Kanoćal

Damir Cupać: U ime Davora Štimca I Svetog Duha

Damir Cupać

Davor Štimac / Snimio Vedran KARUZA

Davor Štimac / Snimio Vedran KARUZA

Dakle, Davor Štimac je trenutno predstojnik Klinike za internu medicinu riječkog KBC-a, intenzivno se bavi političkom radom jer je na čelu Nezavisne liste Da štima svima i gradski je vijećnik, član je i radnih tijela Gradskog vijeća, sportski je radnik, bavi se znanstvenim radom, profesor je na fakulttu i još stigne za sitne pare pomagati zagrebačkim kolegama da bolje ustroje sustav u bolnici 


 


Prije nešto više od godinu dana održan je drugi krug izbora za gradonačelnika Rijeke i na njemu su autodestruktivni građani Rijeke propustili izabrati Davora Štimca za novog riječkog gradonačelnika. Propustili su povijesnu šansu dovesti na čelo Korza 16 čovjeka koji ima barem jednaku radnu energiju, ako ne i veću, od jednog Slavka Linića dok je ovaj kao gradonačelnik koračao riječkim Korzom. O kakvom se radnom elanu kod Štimca radi svjedoči kaznena prijava USKOK-u koju su, a kako je otkrio Jutarnji list, zaposlenici zagrebačke bolnice Sveti Duh podnijeli protiv ranateljice te ustanove Ane Marije Šimundić, predstojnika Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka prof.dr. Davora Štimca i pomoćnice ravnateljice KB-a Sveti Duh Suzanu Košćak za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Treba biti pošten i reći da svatko protiv svakoga može podnijeti kaznenu prijavu i da će se moguća kaznena odgovorost spomenutog trojca utvrđivati istražnim radnjama. Ali sadržaj kaznene prijave svjedoči o spomenutoj radnoj etici nesuđenog riječkog gradonačelnika Davora Štimca. Zaposlenici bolnice tvrde da je njihova ravnateljica dala posao izrade “izvješća o poslovnom savjetovanju” Štimcu, točnije njegovom privatnom obrtu NORAMED.
– Ravnateljica Šimundić na poticaj Davora Štimca iskoristila svoj položaj i na osnovu međusobnog dogovora omogućila mu stjecanje protupravne imovinske koristi tako što mu je kao fizičkoj osobi koja nije bila u poslovnoj vezi s KB “Sveti Duh” dopustila 19. travnja i 18. svibnja 2022. godine neograničen pristup prostorijama, opremi, evidencijama, medicinskim službama i osoblju KB “Sveti Duh” radi uvida u poslovanje u svrhu izrade “izvješća o poslovnom savjetovanju”, iako bolnica nije imala ugovorenu nabavu takve usluge niti je postojala objektivna potreba za njom jer prema čl. 7. i 19. Statuta ta bolnica je javna ustanova koju zastupa i predstavlja ravnatelj u čijoj je nadležnosti da organizira i vodi rad i poslovanje bolnice, nadzire primjenu propisa u poslovanju, predlaže Upravnom vijeću programe i planove razvoja bolnice i podnosi izvješća o financijskom i cjelokupnom poslovanju bolnice te izvješća o svim obračunima i održavanju bolnice i druga periodična izvješća, tvrde u kaznenoj prijavi zaposlenici zagrebačke bolnice. Aktualni riječki gradski vijećnik Štimac izradio je izvješće “Klinička bolnica Sveti Duh – tematski naglasci obavljenih konzultacija po mjesecima”, i nakon toga zaključio Ugovor o pružanju usluga savjetovanja u trajanju od jedne godine. Cijena za njegove usluge je 5.000 kuna mjesečno plus putni troškovi. Do sada je njegov obrt fakturirao tri računa zagrebačkoj bolnici pa mu je bolnica za savjetodavne usluge i putne troškove isplatila preko 16.000 kuna. Davor Štimac, skroman kakav jest, na upit kolega iz Jutarnjeg lista poručio je da nema ništa sporno u ugovoru koji je potpisan i da će se o svemu očitovati njegov odvjetnik.


Dakle, Davor Štimac je trenutno predstojnik Klinike za internu medicinu riječkog KBC-a, intenzivno se bavi političkom radom jer je na čelu Nezavisne liste Da štima svima i gradski je vijećnik, član je i radnih tijela Gradskog vijeća, sportski je radnik, bavi se znanstvenim radom, profesor je na fakulttu i još stigne za sitne pare pomagati zagrebačkim kolegama da bolje ustroje sustav u bolnici. I na taj način na njih prenese iskustvo upravljanja velikim zdravstvenim sustavom kao što je riječki KBC koji je prema njegovoj skromnoj ocjeni odradio kao jedan od najboljih ravnatelja u povijesti. On je tvrdio da je riječki KBC ostavio u velikom plusu i izvukao iz financijskih dubioza. Iako, istine radi valja reći da onaj HDZ-ovac koji trenutno vodi riječki KBC, dr. Alen Ružić, tvrdi da je rezultat njegovog poslovanja minus od preko 300 milijuna kuna.


Davor Štimac bio je jako ljut kada je otkriveno da je riječki gradonačelnik Marko Filipović angažirao kao savjetnika predsjednika primorsko-goranskog SDP-a Ivicu Lukanovića, a za što je plaćeno nešto manje od 30.000 kuna iz gradske kase. “Zar Grad Rijeka, pored više od 500 zaposlenika nema stručnih osoba, tijela ili odbora koji bi mogli odgovoriti potrebama poslova za koje je angažiran gospodin Lukanović”, bio je kritičan Štimac. To je bilo u veljači ove godine. Da bi nekoliko mjeseci kasnije on savjetovao kolege iz zagrebačke bolnice. S tim da to nije isto jer slučaj Lukanović svjedoči o nemoralu i pokvarenosti riječke gradske vlasti, a slučaj zagrebačke bolnice svjedoči o nevjerojatnom radnom elanu i profesionalnim sposobnostima Davora Štimca. I podsjeća na tragičnu činjenicu propuštanja povijesne šanse da se takav talent izabere za riječkoga gradonačelnika.