Prometni projekt na Grobniku

Čvor Soboli Jelenju donosi direktan spoj na autocestu i rasterećuje promet u Čavlima

Sanja Gašpert

Mjesto na autocesti Rijeka - Zagreb gdje bi se mogao graditi čvor Soboli / Snimio Sergej DRECHSLER

Mjesto na autocesti Rijeka - Zagreb gdje bi se mogao graditi čvor Soboli / Snimio Sergej DRECHSLER

Otvaranjem čvora Soboli riješila bi se dugogodišnja problematika pojačanog prometa kroz centar Čavala. Razlog gužvi je taj što putnici s područja Jelenja u najvećem broju koriste upravo ovaj put prema Rijeci, a eskaliralo je nakon urušavanja ceste u Grohovu, za koju se ne očekuje tako brza sanacijaČAVLE/JELENJE – Primorsko-goranska županija prihvatila je inicijativu dviju grobničkih općina – Čavala i Jelenja vezanu za izgradnju čvora Soboli te će se ići s inicijativom prema Hrvatskim autocestama da uvrste ovaj projekt u svoj program građenja i održavanja javnih cesta. Kako kaže župan Zlatko Komadina, izgradnjom čvora Soboli mještani Jelenja dobili bi direktan izlaz na autocestu te bi se rasteretio centar Općine Čavle koji je sada jedini cestovni put iz Jelenja prema Rijeci.


Prostorni planovi


Uređenjem ovog čvora mještani jelenjske općine s obilaznice bi direktno ulazili u svoje područje, odnosno, ne bi se s obilaznice »skidali« u Čavlima, kaže Komadina.


Općine Čavle i Jelenje krenule su u izmjene prostornih planova, a paralelno je izrađena i prostorno-prometna studija povezivanja Čavala i Jelenja, kojoj je osnovni cilj bio definirati trase cesta za spoj na buduću autocestu Permani – Grobničko polje. Studija je prezentirana općinskim načelnicima i vijećima obiju općina i između svih tema upravo čvor Soboli prepoznat je kao točka koju treba prvu rješavati.
– Otvaranjem čvora Soboli rješava se dugogodišnja problematika pojačanog prometa kroz sam centar Čavala, pogotovo u vrijeme odlaska i povratka s posla. Razlog gužvi je taj što putnici iz susjedne općine Jelenje u najvećem broju koriste upravo ovaj put prema Rijeci, a eskaliralo je nakon urušavanja ceste u Grohovu, za koju se ne očekuje tako brza sanacija. Drugi mogući put je preko Trnovice ili pak uključivanjem na autocestu na Kikovici, što nikako nisu dobre allternative. Vjerujemo da ako postoji politička volja, što s naše strane apsolutno postoji, postoji i načina da se ovaj projekt stavi u plan izgradnje u bližoj budućnosti, s obzirom na to da on na najjednostavniji i najbrži način može riješiti problem gužvi iz Jelenja preko Čavala, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Dodaje kako osim toga i naselje Soboli dobiva bolju prometnu povezanost, što će, kaže, dodatno pridonijeti razvoju tog dijela općine.


Simulacija izgleda budućega čvora Soboli / Snimio Sergej DRECHSLER

Simulacija izgleda budućega čvora Soboli / Snimio Sergej DRECHSLER


 


– Inicijativu upućujemo prema Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka – Zagreb. Osim čvora Soboli morat će se potegnuti i pitanje čvora Orehovica, kao i rješavanje županijske ceste od Jezera prema Sobolima, tek tada možemo govoriti o kvalitetnom i dugoročno dobrom prometnom rješenju, smatra Cvitan Polić.


Načelnik susjedne Općine Jelenje Robert Marčelja smatra kako je nova prometna povezanost preko čvora Soboli svakako projekt od velikog značaja za jelenjski kraj.


– Krenuli smo s tom inicijativom zajednički s Općinom Čavle prema Primorsko-goranskoj županiji kako bi ideju pretočili u stvarnost. Drago nam je da je inicijativa prihvaćena i odmah se krenulo u iduću fazu, što je veoma bitno kako ne bi ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Bolja prometna povezanost znači kvalitetniji komunalni standard za naše mještane i razvoj gospodarstva na našem području, kaže Marčelja, dodajući kako se upravo nakon prezentacije projekta u Općinu Jelenje javilo nekoliko investitora koji bi došli razgledati zemljište u poslovnoj zoni Podhum.


Pomak na bolje


– U ovom mandatnom razdoblju poduzetničku zonu Astra u Dražicama stavili smo u stopostotnu funkciju, a s ovim projektom izgradnje čvora Soboli svakako bi olakšali napuniti kapacitete i zemljišta u zoni u Podhumu. Radi se, naravno, o dugoročnom projektu na kojemu će se sigurno raditi idućih nekoliko godina. Svaki pomak na bolje je dobrodošao, ističe Marčelja, napominjući kako je pokretač razvoja neke općine, grada ili županije dobra prometna povezanost i gospodarska djelatnost. Ona nosi proračunsku sliku, zapošljava nove ljude. Ali, da bi tome bilo tako, gospodarstvu na toj razini treba samo pružiti priliku. Tim projektom idemo ispravnim putem, zaključuje Marčelja.