Stiže pošiljka

Cijepljenje protiv gripe ipak će biti besplatno za sve u PGŽ, interes je ogroman

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Već od druge pošiljke cjepiva koja se od ovog tjedna distribuira liječnicima obiteljske medicine, vjerojatno će se preostalim dozama moći cijepiti i ostali, "nerizični" građaniU sjeni pandemije COVID-19 i cijepljenja protiv koronavirusa, u ordinacijama liječnika obiteljske medicine od konca listopada odvija se i kampanja cijepljenja protiv gripe za koju Hrvatska raspolaže sa 650 tisuća doza četverovalentnog cjepiva.


Iako je gripa prošle sezone praktički izostala u cijelom svijetu, prvi slučajevi gripe ove godine na sjevernoj hemisferi, pa tako i u Hrvatskoj, počeli su se pojavljivati već koncem ljeta, a Hrvatska je dosad zabilježila oko 140 slučajeva gripe.


U Primorsko-goranskoj županiji zasad nisu potvrđeni slučajevi gripe, a početkom tjedna prema ordinacijama obiteljske medicine krenula je druga tranša cjepiva protiv gripe kojih je za našu županiju ove godine rezervirano oko 40 tisuća doza.


Dvije ljekarne
– Stigao nam je već drugi kontingent cjepiva protiv gripe i liječnici obiteljske medicine u ovom trenutku cijepe sve one skupine koje imaju pravo na besplatno cijepljenje. To su svi stariji od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima i zdravstveni radnici, a cijepljenje protiv gripe preporučuje se i osobama koje u svojoj obitelji imaju teško bolesne članove.


Kod nas još nisu zabilježeni slučajevi gripe, a oni se u pravilu počinju javljati koncem prosinca.


Ono što je u ovom trenutku bitno poručiti našim građanima jest da bi između cijepljenja protiv koronavirusa i cijepljenja protiv gripe, kao i obrnuto, trebalo proći 14 dana, kaže epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Danijela Lakošeljac.


Osobe koje se žele cijepiti protiv gripe, a nemaju pravo na besplatno cijepljenje, cjepivo zasad mogu kupiti u ljekarnama po cijeni od 108,5 kuna i cijepiti se kod liječnika obiteljske medicine ili određenim ljekarnama koje cijepe protiv gripe.


– Mi zasad ne cijepimo protiv gripe jer nismo prošli edukaciju i koliko mi je poznato, u PGŽ-u cijepe samo dvije ljekarne.


No, naručujemo cjepivo i interes je dosta velik, iako cjepiva primamo u ograničenim količinama te je ga je potrebno naručiti i pričekati određeno vrijeme da ono stigne, kaže Tatjana Smeraldo, vlasnica Ljekarne Smeraldo iz Kostrene.


Ipak, glavni epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević najavljuje mogućnost besplatnog cijepljenja protiv gripe za sve zainteresirane građane kad liječnici obiteljske medicine završe s cijepljenjem rizičnih skupina.


– Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, već od druge pošiljke cjepiva protiv gripe, koja se od ovog tjedna distribuira prema liječnicima obiteljske medicine, vjerojatno će se preostalim dozama moći cijepiti i ostali, »nerizični« građani.


O tome ćemo obavijestiti javnost, a očekujemo da će cijepljenje i za njih biti besplatno, ističe Rončević.


Postizanje imuniteta


Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a objašnjava da postizanje imuniteta nakon cijepljenja protiv gripe traje do tri tjedna za osobe koje se inače ne cijepe, a za one koji se cijepe ili su nedavno preboljeli gripu i kraće.


Rončević također pojašnjava da razmak između cijepljenja protiv koronavirusa i gripe od 14 dana nije preporučen zbog eventualnih nuspojava.


– Razmak se preporučuje zbog boljeg djelovanja cjepiva, no on nije obavezan i ništa se neće dogoditi osobi koja se cijepila u razmaku kraćem od dva tjedna, no preporuka je – ili se cijepiti istovremeno s oba cjepiva, ili pričekati 14 dana, tumači Rončević.


Interes za cijepljenje protiv gripe bio je u porastu i prije izbijanja pandemije COVID-19 koji je taj interes dodatno pojačao.


Stručnjaci ove godine očekuju da će pojavnost gripe biti nešto veća u odnosu na prošlu godinu, a već sad je u Hrvatskoj potvrđena prisutnost gripe tipa A.


– Cjepivo koje je trenutno na raspolaganju štiti protiv dva soja, tipa A i tipa B. Jedan soj tipa A već je potvrđen, a i općenito se tip A prvi pojavljuje u sezoni gripe, dok se prema njezinom kraju počinje pojavljivati i tip B, zaključuje Rončević.