Javnozdravstvena akcija

Dan crvenih haljina u Rijeci: Žene koje su preživjele moždani i srčani udar iznose svoja iskustva

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U sklopu edukativno-zdravstvene akcije u petak u 17 sati u Guvernerovoj palači održat će se panel raspravaS ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena i o borbi protiv srčanih bolesti, koji su jedan od vodećih uzroka smrtnosti, u sjedištu Primorsko-goranske županije najavljen je Svjetski dan crvenih haljina, zdravstveno-edukativna akcija koja se u našoj županiji obilježava pod nazivom “Danas nosim crveno”, petu godinu zaredom.


Prepoznati simptome


Zamjenica župana Marina Medarić istaknula je da je akcija Dan crvenih haljina krenula iz SAD-a, zatim je s time započeo PGŽ, u prvom redu Nastavni zavod za javno zdravstvno PGŽ-a i KBC Rijeka, a kasnije je to preuzeto na nacionalnoj razini.

Prema riječima ravnatelja KBC-a Rijeka izv. prof. dr. sc. Alena Ružića vodeći uzrok smrti kod žena su, uz karcinom i moždani udar, i kardiovaskularne bolesti, pa tako svaka sedma žene umre od karcinoma dojke, no svaka druga od bolesti srca i krvnih žila, što je razlog za dodatne napore i u tome području.


Što se tiče moždanog udara, govori, KBC, odnosno Klinika za neurologiju provodi već niz godina intenzivne aktivnosti te upire sve svoje snage u najvažnije segmente kliničkog rada.


– Ono što bih ja želio naglasiti jest važnost ranog prepoznavanja simptoma, jer imamo najsuvremenije metode liječenja. Ishodi su i kod moždanog i kod srčanog udara u pravilu ovisni o prepoznavanju i o brzini dolaska kod samog liječnika.


Što se tiče srca, kao kardiolog mogu reći da i tu imamo situaciju netipičnih kliničkih slika, kasnog prepoznavanja te činjenicu da je žensko srce, ako se na njega fokusiramo, prema funkcioniranju bitno drukčije od muškog.


I sam infarkt je u tom smislu bitno drukčiji nego kod muškaraca, pa često imamo probleme mikrocirkulacije, a i rizični profil koji vrijedi za sve osobe, i muške i ženske, što se tiče ženskog spola, naglašava neke dodatne bolesti, autoimune, no i stres i anksioznost kao rizike današnjice.


I u tom smislu, ruku pod ruku, činimo sve da bismo što ranije prepoznali i srčani i moždani udar, te spriječili razvoj invaliditeta i druge neželjene posljedice, pojašnjava Ružić te najavljuje skoro otvaranje posebne operacijske dvorane namijenjene isključivo moždanim udarima, što biti značajan napredak i iskorak u području jednog od vodećih uzroka smrti – moždanog udara.


Važna i edukacija


Prema riječima pročelnice Klinike za neurologiju doc. dr. sc. Vladimire Vuletić moždani se udar često podcjenjivao, pa se nisu prepoznavali njegovi rani znakovi, no ishodi su danas, s novim neurointervencijama, napominje, bitno drukčiji.– Danas imamo pacijente koji se dižu iz kreveta nakon samo dva dana i vraćaju se na posao. Znači ono što je bitno, to je edukacija, jer se osamdeset posto moždanih udara može prevenirati, zatim je bitno voditi računa o rizičnim faktorima, a treće, važna je činjenica da se danas može puno napraviti glede moždanih udara.


Naime, za vrijeme mojeg studija učili su nas da jedna trećina ljudi s moždanim udarom umire, jedna trećina je ovisna o nečijoj pomoći, a jedna trećina može funkcionirati samostalno, no danas svjedočimo tome da sedamdeset do osamdeset posto onih koji su došli na vrijeme, za mehaničke trombektomije, se diže iz kreveta i funkcionira normalno, što znači da se mijenja cijela priča glede moždanog udara, a u tome je, dakako, pomogla i javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina koja je polučila puno uspjeha pa i žene sve više dolaze na vrijeme, ističe neurologinja.


Humanitarni događaj


Glasnogovornica Organizacijskog odbora Ermina Duraj najavila je humanitarni događaj koji će se održati u Guvernerovoj palači u petak u 17 sati, a svi će uzvanici ujedno sudjelovati u prikupljanju sredstava za kupovinu holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka te će zauzvrat dobiti poklon.


U sklopu te edukativno-zdravstvene akcije koja će nositi modni predznak crvene boje održat će se panel rasprava s ciljem informiranja o sprječavanju moždanog i srčanog udara, svoja iskustva podijelit će pacijentice koje su preživjele moždani i srčani udar, a očekuju nas i glazbeni nastupi.