Rijeka EPK 2020

Ciao, ciao, ciao: Rijeka se maratonskim programom oprostila od EPK-a, pogledajte kako je bilo

Davor Mandić

Foto: Rijeka 2020

Foto: Rijeka 2020

Ceremonija zatvaranja nije mogla biti drugačija nego epidemiološki korektna, što je značilo da na njoj, u prostoru Exportdrva na Delti, nije moglo biti običnog građanstva, već samo oni uključeni u programRIJEKA – Ciao, ciao, ciao! – uzvikivao je naslov manifestacije kojom se Rijeka 2020 službeno, ali i simbolički jučer oprostila od najdulje u povijesti titule Europske prijestolnice kulture. Kulturnu riječku godinu koja je postala godina i pol, a za mnoge je možda dobila i onu “pseću” protežnost, koju neki računaju puta sedam, tek ćemo analizirati i mjeriti joj učinke, no prvo nam se valja pozabaviti ceremonijom zatvaranja.


Nju su ravnopravno mogli pratiti i Riječani i svi koji to nisu. I to u punom smislu ravnopravno, jer općoj populaciji, građanstvu običnom, zbog epidemioloških mjera nije bilo dozvoljeno biti na mjestu događanja u prostoru Exportdrva na Delti, već su, kao i svi ostali na kugli zemaljskoj, program mogli pratiti na nekoliko različitih platformi. Svečanost je prenosio Kanal Ri, koji se po rasporedu uključio u 19.30 sati, a moglo ju se gledati i na YouTube kanalima Kanala Ri te mrežne stranice Rijeke 2020.


Protokol po pitanju epidemioloških mjera je u Exportdrvu bio ozbiljno promišljen i kompliciran, no na to nas je sve ova protekla, koronavirusna godina pripremila. A nije da su si organizatori olakšali; revijalni maratonski glazbeni nastup riječkih bendova bio je sve samo ne organizacijski mačji kašalj, kada uzmemo u obzir kompleksnost vremena u kojima živimo. U najavi događanja našlo se tako sedam različitih izvođača, ali i brojni govornici koji su zainteresiranoj publici zborili o svojim iskustvima u vezi s riječkim kulturnim prijestolništvom.


Foto galerija: EPK Ciao, ciao, ciao... Foto: Sergej Drechsler


Tematski razgovori
Lineup bendova, odnosno izvođača, uključivao je: The SIIDS, My Buddy Moose, Borisa Štoka, En Face, Grad, Nenu Belana & Fiumense te Let 3. A prostor između njih popunjavali su poznati riječki glasovi (možda samo malo manje poznatih stasova), radijski naši Dražen Zima i Lena Stojiljković. Oni su vodili tematske razgovore s akterima EPK projekta, organizatorima, umjetnicima, predstavnicima nekih partnerskih institucija i u tim razgovorima podsjećali publiku na ono što se radilo za vrijeme EPK-a.


Volontiranje u kulturi, Tobogan koji je izrastao u Dječju kuću, programi koji su aktivirali građanske inicijative, umjetnost koja je svoje mjesto našla u javnim prostorima na Kvarneru, Porto Etno festival, zgrade kulture izgrađene u sklopu EPK-a, edukativni programi… sve su to bile teme za razgovore, a bit će još i teme za analize koje će se tek načiniti.


Sve je počelo razgovorom Dražena Zime s direktoricom Rijeke 2020 Irenom Kregar Šegotom, koja je u kratkim crtama podsjetila koliko je ovo bila ne samo turbulentna godina nego i desetljeće. Godine 2013. Hrvatska je ušla u Europsku uniju, a 2020. iz nje je izašla Velika Britanija. Iste godine svijet je, a i Hrvatsku, pogodila strašna pandemija koronavirusa.


– Ali mi u Rijeci 2020 nismo stali, nismo odustali; proveli smo više od 600 programa, ostavit ćemo veliko nasljeđe. Pandemija je negativno utjecala na kreativni i kulturni sektor. Izvedbene umjetnosti su u kontekstu Rijeke EPK-a bile jako pogođene, ali na daskama HNK-a ipak smo vidjeli puno toga – rekla je Kregar Šegota, napomenuvši i da nikako nije gotovo s kulturom u Rijeci, dapače, ustanove nastavljaju i dalje raditi programe te je po njenu mišljenju iznimno važno da se zadrže stečeni i izgrađeni novi prostori.


Otvaranje i zatvaranje


Potom je slijedilo podsjećanje na slavne dane spektakularnog otvaranja Prijestolnice u riječkoj luci, a gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio nas je i na to da je samo mjesec dana nakon otvorenja počelo zatvaranje. Kulturni pročelnik Šarar podsjetio je pak na infrastrukturno nasljeđe EPK-a, ponajviše art-kvart Benčić, ali i na činjenicu da je u cijeli projekt ukupno utrošeno pola milijarde kuna.


Prije prvog benda, The SIIDS, još su volonterke na čelu s koordinatoricom Asjom Brusić podsjetile na svoj doprinos, da bi se nakon toga polako počela odmotavati četverosatna manifestacija redom glazbe, pa redom razgovora.


Foto galerija: EPK Ciao, ciao, ciao / Rijeka2020


Za mnoge iz Rijeke 2020 sinoćnja je manifestacija zatvaranja bila i zadnji radni dan u tome trgovačkom društvu osnovanom za provedbu projekta EPK-a, nakon kojega se dio njih vraća svojim prekarnim životima, još malo nesigurnijima u kontekstu pandemijskih događanja. No sinoćnja večer nije bila mjesto za razmišljanje o tome; valjalo je u fešti i druženju s kolegama zaključiti tu priču, a za promišljanje života i njegovih nesigurnosti ima i drugih dana.


Za one koji nisu sinoć gledali događanje uživo, a ovaj tekst ih je podsetio na to da je Rijeka bila Europska prijestolnica kulture, snimka događanja bit će emitirana na Trećem programu HTV-a na Praznik rada, 1. maja 2021. godine od 21 sat. Prije te snimke, pak, bit će od 20 sati emitirana i posebna emisija “EPK Rijeka 2020 – što nam je ostavila”.