao


Kakogod čovjek okrene, političku misao Davora Štimca teško je pratiti, a kamoli shvatiti, a predizborno obećanje kako neće ni sa SDP-om ni s HDZ-om pretvara se iz negacije u afirmaciju i to na način da se može i sa SDP-om i s HDZ-om, zavisno od adrese političkog tijela. Štimac ponavlja identičnu političku taktiku Hrvoja Burića koji je u prošlom mandatu u Županijskoj skupštini podržavao Zlatka Komadinu, a u Gradskom vijeću bio žestok oporbeni vijećnik.