140. GODIŠNJICA

Crveni križ je uvijek tamo gdje čovjeku treba pomoći

Sanja Gašpert

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Grad Rijeka i Crveni križ oduvijek imaju odličnu suradnju, između ostalog u programu pučke kuhinje, ali i dobrovoljnom davalaštvu krvi, kazao je riječki gradonačelnik Marko FilipovićRIJEKA – Uvijek se odazovem pozivima Crvenog križa kada sam u mogućnosti. Ja sam bio aktivist Crvenog križa još i prije nego sam se počeo baviti politikom, jer je to organizacija koja je uvijek tamo gdje je i kada je čovjeku najpotrebnije, kada mu nitko drugi ne može pomoći. Crveni križ bio je s ljudima i u najtežim ratnim uvjetima, kazao je to bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić za svoga jučerašnjeg posjeta Domu Crvenog križa Rijeka, gdje je sudjelovao u radu sjednice Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.


Sjednica je okupila brojne goste, predstavnike Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Hrvatskog Crvenog križa, kao i općina i gradova riječkog prstena, na čijem je prostoru Crveni križ vrlo aktivan.


Poplave i potresi


Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut čestitao je 140. godišnjicu riječkog Crvenog križa te istaknuo kako Županija oduvijek podržava rad i djelovanje Crvenog križa kao organizacije koja pomaže najpotrebitijima, ljudima u nevolji, kao što je to bio slučaj za vrijeme poplave u Gunji i potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Programske aktivnosti Crvenog križa podržava i Grad Rijeka, koji s riječkim Crvenim križom ima odličnu suradnju.


– Crveni križ udruga je civilnog društva značajna za cijeli grad. Grad Rijeka i Crveni križ oduvijek imaju odličnu suradnju, posebice u posljednje vrijeme otkako je ravnateljica Petra Šuljić, a ta se suradnja, između ostalog, ogleda u programu pučke kuhinje, ali i dobrovoljnom davalaštvu krvi, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.


Predsjednica riječkog Crvenog križa Kim Anić osvrnula se na dobrovoljno davalaštvo krvi, posebice zbog značaja i važnosti krvi kao nezamjenjivog lijeka.


Apeli za krvi


– Posljednjih dana imali smo dva apela za krvlju, jer je smanjen broj darivanja, a potrebe su povratkom bolnica u uobičajeni ritam sve veće. Međutim, moram istaknuti kako niti za vrijeme lockdowna nismo prestali s akcijama darivanja krvi, pa smo čak, radi sigurnosti darivatelja, akcije s Kliničkog zavoda za transfuziologiju privremeno premjestili na Kampus na Trsat. Trudimo se da do nestašice krvi ne dođe, ali krvi uvijek treba i pozivamo sve darivatelje, kao i one koji će to tek postati, da se odazovu akcijama, bilo u bolnici ili na terenu, kazala je Anić.


Povodom 140. godišnjice djelovanja, riječki Crveni križ uskoro će u samom centru Rijeke otvoriti novi Centar za darivatelje krvi.


– Bit će to centar u centru koji će imati i kutak za djecu darivatelja krvi, u kojem će se oni moći bezbrižno igrati dok njihovi roditelji daruju krv, a ujedno će na licu mjesta imati prilike upoznati se s humanošću. Centar će biti otvoren u zgradi u kojoj djeluje riječki Crveni križ, na Trgu riječke rezolucije, na trećem katu, istaknula je ravnateljica Crvenog križa Rijeka Petra Šuljić.