Mrtvaška

Da štima svima i AM: Župan Komadina mora smijeniti Filipa Baliju

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Pokušava nas se prevariti, kao i europska tijela, a sve kako bi se došlo do europskog novca, tvrdi predstavnik MO-a Ilovik Ladislav RadoslovićŽupanijska vijećnica Iva Rinčić (Da štima svima) i županijski vijećnik Vjekoslav Rubeša (AM) zatražili su od župana Zlatka Komadine da smijeni ravnatelja Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filipa Baliju zbog obmanjivanja u vezi s neuspješnom realizacijom projekta izgradnje luke Mrtvaška koji je vrijedan oko 80 milijuna kuna.


Rinčić i Rubeša upozorili su da kao gradski vijećnici ne mogu dobiti kvalitetne odgovore u vezi s izmjenama projekta, a koje su određene zaključcima Županijske skupštine.


Noćna mora


– Ovaj projekt trebao je olakšati život Ilovčanima, a pretvorio im ga je u noćnu moru. Oni su državnom linijom 311 koja je sada izmještena stizali do Lošinja za 10 minuta. Sada državna linija ide u Mali Lošinj, a što je višestruko duže, a zbog vremenskih uvjeta vrlo često i nemoguće.
Mještani Ilovika upozoravali su na sve nelogičnosti projekta koji im zagorčava, a ne olakšava život, ali naišli su na ignoriranje svih nadležnih tijela, od Županijske lučke uprave, preko Primorsko-goranske županije do resornog ministarstva.


Puno je nelogičnosti i nezakonitosti, a valja naglasiti da su europska sredstva dobivena na temelju postojeće linije koja je izmještena. Trenutno izgleda da je projekt osmišljen samo kako bi se povukla europska sredstva i nešto gradilo.


Za izradu projekta nije bilo javnog natječaja, a projektant obavlja i nadzor. Građevinska dozvola izdana je za rekonstrukciju luke, a u stvari se radi o realizaciji višestruko većeg projekta. Očito je zatražena dozvola za rekonstrukciju jer nema urbanističkog plana.


Zbog svega je podnesena prijava OLAF-u. Što se tiče nas, nastojat ćemo još jednom aktualizirati cijelu priču na Županijskoj skupštini, izjavio je Rubeša.


Nema radova


Rinčić je dodala da je nepojmljivo da županijski vijećnici ne mogu dobiti na uvid izmijenjenu građevinsku dozvolu ako ona postoji.


– Umjesto relevantnih informacija, nas zamjenica župana Marina Medarić, a i pročelnica Nada Milošević, obmanjuju.


Mi ne dobivamo nikakvu informaciju, a javnost se obmanjuje. Osim toga, zbog svega što je do sada pogrešno učinjeno, tražimo da župan Zlatko Komadina smijeni Filipa Baliju kao odgovornu osobu, poručila je Rinčić.


Predstavnik Mjesnog odbora Ilovik Ladislav Radoslović pojasnio je da je trenutno stanje na terenu takvo da radova nema, nije formirano gradilište, stanovnici Ilovika nemaju javnu liniju jer je ona izmještena i ne koristi se, a oni svojim plovilima odlaze s Ilovika do Mrtvaške i obratno.


Cilj EU novac


– Nitko od nas nije dobio na uvid izmijenjeni projekt, iako investitor tvrdi da on postoji, a to tvrde i predstavnici PGŽ-a. Cijelu stvar prijavili smo OLAF-u još u rujnu prošle godine i u njoj smo upozorili na niz nezakonitosti.


Pokušava nas se prevariti, kao i europska tijela, a sve kako bi se došlo do europskog novca. Uvjereni smo u pravosudni epilog jer je otvorena istraga. Što se tiče izvođača radova, on može od PGŽ-a potraživati 17 milijuna kuna penala, a ako se zaustave radovi, to će se na kraju i platiti iz županijskog proračuna.


Dakle, stanje stvari je trenutno takvo da brodske linije na osnovi kojih su povučena europska sredstva nema, mještani Ilovika nemaju brodsku liniju do Mrtvaške, radova nema, cijela priča mogla bi dobiti sudski epilog, a u konačnici i županijski proračun bi mogao biti oštećen. To je sramota, zaključio je Radoslović.