Marišćina i Kaštijun

Članovi KES-a Marišćina na sastanku s ministrom Ćorićem. “Imamo pravo na zdrav život”

Biljana Savić

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELLVIŠKOVO – U ime mještana Marčelja i Medulina Udruga „Krizni eko stožer Marišćina“ i građanska inicijativa „Čist zrak, duga ljubav“ (Kaštijun) danas će održati zajednički sastanak s Ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem. Sastat će se u prostorijama ministarstva na inicijativu dviju udruga, kako bi, najavili su, ministra podsjetili na katastrofalno stanje prvih dvju centara za gospodarenje otpadom, ŽCGO Kaštijun i ŽCGO Marišćina.


– U 30 minuta, koliko nam je Ministar odlučio posvetiti, planiramo ponoviti kako izgleda naša svakodnevica i da nećemo odustati od naših zahtjeva da nam se vrati Ustavom zajamčeno pravo na zdravi život. Ministru ćemo predati tri zahtjeve da hitno zatvori ŽCGO Kaštijun i ŽCGO Marišćina sve dok se ne riješi smrad koji se svakodnevno širi iz ova dva centra i truje naše sumještane. Ne prihvaćamo opravdanja da je smrad unutar „dozvoljenih graničnih vrijednosti“. Za nas, granica smrada otrovnih plinova koji se šire iz ova dva primitivna deponija može biti jedno nula!


Zahtijevamo da ministar poštuje članak 70. Ustava RH i osigura nam pravo na zdravi život. Zahtijevamo da ministar poštuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom, te Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom i osigura da gradovi i općine u Hrvatskoj donesu zakonite Odluke o gospodarenju otpadom, s jasnom namjerom odvojenog prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada, jer smo svjedoci da jedinice lokalne samouprave u Istarskoj i Primorko goranskoj županiji namjerno krše Zakon donoseći Odluke u kojima se biorazgradivi komunalni otpad sakuplja zajedno s miješanim komunalnim otpadom, a sve kako bi sačuvali ova dva propala projekta.
ŽCGO Marišćina i ŽCGO Kaštijun tehnološki nisu funkcionalni ukoliko u njih ne dolazi biorazgradivi komunalni otpad, a to je upravo ono što smrdi i što hitno, zbog zdravlja nas mještana, treba nestati iz ova dva centra, poručili su jutros iz Udruga i dodali da će od ministra zahtijevati da spriječi da kazne EU, koje, kazali su, slijede Hrvatskoj zbog loše politike gospodarenja otpadom i neodvajanja 50 posto otpada do kraja 2020. godine, ne postanu kazne za građane.


– Građani nisu krivi za nemar, nerad i lošu politiku gospodarenja otpadom. Krivci za ovako loše stanje su Ministarstvo, gradovi i općine i oni su ti koji kazne trebaju platiti, a ne mi građani kroz povećane račune za odvoz i zbrinjavanje otpada, poručuju iz udruga.