Kanoćal

Damir Cupać: Desnica zaobilazno juriša na Rijeku

Damir Cupać

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Prvi krug izbora pokazat će djelomično u kojem smjeru Rijeka ide, a drugi krug će otkriti dobivamo li samo novoga gradonačelnika ili dobivamo i novu političku paradigmu koja će biti smještena na desnoj strani političkog spektraOdlazak Vojka Obersnela u političku mirovinu bio je vrlo inspirativan kada je riječ o broju onih koji misle da će ga naslijediti.


U jednom trenutku bilo je 14 kandidata, ali nakon što je kandidature trebalo verificirati s 1.500 potpisa birača, izborno povjerenstvo objavilo je 11 pretendenata na riječko prijestolje. Isto toliko je i lista za Gradsko vijeće.


Iako u pravilu izbori za gradonačelnika bace u sjenu izbore za riječko predstavničko tijelo, izbori za Gradsko vijeće izuzetno su bitni jer bez obzira na velike ovlasti gradonačelnika Gradsko vijeće ima kontrolne mehanizme koji su slabi, ali mogu i te kako zagorčati život izvršnoj vlasti.
Kada je riječ o izborima u Rijeci, sigurne su samo dvije stvari – da će novi riječki gradonačelnik biti izabran u drugom krugu i da će doći do stranačke fragmentacije u Gradskom vijeću, odnosno da će se dogoditi nešto slično kao prije četiri godine, kada je SDP prvi put izgubio većinu pa su bili potrebni mjeseci da se politička situacija stabilizira i da nad Rijekom prestane visjeti opasnost ponovljenih izbora.


Sve do sada objavljene ankete upućuju na to da će u drugi krug sigurno ući kandidat SDP-a za gradonačelnika Marko Filipović i prvi čovjek nezavisne liste Da štima grad Davor Štimac. No, stvari se mogu promijeniti budući da su Štimcu jako blizu kandidat PGS-a za gradonačelnika Nikola Ivaniš, a nije daleko ni kandidat HDZ-a Josip Ostrogović. Tijekom višemjesečne kampanje iz utrke za drugi krug, barem prema anketama, ispao je Marin Miletić.


Koliko god su bitne ankete kada je riječ o favoritima za ulazak u drugi krug, toliko su još bitnije projekcije mogućih dvoboja u drugom krugu. Te podatke vjerojatno najpomnije iščitavaju Marko Filipović i SDP. Jer, nije samo u pitanju kontinuitet socijaldemokracije u Rijeci, već je u pitanju i kredibilitet Peđe Grbina kao prvog čovjeka SDP-a kojemu će se stolica opasno zaljuljati izgubi li Rijeku.


Upravo projekcije drugog kruga i preferencije birača otkrivaju ono što neki od kandidata pokušavaju zamotati u priču da pripadaju građanskoj opciji, kao da drugi kandidati pripadaju seljačkoj opciji.


Filipović je na nekih 24 posto potpore u prvom krugu, a usporedbe radi Vojko Obersnel je prije četiri godine u prvom krugu dobio oko 40 posto glasova. U slučaju da se sučeli s Davorom Štimcem tijesno pobjeđuje, a s obzirom na statističku pogrešku, moguće je i obratno, odnosno Štimčeva pobjeda.


Nema nikakve sumnje tko će podržati u drugom krugu Filipovića – to su birači ljevice i lijevog centra i možda dio birača centra. Kao što nema nikakve sumnje tko bi podržao Štimca koji se ne želi nikako izjašnjavati o svjetonazorskim pitanjima, ali njegovu ideološku poziciju uz zagrebačke savjetnike kojima se okružio birači i te kako prepoznaju pa bi ga podržali oni koji su u centru, ali je i te kako prihvatljiv biračima koji podržavaju desni centar (HDZ), ali i biračima krajnje desnice.


Jednako tako, i te kako je zamislivo da lista Da štima grad koja ima manju podršku od samog Štimca, za većinu mora koalirati. A tko su mogući partneri, opet su u igri HDZ, ali i Most i te kako, jer čovjek koji je osmislio koncept Mosta savjetuje Davora Štimca u ovoj kampanji.


Što se tiče ostalih duela u drugom krugu, Filipović lagano pobjeđuje Ostrogovića kao kandidata HDZ-a i Miletića kandidata Mosta, a tijesno Ivaniša.


Očito je da taktika neizjašnjavanja Davora Štimca o svjetonazorskim pitanjima daje rezultate. Riječ je o Mostovom receptu koji dobro prolazi, iako je riječ o desnoj stranci. Dodatni poticaj uspjehu bivšega ravnatelja riječkoga KBC-a su populističke priče o promjeni, mada nitko još nije čuo na koji način i kako će se promjene provesti.


Naime, Štimac obećava da će, iako konstatira da je proračun u problemima, svima dati više novca, iako je jasno da je teško očekivati povećanje proračunskih prihoda s obzirom na krizu zbog pandemije koronavirusa. Treba ponoviti i da je Štimac mjesecima, iako je sam to najavljivao, odbijao navesti tko su mu politički sponzori, a pitanje je bilo u potpunosti legitimno jer je svima bilo vidljivo da vodi skupu i raskošnu kampanju.


Prvi krug izbora pokazat će djelomično u kojem smjeru Rijeka ide, a drugi krug će otkriti dobivamo li samo novoga gradonačelnika ili dobivamo i novu političku paradigmu koja će biti smještena na desnoj strani političkog spektra. Ako pobijedi Štimac. Jer Miletić i Ostrogović teško da mogu u drugi krug.