ZAHTJEVNI RADOVI

Cesta Meja – Oštrovica za sav promet zatvorena od sutra pa sve do 15. lipnja. Ovo su obilazni pravci

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Obilazni pravci u oba smjera bit će trasom autoceste A6 (Oštrovica - Kikovica - Čavle - Orehovica) ili autocestom od Oštrovice, preko Čvora Čavle i industrijske zone Kukuljanovo do čvora Sveti Kuzam i dalje, autocestom A7 prema HreljinuRIJEKA – Dionica državne ceste DC501, od Oštrovice do Meje, od sutra, odnosno utorka 16. ožujka, ujutro u osam sati bit će zatvorena za sav promet, sve do 15. lipnja ove godine, objavljeno je iz Hrvatskih cesta.


Ova iznimno prometna dionica kojom dnevno, u prosjeku, prolazi više od tri tisuće vozila, a tijekom ljetnih mjeseci i više od sedam tisuća, bit će zatvorena zbog radova na rekonstrukciji kolnika u cijeloj duljini od 7,2 kilometra, između čvorova Oštrovica i Meja.


Veća sigurnost


Obilazni pravci u oba smjera za sva vozila bit će trasom autoceste A6 (Oštrovica – Kikovica – Čavle – Orehovica) ili autocestom od Oštrovice, preko Čvora Čavle i industrijske zone Kukuljanovo do čvora Sveti Kuzam i dalje, autocestom A7 prema Hreljinu. Za vrijeme trajanja privremene zabrane prometa, na prilazima dionici bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će vozače upućivati na obilazne pravce, a iz Hrvatskih cesta mole vozače za strpljenje i razumijevanje.
Radovi na rekonstrukciji ceste, ukupne vrijednosti 37,8 milijuna, započeli su u listopadu prošle godine, a prema ugovoru s izvođačem, tvrtkom GP Krk, trebali bi biti završeni u travnju 2022. godine. Obuhvaćaju potpunu obnovu kolnika, potpornih zidova, bankina i ostalih dijelova ceste, uz djelomično proširenje kolnika te ispravljanje zavoja za koje je utvrđeno da predstavljaju prijetnju sigurnom odvijanju prometa.


Bit će obnovljen i sustav oborinske odvodnje, koji će u vodozaštitnom području na jednom dijelu ceste biti zatvorenog tipa, sa separatorima i sustavom ispuštanja pročišćene vode koji neće uzrokovati eroziju ili plavljenje okolnog područja. Javna rasvjeta na raskrižjima Meja i Lunga bit će obnovljena, odnosno postavljena javna rasvjeta, a u trup ceste bit će položena kabelska kanalizacija, uz vodoopskrbne instalacije.


Ovom obnovom, prema najavama predsjednika uprave Hrvatskih cesta, Josipa Škorića, značajno će biti poboljšana i sigurnost na dionici između Oštrovice i Meje, inače jednoj od opasnijih dionica državnih cesta u Primorsko-goranskoj županiji, prema broju prometnih nesreća. U sklopu radova na obnovi bit će izgrađen i novi čvor za pristup novoj poslovnoj zoni Lunga koju Grad Bakar gradi iznad Hreljina.


Nešto duži rok


Zatvaranje ceste u proljetnim mjesecima najavio je sam Škorić, prije nekoliko mjeseci, objasnivši kako se ova cesta ne može zatvarati tijekom zime, kada predstavlja jedini alternativni pravac za dionicu Kikovica – Oštrovica koja je često zatvorena zbog jakog vjetra i zimskih uvjeta, a zatvaranje je nemoguće i tijekom ljetnih mjeseci, zbog iznimno velikog broja vozila koja prolaze na putu između Crikveničko-vinodolske rivijere, kvarnerskih otoka i čvora Oštrovica na autocesti Rijeka – Zagreb. Zbog nemogućnosti zavaranja prometa zimi i ljeti, objasnio je tada Škorić, i rok za izvođenje radova od 18 mjeseci nešto je duži od uobičajenog za tu vrstu radova i duljinu prometnice.