Dobra ideja

Dan otvorenih vrata HKD-a na Sušaku: Riječanima otkrivene tajne kazališne čarolije

Ingrid Šestan Kučić

Foto D. Škomrlj

Foto D. ŠkomrljRIJEKA Što se nalazi iza scene, gdje nastaje kazališna čarolija, kako izgleda pogled s pozornice u gledalište ili pak kako je to biti u tonskoj kabini Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku danas su u sklopu Dana otvorenih vrata saznali mnogobrojni posjetitelji koji su odlučili sudjelovati u programu čiji je cilj bio približiti javnosti rad te ustanove. Hrvatski kulturni dom na Sušaku širom je otvorio svoja vrata i kako bi novo vodstvo te najmlađe riječke ustanove u kulturi poslalo poruku Riječanima da je HKD spreman postati mjesto za svakodnevno i cjelodnevno konzumiranje kulturnih sadržaja, a prema riječima koordinatorice programa Jelene Tundini za posjetitelje su organizirane tri ture vođenja ustanovom.


– U sklopu tri vođene ture posjetiteljima je predstavljen i rad kulturnih udruga te umjetnika koji inače koriste HKD za svoj rad, od Putokaza i Malih Riječana do kazališta Malik i skupine Krila. Tako da su uz razgledavanje same zgrade, upoznavanje s njenom prošlošću svi imali prilike vidjeti dio umjetničkog stvaralaštva korisnika, kazala je Tundini.


U sklopu putovanja prostorima koje građani inače nemaju priliku vidjeti posjetiteljima je održano i kraće predavanje o povijesti zgrade te je prikazan i kratki arhivski film iz vremena njene izgradnje, a cijela glazbeno-scenska tura HKD-om za najmlađe je završila radionicama u prostoru Galerije Kortil, gdje je u večeranjim satima otvorena izložba pet finalnih radova s nedavno završenog natječaja za vizualni identitet te ustanove. Odluka HKD-a da na jedan dan širom otvori svoja vrata i otkrije ono što je inače skriveno od pogleda javnosti prema ocjeni posjetitelja pun je pogodak, jer kako su istaknuli Ivana Vidušin i Josip Mičetić radi se o dobroj ideji koju bi trebalo ponoviti.– Došla sam s nećacima i njima je bilo jako zabavno i lijepo. Vođena tura je dinamična, prilagođena djeci i takvih bi sadržaja trebalo biti više, poručila je Ivana.