Zavod za nefrologiju i dijalizu

ZAŠTITA UGROŽENIH Cijepljen 81 dijalizirani pacijent riječkog KBC-a

Edi Prodan

foto SERGEJ DRECHSLER

foto SERGEJ DRECHSLER

Svima je jasno kako je procjepljenje put prema normalizaciji stanja, a kad je riječ o dijaliziranim pacijentima, koji su čak četiri puta osjetljiviji od zdravog dijela populacije, ponosni smo na činjenicu kako im na taj način pružamo maksimalnu zaštitu, istaknuo je dr. Sanjin RačkiRIJEKA – U svega nekoliko sati nedjeljnog jutra Pfizerovim cjepivom cijepljeni su svi dijalizirani pacijenti Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC-a Rijeka. Riječ je o 81 pacijentu koji je želju za tom mjerom u bitki protiv zaraze koronavirusom i izrazio, odnosno o oko 60 posto dijaliziranih pacijenata o kojima skrbi riječki KBC.


– Ukupan broj dijaliziranih pacijenata na našem Odjelu je oko 140. Riječ je dominantno o pacijentima iz Primorsko-goranske županije, iz svih njezinih dijelova, a dio ih dolazi i iz susjedne Ličko-senjske županije, posebno s područja Senja. Danas, na godišnjicu početka pandemije na našim prostorima, svima je jasno kako je procjepljenje put prema normalizaciji stanja, a kad je riječ o dijaliziranim pacijentima, koji su čak četiri puta osjetljiviji od zdravog dijela populacije, ponosni smo na činjenicu kako im na taj način pružamo maksimalnu zaštitu, istaknuo je dr. Sanjin Rački, pročelnik Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega.
Posebno je iznimno uspješnom akcijom cijepljenja, brzinom i stručnošću kojom je to obavljeno bio zadovoljan dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.


Bolest stagnira


– Centralizirano cijepljenje kakvo smo proveli kod dijaliziranih pacijenata je najučinkovitije tako da smo zadovoljni kako je sve proteklo. Svakako, zahvalio bih ovom prigodom i kolegama iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kao i djelatnicima Doma zdravlja Rijeka koji su participirali u ovoj akciji. A ponosan sam i zbog toga što je u slučaju dijaliziranih pacijenata riječ o jednoj od skupina društva koja je zbog pandemije pretrpjela najveći teret socijalne izolacije, zaključio je ravnatelj dr. Ružić.

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 356 novih pacijenata zaraženih koronavirusom. Od pacijenata koji se liječe u bolnicama, 67 ih je na respiratoru. Do nedjelje su tako ukupno bile testirane 1.344.652 osobe, od toga 5.810 u posljednjem mjerenom razdoblju. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je u nedjelju bio ukupno 3.213 od kojih se 762 pacijenta nalaze na bolničkom liječenju. Ono što i dalje nikako ne dozvoljava opuštanje, misao kako smo se znatnije udaljili od opasnosti koje sa sobom donosi koronavirus jest činjenica da je u razdoblju između subote i nedjelje preminulo 15 osoba.


U nekoliko sati dobivena još jedna bitka protiv bolesti COVID-19 - dr. Sanjin Rački i dr. Alen Ružić / Snimio S. DRECHSLER

U nekoliko sati dobivena još jedna bitka protiv bolesti COVID-19 – dr. Sanjin Rački i dr. Alen Ružić / Snimio S. DRECHSLERS obzirom na to da se nalazimo u godini dana od izbijanja pandemije, tada zabilježene i na hrvatskim prostorima, do nedjelje su zabilježene 242.973 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.526 preminulo. Srećom, njih se 234.234 oporavilo, posebno veseli jer ipak sluti na popuštanje pritiska bolesti – 344 su ozdravila do nedjeljnog jutra. Broj je to skoro jednak onom novooboljelih tako da bolest stagnira, kao što se smanjuje i pritisak na javnozdravstveni sustav. U samoizolaciji je trenutačno 14.328 osoba.Boravak u KBC-u Rijeka prigodom cijepljenja dijaliziranih pacijenata iskoristili smo i za izjavu ravnatelja te ustanove, dr. Alena Ružića.


– Kad je riječ o KBC-u Rijeka, na liječenju su 24 pacijenta, dok je na respiratoru njih četvero. Broj je jednak onom u subotu tako da bismo mogli govoriti o stabilnom stanju bez porasta broja oboljelih. Nadamo se kako to vodi i u svojevrsnu stagnaciju pa i smanjenje broja oboljelih čemu svakako pomaže i sve veći broj cijepljenih, odnosno kao što smo mogli vidjeti i ovog nedjeljnog jutra, onih najranjivijih skupina društva kao što su to dijalizirani pacijenti, istaknuo je dr. Ružić.


Nered u Europi


Ono što se također može iščitati u godinu dana otkako je i Hrvatska poklekla pred koronom jest totalni nered po pitanju odnosa pojedinih država prema suzbijanju virusa. Kao što znamo, i to utemeljeno na smanjenju incidencije, kod nas se već danas znatnije ublažavaju mjere. Točnije, otvaraju se kafići, njihove terase i to s radnim vremenom do 22 sata što znači i velik uzdah olakšanja za veliku većinu stanovnika. S druge strane u nekim susjednim državama kao što su to BiH te Srbija broj zaraženih raste, ne dramatično, ali ipak znatno. U BiH je primjerice u dane vikenda bilježeno po 700 zaraženih, što je znatan porast koji otvara i strah od novih virusa na koje sasvim sigurno i ta država neće biti imuna. Češka se sudara s novim dramatičnim brojevima i dakako uvodi nove stroge mjere, jedan od čvršćih »lockdowna« u posljednjih godinu dana.


Napokon sigurniji život


Jako mi je drago da sam došao na red za cijepljenje. Sve je prošlo u najboljem redu, nadam se da nikakvih negativnih reakcija neće biti. Slično razmišljaju i svi dijalizirani pacijenti koji su se prije mene cijepili, nadam se da će nam život nakon ove zaštite biti sigurniji. Tim je riječima komentirao cijepljenje Karlo Hunček, 69-godišnji umirovljenik s Pehlina koji je dobar dio radnog vijeka proveo u danas nepostojećoj tvornici »Rikard Benčić«.


Stanje s cjepivima pomalo ide naprijed. Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti cjepivo tvrtke Johnson & Johnson početkom ožujka, nakon čega se očekuje njegova distibucija krajem ožujka ili početkom travnja, izjavila je jučer francuska ministirca industrije Agnes Pannier-Runacher.– To je jako dobra vijest jer ovo cjepivo zahtijeva samo jednu dozu, no moguće je da će biti potrebni pojačivači cjepiva, ali to još ne znamo, istaknula je. Sjedinjene Države u subotu su dale odobrenje jednodoznom cjepivu proizvođača Johnson & Johnson za osobe starije od 18 godina.


Globalno kliničko ispitivanje pokazalo je da je cjepivo Johnson & Johnsona učinkovito 66 posto u prevenciji različitih inačica koronavirusa. Imalo je 85-postotnu učinkovitost u zaštiti od teških slučajeva.


Nažalost, unatoč znatnom porastu broja cijepljenih, kraj pandemiji i svim njezinim mijenama kao da se ne nazire kraj.


I Češka se okreće Sputniku V


Češki premijer Andrej Babiš rekao je jučer da bi zemlja mogla početi koristiti rusko cjepivo Sputnik V čak i bez odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA). Prag je do subote navečer cijepio 649.868 osoba, većinu njih cjepivom Pfizera/BioNTecha. Češka također koristi i cjepiva Moderne i AstraZenece.
– Ne možemo čekati EMA-u s obzirom na to da Rusija nije zatražila odobrenje, rekao je Babiš CNN Prima Newsu. Rekao je da će biti dovoljno odobrenje češke agencije za lijekove, SUKL-a.
– SUKL mora pregledati dokumentaciju i ako je odobre, ministarstvo zdravstva mora izdati izuzeće, a onda, tko god je zainteresiran, može se cijepiti, rekao je.
Prag bi mogao slično postupiti s kineskim Sinopharmom, rekao je Babiš navodeći kao primjer Mađarsku i premijera Viktora Orbana, koji se cijepio kineskim cjepivom. (Hina)