Žujina kampanja

»Čuvaj, pazi, ne bacaj!«: Volonteri očistili gotovo 40 kubika otpada na Kvarneru

Kristina Tijan

Volonteri Udruge Žmergo iz Opatije, eRIpio iz Rijeke i Zagrebačke pivovare tijekom protekla dva vikenda satima su zbrinjavali velike količine starog željeza, automobilskih guma, odbačene plastike i drugog otpada.Gotovo 40 kubika otpada uklonjeno je u protekla dva tjedna s ilegalnih deponija na području Primorsko-goranske županije u sklopu nagrađivane Žujine kampanje »Čuvaj, pazi, ne bacaj!«. Volonteri Udruge Žmergo koja djeluje na području Opatije, udruge eRIpio iz Rijeke, internog kluba volontera Zagrebačke pivovare Pivovarci te predstavnici partnera projekta PIK Vrbovca i PEVEX-a usprkos visokim ljetnim temperaturama svoje su vikende proveli čisteći otpad iz prirode.


Drago nam je da smo mogli ekološki doprinijeti našoj lokalnoj zajednici i prirodi, Udruga je uvijek spremna za ovakve akcije i pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u sličnim akcijama, istaknuo je Siniša Badovinac, predstavnik udruge eRIpio koja je sudjelovala u akciji na području općine Čavle.

Područje u okolici Opatije čistili su, osim Pivovaraca i volontera udruge Žmergo, brojni drugi mještani, članovi Crvenog križa, lokalni vatrogasci te turisti. Drago mi je što se i ove godine na akciju čišćenja odazvao velik broj volontera, ali nažalost otpada je i dalje puno. I novog i starog. Kad kažem starog mislim na otpad koji stoji u prirodi i po 30 ili 50 godina. Ljudi koji tako bacaju otpad u prirodu već imaju ‘svoja’ mjesta na koja se stalno vraćaju, komentirala je Helena Traub iz udruge Žmergo i istaknula kako se nada da će se uskoro pronaći neko sustavno rješenje ovog velikog problema koji šteti prirodi, a time i nama ljudima.


Volonterski tim je, osim ovih akcija čišćenja u Primorsko-goranskoj županiji, do sada realizirao još dvije, na području Dugog Rata i u luci Krilo u Splitu te u Suknovcima kod Knina, a u planu su Osijek, Slavonski Brod, Split, Duga Resa i zagrebački Jarun. U akcijama čišćenja sudjeluju članovi udruga i klubova Zeleni Osijek, Vodomar iz Duge Rese, Žmergo iz Opatije, eRIpio iz Rijeke, KRKA Knin, KPA Iglun iz Jesenica, KPA Marsonia iz Slavonskog Broda te zagrebačke udruge DPS Zagreb i Roniti se mora, uz interni klub volontera Zagrebačke pivovare Pivovarci i partnere PIK Vrbovec i Pevex.


Više informacija o kampanji dostupno je na webu https://cuvajpazi.ozujsko.com.