POSLJEDICE ZAGAĐENJA

Curenje nafte: HEP će platiti čišćenje plaža u Kostreni i na Liburniji. Cifra je trenutno 2 milijuna eura

Marinko Glavan

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Troškovi čišćenja mogli bi biti i veći jer sanacija na dijelu plaža još nije ni počelaRIJEKA – Hrvatska elektroprivreda (HEP) platit će sve troškove čišćenja obale zagađene nakon incidenta u kojemu je zasad još uvijek nepoznata količina mazuta, u studenom prošle godine, iscurila u more iz Termoelektrane Rijeka, onečistivši plaže na potezu od Kostrene, preko dijelova Liburnije, sve do Ližnjana u Istri, potvrdili su na jučerašnjoj sjednici Županijskog operativnog centra za intervencije prilikom iznenadnih onečišćenja mora (ŽOC) zapovjednik ŽOC-a, riječki lučki kapetan Darko Glažar i tajnik ŽOC-a Zdravko Lisac.


Glažar je, na pitanje novinara, potvrdio da je DORH utvrdio elemente prekršajne i kaznene odgovornosti za ovaj incident, ali o mogućim sankcijama prema odgovornima nije želio nagađati, kazavši kako je to u domeni rada DORH-a i pravosuđa.


Otišlo sve do Istre


Istaknuli su kako je s HEP-om sklopljen sporazum o naknadi štete kojim će državna tvrtka platiti kompletan trošak sanacije onečišćene obale, a taj se trošak zasad procjenjuje na najmanje dva milijuna eura, iako bi, prema njihovim riječima, mogao biti i znatno veći jer sanacija još nije započela na svim onečišćenim plažama pa će se naknadno utvrditi koliki su na njima razmjeri onečišćenja.
Glažar je kazao kako je na većini plaža u Kostreni koje su bile najpogođenije onečišćenjem već završena ili je pri kraju sanacija koja je u nekim slučajevima uključivala i iskop šljunčanog materijala te zamjenu novim.


– Ako idemo od zapada prema istoku, plaža Spužvina je kompletno očišćena i na njoj je nadomješten iskopani šljunak. Tu je Podražica, Nova Voda i sve do Perila koje je najviše bilo zagađeno.


Na svim tim plažama je iskopan onečišćeni šljunak, a za koji dan će biti zamijenjen novim šljunkom istovrsne kvalitete, rekao je Glažar, potvrdivši, nakon novinarskog pitanja, da su provedene analize onečišćenja na Liburniji i u Istri pokazale da se i tamo radi o mazutu koji je iscurio iz TE-a Rijeka.


– HEP bi i tamo trebao platiti potpunu sanaciju svih onečišćenja, rekao je Glažar.Perovićeva vala


Lisac je dodao kako je incident u TE-u Rijeka jedno od najvećih onečišćenja mora i obale s kojom se Županijski operativni centar susreo u svom dosadašnjem radu.


– Sanacija još traje i ne možemo sa sigurnošću reći kada će završiti. Riječ je o velikom području, a incident je posebno neugodan jer je zagađenje zabilježeno na našim najvrednijim plažama Liburnije i Kostrene. Onečišćenje je duboko penetriralo u šljunak pa je na gotovo svim plažama u Kostreni trebalo iskopati onečišćeni šljunak. Imamo jednu manju plažu, Perovićevu valu koja je nedostupna mehanizaciji s kopna pa se na njoj šljunak mora ručno iskapati, što traje vrlo dugo, rekao je Lisac.


Iscurilo pet tona ugljikovodika

Novinare je zanimalo je li utvrđena količina ulja koje je iz TE-a Rijeka isteklo u more jer je iz HEP-a prvobitno bilo rečeno kako je iscurilo svega oko 700 litara, što se ne čini vjerojatnim, s obzirom na razmjere onečišćenja u danima nakon incidenta.


– To su bile prve informacije koje su se naknadnom analizom korigirale, tako da sada procjenjujemo kako je iscurilo pet tona ugljikovodika. Moguće da je količina bila i veća, jer je bila riječ o nekontroliranom istjecanju za koje ne znamo ni koliko je dugo trajalo. Posljedice su složene, a njihovo otklanjanje zahtjevno, ali mogu reći da smo sve ove godine sustavno ulagali u razvoj operativnog sustava u slučaju onečišćenja, a ovo je, na neki način, potvrda ispravnosti tih ulaganja i da smo, koliko možemo biti, spremni za suočavanje s ovakvim situacijama i da smo odgovorili na ovaj veliki izazov, rekao je Lisac.